„Starea unei societăţi se reflectă în ceea ce face pentru tinerii săi, pentru generaţiile ce vor urma. O societate modernă nu poate să se împace cu ideea că un copil a dispărut, nu poate să evidenţieze acest lucru doar în statistici sumbre. Este datoria noastră, a tuturor, să nu abandonăm niciodată această luptă şi să depunem toate eforturile pentru limitarea acestor situaţii”.

Problematica dispariţiilor de persoane, în general, şi a dispariţiilor de minori, în special, reprezintă un domeniu aparte şi necesită o abordare profesionistă implicând, totodată, canalizarea unor activităţi preventive specifice. Dispariţiile de minori au, de regulă, un parcurs evolutiv paralel cu sfera infracţionalului, însă impactul social produs de aceste evenimente este dublat de situaţia de risc la care se expune minorul dispărut şi starea de panică produsă în familie şi comunitate.

Începând din anul 2008, IPJ Suceava este reprezentat în cadrul organizaţiei FOCUS – Centrul pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, ofiţerii Compartimentului de prevenire coordonând activitatea de voluntariat pe această linie. Având în vedere Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor 2013, aflat în derulare la nivelul IPJ Suceava, precum şi Programul de pregătire juridică şi antiinfracţională a elevilor în anul şcolar 2012/2013, poliţiştii desfăşoară în mod constant activităţi de prevenire, informare şi responsabilizare a elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, cu privire la pericolele asociate plecării voluntare de la domiciliu a minorilor, urmărindu-se diminuarea factorilor de risc infracţional şi victimal. În acest sens, poliţiştii de prevenire implementează campania ,,Împreună pentru Siguranţa copiilor”.

În cadrul campaniei, în perioada 29 martie – 01 aprilie, pe lângă activităţile de informare desfăşurate la Şcoala generală nr. 1 din Suceava, a fost organizată şi o acţiune de căutare în teren a minorilor, care figurează ca dispăruţi în evidenţele IPJ Suceava. În zilele de sâmbătă şi duminică, poliţişti judiciarişti, poliţişti din cadrul Serviciului Transporturi şi poliţişti de prevenire au distribuit afişe cu imaginile persoanelor căutate şi semnalmentele acestora în gări, autogări şi în zona hypermarketurilor. Au fost desfăşurate 104 patrulări în staţiile CFR şi în zonele limitrofe, desfăşurându-se 81 de activităţi de căutare în trenuri. Au fost verificate 61 de unităţi de cazare şi 174 de unităţi de alimentaţie publică.

Acţiunea nu a rămas fără rezultate, fiind descoperiţi doi minori care figurau dispăruţi în evidenţele IPJ Suceava. Dintre cei doi minori, o fată în vârstă în vârstă de 17 ani, din comuna Șcheia, era căutată de poliţişti de două luni. Astfel, a fost identificată în seara zilei de 30 martie, în parcarea unui hypermarket, minora dispărută Iftemie Georgiana, care fugise de acasă din data de 28 ianuarie. Aceasta a fost reîncredințată familiei. Au fost introduse în bazele de date ale poliţiei alte 26 de persoane care nu îşi justificau prezenţa în anumite locaţii sau zone. Rugăm totodată cetăţenii să sprijine activităţile desfăşurate de poliţişti, în vederea identificării celorlalţi minori care figurează ca fiind dispăruţi, orice date sau informaţii putându-se dovedi utile în soluţionarea acestor cazuri. În acest sens, vă rugăm să apelaţi 112 sau numărul unic pentru copii dispăruţi 116000.

pavel mihaela okPAVEL MIHAELA, în vârstă de 16 ani, din municipiul Suceava, județul Suceava, care în ziua de 22 martie, în jurul orelor 17.00, a plecat din Centrul de Plasament Micul Prinţ şi nu a mai revenit până în prezent. În urma cercetărilor, s-a stabilit că în momentul plecării de la centru, minora Pavel Mihaela purta o scurtă de damă din stofă culoare neagră, o pereche de blugi de culoare albastră tăiaţi, fiind încălţată cu o pereche de adidaşi culoare albă cu dungi roz şi albastru, mărimea 38. Semnalmentele minorei dispărute sunt următoarele: înălţime 1,60-1,65m, constituţie atletică, părul vopsit roşu spre negru, lung până la nivelul omoplaţilor, ochi albaştri, faţă ovală. Semne particulare: pe umărul partea stângă are un tatuaj neterminat, ce reprezintă o carte de joc, iar pe braţul drept interior are scris numele „Valentina” cu litere greceşti. Aceasta frecventează municipiul Rădăuți și comunele limitrofe.

ilie ioana okILIE IOANA CĂTĂLINA, în vârstă de 17 ani, din comuna Vama, județul Suceava, care la 24 februarie a plecat de la domiciliu, fără a mai reveni până în prezent. Semnalmentele acesteia sunt: înălțime 1,65-1,70 m, constituție atletică, păr
lung vopsit roșcat, ochi căprui, fața ovală. La data plecării de la domiciliu era îmbrăcată cu o haină de fâș de culoare neagră, pulover albastru cu găuri, pantaloni de blugi de culoare albastră, iar în picioare purta adidași de culoare albă.

lusciac cristina okLUSCIAC CRISTINA, în vârstă de 12 ani, din municipiul Vatra Dornei, județul Suceava. La momentul dispariției, minora se juca cu mingea împreună cu sora sa de 10 ani, în curtea locuinței bunicii sale. Lusciac Cristina, în joacă, a lovit mingea, care a sărit peste gard și a căzut în apă, care la data respectivă avea un debit ridicat, iar minora a ieșit în fugă din curte pe stradă, după minge. Semnalmente: înălțime 1,20 m, 30 kg, ten deschis, față rotundă, păr blond drept, lung până la nivelul umerilor, ochi căprui. La data dispariției era îmbrăcată cu blugi negri, care la nivelul taliei prezentau niște strasuri albe, tricou de culoare verde, pulover de culoare maronie, pantofi de culoare maro.

gheorghiu vasile okGHEORGHIU VASILE, în vârstă de 6 ani, din oraşul Broşteni, judeţul Suceava, care în data de 04 aprilie 2006 a dispărut din fața blocului, imobil situat în apropiere de râul Bistrița. În cursul acelei zilei, se jucase cu mai mulți copii pe malul râului. Semnalmente: înălțime 1,00 m, păr castaniu, ochi verzi, față ovală, gură mijlocie. Minorul era îmbrăcat cu pantalon raiat verde, vestă de fâș roșie, pulover vișiniu, cizme de cauciuc albastre, căciuliță maro.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.