După cum informează inspectorul șef, Romeo Butnariu, „pe durata verificărilor s-a urmărit diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea legii, precum și creșterea gradului de conștientizare a anagajtorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește obligativitatea respectării normelor în vigoare. Nu în ultimul rând, s-a urmărit și eliminarea tuturor neconformităților constatate”.
Așa cum informează reprezentantul instutiției, relațiile de muncă au fost inspectate de 17 inspectori de muncă. Aceștia au verificat 11 angajatori și au emis două sancțiuni contravenționale. De asemenea, s-au depistata mai multe deficiențe, printre care netransmiterea încetării contractelor individuale de muncă, în timp real, dar nici a contractelor noi înregistrate în registrul de evidență al salariaților.
Acestea nu sunt singurele neajunsuri ale angajatorilor suceveni, aceștia nerespectând nici perioada de repaus de 24 de ore după 12 ore de muncă, dar nici obligativitatea informării ITM a celor care lucrează și pe timp de noapte.
Neregulile nu se opresc aici nici în unitățile de asistență spitalicească. Acestea au făcut obiectul unor controale, șase la număr, care au urmărit respectarea regulilor de protecție împotriva agenților bilogici. Practic, s-au descoperit atât de multe nereguli, încât cele șase controale s-au lăsat cu 15 măsuri de remediere a deficienţelor și cu nu mai puțin de 14 sancţiuni contravenţionale.
Romeo Butnariu, inspectorul șef al ITM Suceava a declarat că „din instrucţiunile proprii referitoare la utilizarea echipamentului individual de protecţie lipseau prevederile acoperitoare pentru riscul reprezentat de agenţii biologici. Mai mult, se pare că nici Serviciul de medicină a muncii nu ar fi implicat în mod activ în activitatea de protecție a lucrătorilor în cauză”. Practic, lucrătorii care activează în medii de hazard biologic, din șase unități spitalicești din Suceava, sunt expuși zilnic pericolelor nevăzute.
Lasa un raspuns