Deputatul PSD de Suceava Emanuel Havrici, membru al Comisiei de Agricultură, Silvicultură și Servicii Conexe, a anunțat că Guvernul PSD și-a îndeplinit obiectivele în ceea ce privește sectorul agricol și că România stă foarte bine şi în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene pentru activităţi în zona rurală.
Potrivit deputatului sucevean, până aseară, la ora 24:00, aproximativ 680.000 de fermieri au primit plata avansului aferent Campaniei 2018, bani de la Bugetul de stat, care vor fi recuperați din fondurile europe agricole. Suma totală plătită a fost de circa 678 de milioane de euro ceea ce reprezintă 77% din avans.
Mai trebuie subliniat faptul că este pentru prima dată când s-au depus cererile pentru subvenţii, an agricol 2017-2018, până la 15 mai, România fiind singura țară din Uniunea Europeană care a încheiat operaţiunea până la această dată. Celelalte ţări au solicitat prelungire. La finalul acestei date au fost depuse 885.000 de cereri din partea fermierilor.
„Se poate observa că programul guvernamental pe agricultură al Partidului Social Democrat dă roade, iar fermierii simt deja rezultatele. În urma rectificării bugetare s-a acordat întreaga sumă, acești bani fiind un efort bugetar important făcut de Guvernul PSD, prin ministrul Daea, iar ulterior acești bani vor fi recuperați de la U.E.”, a declarant deputatul PSD Emanuel Havrici.
În ceea ce privește fondurile UE atrase în agricultură, s-au încasat 3,2 miliarde euro, reprezentând subvenții directe către fermieri din bugetul de stat. Din acești bani, 1,5 miliarde de euro au fost plătiți prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru investiții și dezvoltare agricolă.
„Beneficiarii acestor bani sunt atât fermierii, cât și satul românesc. Randamentele la unitatea de suprafaţă în agricultură înregistrează creșteri, astfel că agricultorii vor putea beneficia de câştiguri suplimentare şi un confort financiar rezonabil”, a declarat deputatul Emanuel Havrici.
Noi stimulente pentru fermierii promise de guvernul PSD
Potrivit deputatului de Câmpulung Moldovenesc Emanuel Havrici, în cursul anului viitor fermierii vor fi sprijiniți cu un ajutor de minimis pentru sectorul de creștere a ovinelor.
„Noua schemă de sprijin a fost aprobată la jumătatea acestui an, de Guvernul României și va beneficia de o finanțare de 36 de milioane de lei, bani de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație de Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2018. Banii ajung la crescătorii de ovine care vor primi un sprijin financiar de 1 leu/kg pentru lâna comercializată”, a afirmat Havrici.
Crescătorii de porci din România vor primi ajutoare de stat care pot ajunge și la 2.5 milioane de euro pentru o singură fermă, potrivit proiectului de lege la care a contribuit și deputatul Havrici.
Prin „Programul carne de porc din fermele romanești”, guvernanții vor să îi ajute pe fermierii care se plâng că ies pe minus după ce-și vând animalele. Aproape jumătate de miliard de euro ar putea fi plătiți de la Guvern, în următorii patru ani.
Potrivit deputatului, această schemă de ajutor de stat este asemănătoare cu cea practicată în Ungaria și Polonia, țări de unde procesatorii de mezeluri importă materia primă. Proiectul de lege a trecut deja de votul parlamentarilor și în cel mai scurt timp va fi pus în practică.
Nici crescătorii de bovine de carne nu au fost uitați, aceștia urmând să primescă ajutor de stat din partea Guvernului.
Bani de la Ministerul Agriculturii pentru pomicultori
Mai mult decât atât, pe domeniul pomicol s-a lansat o măsură specială, unde toți fermierii își pot depune proiecte pentru sprijin în acest sens. Alocarea financiară pentru sM 4.2a „Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol” este de 12 milioane de euro pentru sesiunea din acest an, din care au fost solicitate până acum 1,6 milioane de euro. Sprijinul nerambursabil acordat pentru procesarea produselor pomicole este de până la 50% nerambursabil, iar valoarea finanțării este de maximum 1,5 milioane/ proiect.
Trebuie precizat faptul că PNDR acordă sprijin pentru plantaţiile pomicole şi reconversia acestora, pentru creşterea suprafeţelor ocupate de pepiniere cât şi extinderea şi modernizarea unităţilor de procesare.
Deputatul Emanuel Havrici a anunțat că, printr-un program mai larg, suprafața anti-grindină a fost mărită de 2,5 ori iar suprafața irigată s-a triplat.
„Ministrul Agriculturii intenționează să își extindă sistemul antigrindină existent astfel încât să poată deservi toată suprafața agricolă a țării, iar pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații, prin Planul Național de Irigații, sunt prevăzute investiții de peste un miliard de euro, până în anul 2020, și reabilitarea a 86 de amenajări de irigații viabile pentru irigarea unei suprafețe de 2 milioane de hectare”, a mai declarat deputatul sucevean.
Lasa un raspuns