Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna organizează în perioada 3-4 septembrie cea de a XXIV-a ediție a simpozionului „Colocviile Putnei”. Vor fi discutate teme din muzicologie și istorie, printre care vechea notație muzicală, clopotele lui Ștefan cel Mare și perioada de la Putna a Ierom. Pimen, viitorul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Lucrările se vor desfășura exclusiv online, prin intermediul platformei Zoom, urmând să fie coordonate din Sala de conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul” de la Mănăstirea Putna.
„Unul din farmecele Colocviilor Putnei era atmosfera specială care se crea prin interacțiunea directă dintre participanți în cadrul plin de har oferit de mănăstire”, informează organizatorii.
Dar un avantaj al desfășurării online este că „a permis participarea unor conferențiari din SUA, Canada sau Rusia care nu ar fi putut participa din pricina distanței”, scrie în comunicatul transmis redacției.
Secțiunea de muzicologie
Noutatea actualei ediții constă în includerea unei secțiuni de muzicologie intitulată „Probleme de transcriere a notației medio-bizantine: abordări vechi și noi ale cântărilor din Antologhioanele putnene”.
Participă muzicologii Maria Alexandru (Tesalonic), Svetlana Kujumdzieva (Sofia), Gregory Myers (Canada), Yevgeniya Ignatenko (Kiev), Dimosthenis Spanoudakis (Tesalonic), Nicolae Gheorghiță (București), Adrian Sîrbu (Iași).
Temele abordate vor fi: importanța Școlii Muzicale de la Putna în istoria muzicii bisericești ortodoxe, Sfântul Ioan Cucuzel în repertoriul Școlii Muzicale de la Putna, o abordare metrică a notației muzicale medio-bizantine. Vineri va avea loc o masă rotundă dedicată descifrării notației muzicale vechi.
Secțiunea de istorie
Vor prezenta comunicări istoricii Ovidiu Cristea (București), Ștefan S. Gorovei (Iași), Ștefan Andreescu (București), Alexandru Pascal (Moscova), Emil Dragnev (Chișinău), Vlad Bedros (București), Olimpia Mitric (Suceava), Vera Tchentsova (Paris), Alice Isabella Sullivan (SUA), Olena Sergij (Kiev), Bohdan Berezenko (Kiev).
Aceștia vor aborda subiecte ca:
- clopotele lui Ștefan cel Mare;
- invazia de lăcuste în timpul campaniei otomane din Moldova în 1476;
- ceașcă de la Ștefan cel Mare la Petersburg;
- programul iconografic al bisericii Sf. Nicolae din Rădăuți;
- iconografia „Punerii în mormânt” în pictura din Moldova;
- lada de sacristie de la Putna;
- antimisele din colecția Mănăstirii Putna;
- Ieromonahul Pimen Zainea, stareț și ghid la Mănăstirea Putna.
Pe site-ul și pagina de Facebook ale Centrului de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” vor fi comunicate detalii suplimentare despre simpozion. Comunicările de la edițiile precedente ale Colocviilor Putnei sunt disponibile integral online în română și engleză pe site-ul revistei de specialitate Analele Putnei.
Înfiinţat în 2005, Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna își propune să mențină interesul pentru cercetarea și cunoașterea trecutului, în special a epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna.
sursa: www.basilica.ro
Lasa un raspuns