Deputatul PNL Ioan Balan a acordat un interviu ziarului SuceavaLive în care a vorbit despre activitatea din Camera Deputaților, dar și despre evenimentele politice din zilele noastre.
Domnule deputat Ioan Balan, în luna decembrie se va împlini un an de când reprezentați Suceava în Parlamentul României, în noua legislatură 2016-2020. Dacă ar fi să faceți o scurtă „radiografie” a activității dumneavoastră de deputat ce ar fi de spus?
Activitatea unui parlamentar are mai multe dimensiuni, nu doar cea legislativă. Doar aceea se vede, din păcate Din câte cunoașteți, o parte a activității se desfășoară în Parlament, iar o parte în circumscripția electorală. Aceasta din urmă gravitează, în principal, în jurul activităților de la nivelul biroului parlamentar. Acum, dacă ar fi să detaliez pentru fiecare parte a activității mele, aș spune că sunt unul dintre parlamentarii activi din Camera Deputaților. Și în mandatele anterioare pe care le-am mai deținut, societatea civilă mi-a evaluat activitatea și m-a plasat în categoria parlamentarilor foarte activi, cu succese importante și în plan legislativ, dar și în planul controlului parlamentar asupra guvernului.
Primul an din acest mandat poate fi rezumat în cifre astfel: am avut 25 de intervenții în plenul Camerei Deputaților, am inițiat nu mai puțin de 18 propuneri legislative, am semnat 5 moțiuni, 3 simple și 2 de cenzură, și am înaintat nu mai puțin de 33 de întrebări și interpelări către membrii Guvernului României, în principal pe probleme de interes local pentru Suceava. M-a interesat foarte mult să mut atenția asupra faptului că regiunea noastră are cea mai proastă infrastructură de transport, cele mai puține investiții private de mare anvergură, cele mai puține locuri de muncă bine plătite și cele mai puține șanse de dezvoltare.
Ceea ce se cunoaște foarte puțin este faptul că sunt președintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților. Săptămânal primim și soluționăm, în cadrul comisiei, memorii venite din partea cetățenilor. Pe unele reușim să le soluționăm, iar pe altele le înaintăm autorităților competente. Vreau să cred că voi da acestei comisii chiar menirea pe care ar trebui să o aibă – să lupte împotriva abuzurilor și corupției – cele mai grave probleme pe care le întâmpină cetățenii români.
Ce ne puteți spune despre activitatea dumneavoastră în plan legislativ?
În această legislatură, am inițiat mai multe acte normative, fie individual, fie împreună cu mai mulți colegi. Am semnat inițiative chiar și cu parlamentari de la alte partide, pentru că, din punctul meu de vedere, binele românilor nu trebuie să depindă de culoarea politică! Din orice partid politic ai face parte, atunci când vine vorba despre un proiect în avantajul românilor trebuie să fii ghidat doar de interesul cetățenilor. De exemplu, cei din PSD înțeleg prost competiția politică și cred că dacă un proiect vine de la PNL, chiar dacă este bun pentru oameni, el trebuie respins automat doar pentru că vine de la competitorii politici. Este o atitudine păguboasă care nu a adus decât prejudicii românilor și României. Sintetizând, am propus inițiative care să sprijine administrațiile publice să se finanțeze mai bine, inițiative în domeniul pensiilor, al sistemului fiscal, al circulației pe drumurile publice și chiar cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități. De fapt, nu este nici un secret ceea ce inițiez în plan legislativ, pentru că presa este prima care este informată, ori de câte ori îmi pun semnătura pe o propunere de act normativ.
Cum apreciați activitatea politicienilor din Suceava în ultimul an?
Toți parlamentarii suceveni, de la toate partidele politice, se luptă pentru Suceava, chiar dacă unii o fac mai cu tragere de inimă și alții doar pentru imagine. Este drept că așteptam de la parlamentarii PSD și ALDE să pună mai multă presiune pe Guvernul lor, pe Guvernul pe care îl susțin, ca Suceava să fie beneficiara a mai multe investiții publice, a mai multor locuri de muncă și a unor salarii mai mari. Suntem polul sărăciei din România, iar sucevenii nu văd ca lucrurile să se schimbe în bine. Mă așteptam la mai mult de la competitorii mei politici. Uitați-vă la centura ocolitoare a Sucevei! De ani de zile Ministerul Transporturilor nu poate să finalizeze 15% cât a mai rămas de făcut din ea. Noi, cei din opoziție facem presiuni asupra Guvernului, însă dacă acesta nu vrea sau nu-i pasă, atunci ne lovim ca de un zid.
Care credeți că e cea mai mare reușită a dumneavoastră în plan politic?
Am avut foarte multe reușite în activitatea mea politică, dar și destule neîmpliniri! Aș fi mințit să spun că nu mai am încă proiecte care așteaptă concretizarea, unele pentru care încă trebuie să mă lupt pentru ele, iar altele nu pot fi implementate decât la guvernare.
Cu toate acestea, cea mai mare reușită politică este aceea că nu am abdicat niciodată de la principiile politice în care cred! Nu m-am plimbat prin partide și nici nu am dat un pas înapoi de la valorile în care cred. De când sunt în politică, am activat într-un singur partid politic și cred că este cea mai mare reușită a unui om politic, aceea de a nu abdica de la crezul său, deși tentațiile sunt foarte mari.
Ce vă propuneți pentru 2018, atât ca vicepreședinte coordonator al Regiunii Nord-Est, cât și ca parlamentar?
În vară, PNL și-a ales o nouă conducere, foarte puternic legitimată prin votul membrilor PNL. Vă dați seama că toți colegii, toți simpatizanții PNL așteaptă de la noi, de la conducerea PNL, să dărâmăm munții! În anul 2018 vreau să văd un PNL închegat, și mai putenic decât este astăzi. Ați văzut că PNL crește, încet, dar sigur, în simpatia cetățenilor români. Am câștigat aproape 10 procente în încrederea românilor, ori acest lucru ne obligă enorm! Nu există responsabilitate mai mare decât aceea de a răspunde corespunzător speranțelor oamenilor. Ca vicepreședinte regional am constatat că PNL pe această parte a țării este puternic pentru că se bazează pe o echipă puternică. Avem alături de noi pe Gheorghe Flutur, care vorbește cel mai des prin fapte demne de apreciat, iar cetățenii văd acest lucru. Avem alături de noi parlamentari, primari și consilieri județeni sau consilieri locali ai PNL care au demonstrat că sunt responsabili! Obiectivul meu principal este acela de a demonstra cetățenilor că PNL este singura alternativă responsabilă la actuala guvernare. PSD și ALDE s-au jucat prea mult cu speranțele oamenilor. Păcăleala, înșelăciunea politică trebuie stopată. Da. Este obiectivul meu și la nivel regional, dar și la nivel parlamentar.
Ați fost, permanent, unul dintre puținii politicieni care au criticat direcția în care se îndreaptă România cu o guvernare de stânga. Care este alternativa pe care o propune Partidul Național Liberal?
Nu am criticat niciodată de dragul criticii. Mai mult, cred că din critică ies lucruri mai bune. În 1989, cel mai de preț lucru pe care l-am câștigat a fost acela de a nu mai avea cu toții aceeași părere. Dacă analizați criticile mele, o să observați că nu am vopsit niciodată lucrurile în alb sau negru, iar criticile mele au fost, în cea mai mare parte critici constructive, critici prin care i-am ajutat și pe adversarii politici să facă lucrurile bine. Am criticat pe ministrul X, care neglija probleme importante, cu scopul de a-l trezi din somn! De multe ori chiar am avut succes, miniștri din mai multe guverne îndreptând situații strâmbe din subordinea lor, care produceau grave probleme cetățenilor. În ceea ce privește clivajul stânga-dreapta, credeți că PSD este de stânga? Zeci de ani cât au fost la guvernare, sărăcia s-a accentuat în România. Dacă PSD era de stânga, azi nu mai vorbeam despre Regiunea de Nord-Est a României ca fiind cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană! PSD nu mai știe nici el ce este!
În ceea privește PNL, vă pot garanta că alternativa noastră nu o să fie niciodată vânzare de iluzii. Noi vrem venituri mai bune pentru angajați și pensionari, cu care să poată cumpăra mai mult! Nu vrem ceea ce face PSD, adică mărește unele venituri, dar omul cumpără astăzi, cu bani mai mulți, mai puțin decât cumpăra ieri! Vrem locuri de muncă bine plătite pentru toți și vrem să ne păstrăm tinerii acasă. Vrem respect pentru profesori și medici prin salarii bune, prin școli cărora să nu le cadă tencuiala pe elevi și spitale în care nu intri cu o boală și ieși cu două boli.
La PSD totul merge bine pe hârtie, însă, în realitate totul merge mai prost. Noi vrem ca lucrurile să meargă mai bine în realitate! Aceasta este diferența și alternativa propusă de PNL!
Sunteti unul dintre parlamentarii care aveți un cuvânt de spus în conducerea centrală a partidului. Totodată, aveți de luptat pentru un electorat de dreapta, divizat. Ce propune în plus PNL, comparativ cu ALDE sau cu PMP?
Vreau să fiu foarte clar! PNL este singurul partid parlamentar care este poziționat doctrinar pe dreapta și, mai mult, acționează în acest sens. Ce are ALDE cu dreapta? Nimic! Domnul Tăriceanu iubește și promovează idei de stânga, încât îl invidiază și socialiștii. Despre PMP nu știu să se fi poziționat ideologic în vreun sens. Sunt când socialiști, când liberali, când de centru, când de toate la un loc.
Ce-i drept, există un mare adevăr în întrebarea dumneavoastră. Electoratul de dreapta este divizat și din cauza partidelor politice. Pentru că am, într-adevăr, o voce în conducerea centrală a PNL mă voi implica pentru ca partidul să fie mult mai coerent în relația cu electoratul de dreapta. Este electoratul care, dezamăgit de slaba reprezentare a dreptei, nu prea iese la vot. Este un obiectiv important să le recâștigăm încrederea!
În curând se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Cum vedeți parcursul proiectului pentru Centenar?
Dacă ne-am fi dorit să arătăm respect pentru cei care au înfăptuit Marea Unire, atunci, la 1 decembrie 2018, ar fi trebuit să avem provinciile istorice legate prin căi de comunicații rapide, prin drumuri și căi ferate moderne. Am făcut acest lucru? NU!Ar fi trebuit să demonstrăm că românii din toate provinciile istorice trăiesc la fel de bine! Se întâmplă asta? NU! Așa cinstești memoria înaintașilor, nu prin formalisme și coroane de flori. Centenarul este probabil evenimentul istoric cel mai important din viața noastră! Ori, Guvernul nu a alocat bani pentru acest proces, nu a fixat un calendar serios de activități și a deturnat și acel departament de la Guvern care ar fi trebuit să se ocupe de organizarea acestui eveniment. Este de condamnat faptul că un asemenea eveniment major este trecut de PSD și ALDE la categoria … și altele!
Ce mesaj aveți pentru oamenii din Suceava, acum, în prag de sărbători?
Le doresc tuturor românilor, tuturor sucevenilor multă sănătate, multă bucurie, multă lumină sfântă în casele lor de sărbători. Le doresc părinților să-și vadă copiii plecați de nevoie la muncă în străinătate, le spun copiilor să-și viziteze părinții, și cu toții să uite de greutățile de zi cu zi, măcar în zilele de sărbătoare. La mulți ani și să ne aducă Dumnezeu un an plin de împliniri tuturor!
Lasa un raspuns