Timp de o săptămână, inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea au verificat 19 staţii de carburant din Vrancea în contextul creşterii preţurilor la pompă, potrivit adevarul.
Două dintre instituţiile deconcentrate din Vrancea, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea au efectuat între 10 şi 16 martie controale la staţiile de carburanţi, după panica creată prin creşterea preţurilor la pompă. Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au făcut echipă cu cei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi au verificat 16 staţii de carburant, la jumătate din acestea fiind constatate abateri. Practic, controlul a vizat modul în care a fost stabilit preţul practicat de operatorii economici, iar concluzia generală a fost că la toate staţiile de carburanţi verificate au fost majorate preţurile, atât pentru motorină, cât şi pentru benzină.
Benzinarii au explicat că au crescut preţurile la pompă din cauză că preţurile stocurilor nou aprovizionate erau mai mari decât cele anterioare. „Comerciantul profită de mărirea cererii de combustibil de pe piaţă în contextul geopolitic şi social actual, speculând informaţiile apărute pe diferite reţele de socializare, referitoare la o majorare puternică a preţului şi/ sau lipsa unor stocuri suficiente de pe piaţă, procedând astfel la deformarea comportamentului economic al consumatorului de carburanţi, prin majorarea preţului fără temei economic, în trepte succesive, influenţând luarea unei decizii de tranzacţionare imediată de către consumator, speriat că preţul se va majora şi mai mult şi crezând astfel că este oportun să achiziţioneze cantităţi cât mai mari de carburanţi pentru a face economie viitoare”, au comisarii de la Protecţia Consumatorilor Vrancea.
Amenzi de 53.000 de lei
Aceştia au dat 8 amenzi, în valoare de 53.000 de lei şi 5 avertismente, patru firme fiind sancţionate pentru utilizarea de practici comerciale incorecte, respectiv pentru faptul că au majorat preţurile de mai multe ori, chiar şi în aceeaşi zi, fără a avea o motivaţie plauzibilă. Alte abateri au ţinut de neafişarea preţurilor practicate pe panou sau la pompă, comercializarea de combustibil fără elemente de identificare şi caracterizare, comercializarea motorinei fără precizarea conţinutului de biocarburanţi, comercializarea carburanţilor fără informaţii privind aditivii utilizaţi, precum şi neafişarea cifrei octanice/cetanice la pompă. În paralel cu acest control, şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a desfăşurat o serie de verificări proprii, materializată prin 19 controale la staţiile de carburanţi din judeţ aflate sub franciză. Dintre acestea, 14 acţiuni au fost efectuate în domeniul relaţiilor de muncă, iar cinci pe sănătate şi securitate în muncă. În urma verificărilor, au fost aplicate 4 amenzi, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns