Cel mai mare oraș din țară continuă să se dezvolte, în prezent lucrându-se la mai multe proiecte de investiții. Astfel, fie că vorbim despre educație, sănătate sau infrastructură rutieră, în orașul Broșteni, căci despre el este vorba, putem vorbi de investiții ce se ridică la ordinul milioanelor de euro.

Dacă vorbim de infrastructura rutieră și domeniile conexe, concret putem spune că încep lucrările de modernizare a 14 kilometri de drum din oraș, și asta doar în prima etapă a Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, alți 13 kilometri urmând să fie modernizați în cea de-a doua.

„Un proiect esențial, inițiat de fosta administrație locală și demarat în 2021, a fost finalizat cu succes, respectiv modernizarea DJ 174 Neagra – Broșteni (un proiect de 9.900.000 de lei – aproape 2 milioane de euro). Orașul a beneficiat, după mulți ani, de primii kilometri de asfalt. În cadrul acestui proiect, am asfaltat 5 km de drum, am amenajat peste 180 de podețe, am construit gabioane, ziduri de sprijin, șanțuri și rigole, dar și parapeți de protecție.

De altfel, din bugetul local am alocat fonduri pentru expertizarea a 5 poduri pentru care urmează să facem și lucrările de proiectare.

Lucrările de modernizare și asfaltare ale drumurilor sunt extrem de necesare și din păcate, extrem de costisitoare pentru bugetul nostru. Ne-am dori cu toții să avem drumuri <ca în palmă>, însă aceste investiții sunt cu mult peste ceea ce ne permitem, ca și comunitate, să susținem. An de an alocăm bani pentru reparația curentă a drumurilor de piatră din oraș, peste iarnă se degradează și primăvara trebuie să intervenim din nou. Din acest motiv, căutăm soluții și încercăm să accesăm toate sursele de finanțare posibile pentru a reuși să asfaltăm drumurile din oraș. Din păcate, nu este deloc ușor”, a spus primarul orașului Broșteni, Alexandru Hurjui.

În ceea ce privește situația drumului Broșteni – Dârmoxa, care face legătura și cu localitatea Panaci, edilul a precizat că acesta este drum județean (DJ 174) și se află în subordinea Consiliului Județean Suceava, însă „se fac o serie de analize și studii legate de modernizarea acestui sector de drum și avem promisiuni legate de modernizarea acestuia în următoarea etapă de finanțare europeană”.

„Împreună cu aceste lucrări vom amenaja și 25 de stații de autobuz pentru a îmbunătăți confortul călătorilor. Lucrările pentru prima etapă a proiectului sunt în licitație însă, a durat mai bine de doi ani de când am depus cererea până am reușit să obținem finanțarea deoarece a fost nevoie de numeroase studii, avize, autorizații, clarificări”, a adăugat primarul Alexandru Hurjui.

Alte două proiecte finalizate vizează extinderea rețelei de apă și apă uzată în orașul Broșteni.

Primul proiect, „Reabilitare, modernizare și extindere sistem de canalizare și stație de epurare în oraș Broșteni”, în valoare de 11.200.000 de lei (peste 2,2 milioane de euro), a inclus amenajarea a 15 km de rețea de canalizare și a unei stații de epurare moderne.

Cel de-al doilea proiect a vizat „Reabilitarea, modernizarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în orașul Broșteni”, având o valoare de 9.050.000 de lei (peste 1,8 milioane de euro), la care se adaugă 750.000 de lei din bugetul local reprezentând extinderea rețelei cu 2650 ml.

„După finalizarea acestui proiect avem peste 40 de km de rețea de apă, 4 stații de captare, o stație de pompare și un punct de depozitare.

În prezent, 55% din populația orașului beneficiază de canalizare, iar peste 95% are acces la rețeaua de apă potabilă.

Am reabilitat captările de apă de la Cotârgași și Căboaia sprijinind totodată, comunitățile locale din Frasin, Barnar, Cotârgași și Lungeni pentru extinderea rețelelor de apă. Aceste investiții vor continua cu refacerea rețelei de apă potabilă din Haleasa.

Pe lângă acestea, am desfășurat lucrări pentru a atenua efectele calamităților asupra drumurilor și cursurilor de apă, cheltuind 1.700.000 de lei pentru praguri de fund, gabioane, apărări de mal și drumuri de acces.

Pentru că utilitățile sunt esențiale pentru dezvoltarea unei comunități, am reușit să obținem două finanțări în valoare totală de 6.000.000 de lei, destinate modernizării și extinderii rețelei de iluminat public. Aceste lucrări se află în prezent în faza de licitație și vor începe în scurt timp.

Conștient de importanța unui mediu curat, m-am implicat în achiziționarea de tomberoane moderne, îngropate. Am cumpărat 30 de tomberoane organizate în 6 platforme și un container pentru deșeurile voluminoase, anul acesta urmând extinderea platformelor și în localitățile aparținătoare. Totodată, fiecare gospodărie a primit pubele (negre și galbene) pentru colectarea selectivă a deșeurilor”, a explicat primarul Alexandru Hurjui.

Un alt domeniu esențial este cel care vizează protecția comunității și intervenția în caz de necesitate. Astfel, edilul s-a concentrat pe modernizarea și dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, reușind să achiziționeze o mașină de pompieri pentru intervenții, iar cu eforturi constante, s-a reușit ca Broșteniul să aibă un serviciu autorizat și dotat cu echipamente moderne, unde activează 30 de pompieri voluntari și un șef serviciu care asigură prima intervenție în caz de urgență. 

„Tot pentru comunitate, mi-am canalizat energiile pentru realizarea amenajamentului silvic și pastoral, elaborarea planului urbanistic general, a ortofotoplanului, a intabulărilor și pe realizarea unui nou nomenclator stradal.

Broșteniul se află abia la începutul unui nou drum, cel al reinventării sale din punct de vedere economic, cultural, turistic, educațional și sportiv. Am pornit împreună pe acest drum, în 2020 și continuăm împreună. Fiecare reușită a Primăriei Broșteni este și reușita fiecărui cetățean de bună-credință al orașului. 

Anii trecuți au fost atât dificili, cât și plini de realizări. Au fost ani în care am reușit să atragem fonduri și să implementăm proiecte menite să ridice standardul de viață în orașul nostru. În ultimii doi ani am finalizat mai multe investiții și lucrăm în continuare la proiecte extrem de importante pentru comunitatea noastră”, a conchis primarul orașului Broșteni, Alexandru Hurjui.

Trebuie spus că acestea nu sunt singurele investiții realizate de primarul de la Broșteni și de echipa sa, lista fiind completată cu proiecte în toate domeniile de interes din oraș.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.