Vârful valului 5-Omicron este prognozat a fi atins pe data de 17 februarie 2022, când România s-ar putea confrunta, în cel mai pesimist scenariu, cu până la 89.000 de infectări pe zi, conform estimărilor avansate de cercetătorii din SUA.
Totuși, aceleași prognoze arată că, de data aceasta, numărul spitalizărilor și cel al cazurilor care necesită internarea la ATI vor fi mult mai mici decât în valul 4-Delta, astfel că presiunea pe sistemul medical va fi mai scăzută.
Institutul pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății (n.r. – Institute for Health Metrics and Evaluation, IHME) din cadrul Universității de Medicină din Washington, SUA, centralizează datele pandemiei din întreaga lume.
Datele pe care cercetătorii le iau în calcul le includ pe cele raportate oficial, dar nu se limitează la ele, ci le completează sau le compară cu cele din bazele de date ale Organizației Mondiale ale Sănătății sau ale Universității Johns Hopkins, DELPHI-MIT (Delphi), Youyang Gu (YYG) sau Los Alamos National Laboratory (LANL).
Aceste date sunt prelucrate într-un program informatic complex pentru a crea estimări cu privire la evoluția numărului de infectări noi, necesarul de locuri în spitale sau de paturi ATI, ori evoluția deceselor, scrie ziare.com.
Institutul din Washington estimează că miercuri, 5 ianuarie 2022, în România sunt 18.635 de infectări cu SARS-CoV-2, adică de 3,8 ori mai multe decât cele raportate oficial de Grupul de Comunicare Strategică. Diferența dintre numărul de infectări raportat oficial și numărul real estimat de infectări va fi detaliată pe parcursul articolului.
Înainte de a prezenta estimările IHME, este necesar să vedem cum evoluează noile infectări în România, comparativ cu spațiul geografic european, conform OurWorldInData.org:
IHME avansează cinci scenarii de lucru, pornind de la ipoteze definite clar:
Proiecția curentă – Campania de vaccinare evoluează în parametrii de până acum, populația poartă măști de protecție la fel ca în ultimele 7 zile, mobilitatea crește direct proporțional cu administrarea vaccinurilor, 80% dintre cei vaccinati cu două doze și-o fac și pe a treia (doza booster) după 6 luni de la completarea schemei de vaccinare. În această ipoteză, România s-ar putea confrunta cu 89.766 de infectări reale pe data de 17 februarie 2022 (numărul minim: 6.248).
Severitate ridicată a Omicron – Procentul de spitalizați se dublează față de proiecția curentă, iar numărul deceselor se triplează față de proiecția coerentă. În acest scenariu, la data de 17 februarie 2022 ar putea fi 89.763 de infectări reale (numărul minim: 6.254).
80% din populație poartă măști: 80% din populație poartă în mod corect măști de protecție în spatiile aglomerate. În acest scenariu, pe data de 17 februarie 2022 numărul infectărilor ar putea ajunge la 69.428 în 24 de ore (minim: 3.751).
A treia doză: 100% dintre persoanele cu schema completa de vaccinare fac și doza booster. Conform acestui scenariu, numărul infectărilor din 17 februarie 2022 este estimat la 77.888 (minim: 4.712).
Reducerea gradului de ezitare în rândul nevaccinaților – Toate persoanele care în prezent ezită să se vaccineze își schimba opțiunea și acceptă serurile anti-COVID. În acest scenariu, la data de 17 februarie 2022 numărul infectărilor ar putea fi de 89.076 (minim: 6.027).
Predicțiile IHME cu privire la capacitatea spitalelor și la numărul posibil de decese în Valul 5
Deși numerele sunt mari, IHME estimează că, de data aceasta, capacitatea spitalelor din România nu va fi depășită. Graficul IHME ia în calcul primul scenariu descris mai sus (n.r. – „current projection”).
Pentru data de 17 februarie 2022, Institutul din Washington spune că numărul total de paturi destinate bolnavilor COVID ar fi de 439, iar necesarul de paturi ATI ar fi de 200.
În ceea ce privește numărul de decese estimat de IHME, numărul morților s-ar putea ridica, în cel mai pesimist scenariu, la 78 pe zi, în primele zile ale lunii martie 2022, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns