Institutul pentru Politici Publice (IPP) aduce o serie de acuzații dure la adresa actualului Guvern condus de premierul Mihai Tudose.

Mai exact, IPP consideră că actualul Guvern se face vinovat de întârzierea îndeplinirii ţintelor de valorificare deşeuri asumate de România în faţa Uniunii Europene.

„La prima şedinţă de Guvern, prin OUG nr. 48/2017 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, Guvernul M. Tudose a amânat până în 2019 taxa la groapă – taxă penalizatoare pentru depozitarea cantităţilor de deşeuri la gropile de gunoi, în lipsa infrastructurii corespunzătoare selectării anterioare şi valorificării părţii reciclabile din aceste deşeuri. România s-a angajat, încă din 2009, în faţa Comisiei Europene că până în 2020 valorifică cel puţin 50% din cantitatea totală de deşeuri, în prezent, conform unui recent raport de evaluare al Comisiei la nivelul lunii mai 2017, procentul fiind de 16%”, informează IPP într-un comunicat de presă.

Mai mult, potrivit sursei citate, în ultimii ani, s-au finanţat din fonduri structurale, prin intermediul Asociaţiilor de Dezvoltare Inter-comunitară înfiinţate în acest scop, proiecte acoperind 52% din judeţele ţării, cu un total financiar de peste 590 milioane euro, parte din aceste proiecte constând, printre altele, în crearea infrastructurii de colectare selectivă deşeuri.
„Tema privind restanţele autorităţilor locale în îndeplinirea obligaţiilor de punere la punct a infrastructurii pentru valorificarea deşeurilor a fost subiect de lobby intens făcut de primari/preşedinţi de consilii judeţene, operatori de salubritate sau organizaţii de transfer a responsabilităţilor (OTR) – companii care se ocupă de colectare şi valorificare deşeuri în baza contractelor cu autorităţile publice locale, operatori sau alte firme. Acest lobby nu fost făcut transparent atât la Ministerul Mediului, dar mai ales la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene astfel că, în opinia Institutului pentru Politici Publice (IPP), cele două ministere se fac responsabile de relaxarea, cu consecinţa neîndeplinirii ţintei asumate şi în final a penalizării României, îndeplinirii sarcinilor pentru a avea infrastructura pentru valorificarea deşeurilor reciclabile”, se mai arată în comunicat.

IPP consideră că decizia privind menţinerea (cu eventuale modificări, cum ar fi etapizarea îndeplinirii obligaţiilor cu o creştere anuală graduală) cuantumului taxei de la groapă sau amânarea impunerii ei cu o perioadă de până la anul premergător celui în care trebuie să avem 50% deşeuri reciclate aparţine în totalitate celor două ministere conduse de Sevil Shhaideh şi de Graţiela Gavrilescu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.