Un nou focar de Pestă Porcină Africană a fost depistat săptămâna aceasta în satul Corocăiești din comuna Verești. Anunțul a fost făcut de către medicul vetereniar Mihai Voloșeniuc, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, care a declarat, pentru SuceavaLive, că este vorba despre trei porci, o scroafă și doi purcei, dintr-o gospodărie individuală din Corocăiești.

„Toți trei porcii au murit și au fost îngropați conform manualului de operare a PPA. De asemenea, a fost făcută o dezinfecție în exploatație și a fost instituită o zonă de protecție de 3 kilometri și o zonă de supraveghere de 10 kilometri”, a declarat directorul DSVSA Suceava, Mihai Voloșeniuc.

Acesta a subliniat că zona de protecție cuprinde localitățile Bursuceni și Corocăiești, iar zona de supraveghere localitățile Huțani, Vlădeni, Brehuiești, Corni, Sarafinești și Icuseni din județul Botoșani și localitățile Stamate, Bănești, Fântânele, Cotu Dobei, Slobozia, Știrbăț, Chilișeni, Poieni – Suceava, Verești, Hancea, Udești, Ruși – Mănăstioara, Văratec, Salcea, Dumbrăveni, Sălăgeni și Siminicea din județul Suceava.

Totodată, Mihai Voloșeniuc a precizat că sunt afectate și fondurile de vânătoare FV 59 Fântânele, FV 58 Udești, FV 60 Liteni, FV 55 Mitoc și FV 56 Salcea.

„DSVSA Suceava, împreună cu reprezentanții Primăriilor Verești, Siminicea, Dumbrăveni, Udești, Salcea și Fântânele, cu sprijinul Poliției și al Jandarmeriei, vor inventaria gospodăriile care dețin porci, adică vor face un recensământ pentru toți porcii, atât din zona de protecție, cât și din zona de supraveghere”, a declarat Voloșeniuc, care a adăugat că: „Oamenii nu trebuie să se sperie. Noi luăm în evidență toți porcii și nu trebuie să sacrificăm niciun porc, adică nu vom mai ucide porci. Dacă oamenii decid să sacrifice porcii din gospodării, le recomand să cosume carnea și produsele din carne doar în gospodărie”.

Directorul DSVSA a subliniat că această supraveghere va avea loc până la închiderea focarului. Acesta a adăugat că pentru închiderea focarului este foarte important ca orice produs din carne de porc să rămână în gospodărie, adică oamenii să nu împartă la rude sau la vecini carne sau preparate din carnea porcului proaspăt sacrificat.

„Noi bănuim că acest focar a fost provocat de mișcarea oamenilor(omul fiind un vector important în transmiterea bolii), având în vedere că au fost focare de Pestă Porcină Africană în județul Botoșani. Astfel, există posibilitatea ca virusul PPA să fi fost transmis prin intermediul produselor agricole comercializate în Piața de la Verești”, a subliniat Mihai Voloșeniuc.

În ceea ce privește focarul de PPA din localitatea Vama, directorul DSVSA Suceava a precizat că au fost inventariați toți porcii din gospodării și, din fericire, nu au mai fost identificate și alte suine infectate cu Pestă Porcină Africană.

„În prezent facem o monitorizare a stării de sănătate a tuturor porcilor din zonă, iar inspectorii noștri, împreună cu reprezentanți ai IGPR-ului și ai Jandarmeriei, fac controale în trafic pentru a depista persoanele care transportă și comercializează ilegal porci”, a declarat Mihai Voloșeniuc, directorul DSVSA Suceava.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici şi de obicei este fatală. Nu există vaccin, nici tratament, de aceea extinderea bolii are grave efecte economice şi sociale în ţările afectate. Virusul poate persista timp de câteva luni în sol şi în cadavrele animalelor infestate.
Tratarea termică şi afumarea produselor din carne nu distrug întotdeauna virusul. Nu există niciun pericol pentru populaţie, pentru că pesta porcină nu afectează oamenii, dar aceştia pot răspândi boala dacă nu respectă normele de protecţie şi nu folosesc echipament de protecţie.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.