Când un val de caniculă lovește în mod neașteptat, nu durează mult timp până ce interiorul locuinței tale este asaltat de un aer fierbinte sufocant. Pentru a face față unei astfel de situații, când fenomenele extreme, precum canicula, încep să se instaleze, trebuie să găsești din timp o soluție pentru a-ți răcori casa. Din fericire, există mai multe modalități de a face acest lucru, astfel încât să poți rezista cu brio temperaturilor ridicate și să te poți odihni și simți bine în locuința ta.

 

Iată câteva trucuri pentru a-ți răcori locuința vara!

 

Ține draperiile trase! Oricât de simplu poate părea acest sfat, statisticile arată că, în timpul verii, până la 30% din căldura sufocantă dintr-o locuință provine de la ferestrele neprotejate de razele soarelui, în timp ce utilizarea perdelelor sau a draperiilor în nuanțe închise poate contribui la scăderea temperaturii interioare până la 20 de grade, care este și cea optimă. Cu alte cuvinte, închiderea jaluzelelor împiedică pătrunderea căldurii în casă și crearea efectului de seră, ceea ce se întâmplă mai ales când geamurile sunt orientate spre sud sau spre vest.

Investește în perdele sau draperii închise la culoare! Aceste articole vor bloca lumina solară, izolând în mod natural încăperile în care sunt instalate. Majoritatea designerilor recomandă perdelele în culori neutre, cu suporturi din plastic alb, pentru a reduce surplusul de căldură cu până la 33%.

Ai grijă ca ușile camerelor să fie mereu închise! Acest truc va împiedica aerul rece să iasă din încăperi și va menține o temperatură optimă în ele. Pe de altă parte, este recomandat să le deschizi noaptea, pentru a lăsa aerul rece să circule prin întreaga locuință. 

O altă metodă eficientă este aparatul de aer condiționat, căruia îi poți seta o anumită temperatură, în funcție de preferințe și îl poți lăsa să funcționeze până când încăperea în care este montat va fi răcorită. 

Dacă nu ai unul, poți improviza folosind un ventilator. Este suficient să așezi un bol cu apă și gheață în fața acestuia și să-l poziționezi direct spre tine. Pe măsură ce apa rece se evaporă, va scădea și temperatura și aerul din încăpere se va răci, iar tu vei simți o adiere extrem de plăcută.

Dacă trăiești într-o zonă cu un climat uscat constant, îți poți răcori casa și cu un umidificator de aer portabil. Acesta este un dispozitiv mai eficient, pentru că valorifică mai bine puterea de evaporare și menține un aer mai rece în locuința ta. Mai mult decât atât, este și foarte ușor de manevrat și poate fi mutat oriunde, în living sau în dormitor, de exemplu, pentru a optimiza confortul termic în toate încăperile.

Acestea fiind spuse, iată câteva trucuri pe care le poți încerca acasă, chiar dacă ai sau nu în dotare un aparat de aer condiționat. Secretul constă în evitarea luminii solare directe și a facilitării circulației aerului în mod constant. O încăpere care este dotată cu aer condiționat va putea fi răcorită rapid, însă trebuie să te ai in vedere și restul casei!

 

Sursa foto: pinterest.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.