Trump a devenit celebru pentru banii săi și pentru stilul de viață extravagant, emisiunea „Ucenicul” consolidându-i imaginea. Acum a devenit, după cum bine știm, să ajunga președintele Statelor Unite ale Americii. Mulți se întreabă cum a reuși acest personaj să-și construiască o viață extraordinară. Am adunat în acest articol o parte din lucrurile care el consideră că i-au adus succesul și împlinirea în viață.

1. Pasiune, pasiune, pasiune

“Fără pasiune nu ai energie, fără energie nu ai nimic.” – Donald Trump Nu este nimic mai neplăcut decât să te simți prins în capcana unei munci pe care o urăști. Vei dedica multe ore și vei depăși multe probleme dacă vrei să ai succes. Nu vei reuși niciodată dacă nu-ți place ce faci. Nu lucra doar pentru bani. Găsește ceva care îți place să-l faci și pentru care te trezești dimineața cu plăcere. Dacă vrei să faci lucruri mari în viață, trebuie să ai entuziasm și pasiune. Indiferent ce faci, fă-o cu pasiune și vei fi remarcat de persoanele potrivite.

2. Nu pierde mingea din ochi “

În 1990 mă aflam într-o încurcătură profundă. Crezusem ceea ce scrisese Business Week despre mine “Tot ce atinge se preface în aur”.  Mi-am spus, “Au dreptate. Sunt cel mai mare.” A fost o mare greșeală, deoarece atunci când începi să te duci acasă mai devreme; crezi că nu trebuie să muncești și crezi că este ușor să faci bani. Când s-au prăbușit piețele nu am fost pregătit. Timp de mai mulți ani am câștigat mai mulți bani de pe urma piețelor proaste decât de pe urma piețelor bune – întotdeauna. De această dată nu eram concentrat. Eram ca un luptător care câștigă toate meciurile. După o vreme nu mai ia luptele la fel de serios, nu se concentrează și nu se mai antrenează la fel de asiduu, pentru că își imaginează că o să câștige. Pe urmă brusc se trezește cu șuturi în fund.”  Fă-ți un plan și ține-te de el, iar când obții succesul rămâi concentrat. Dacă te culci pe lauri, ești terminat.

3. Gândește în stil mare.

Dacă vrei să ajungi departe nu fi timid: stabilește-ți scopuri mari. James Russell Lowell spunea “Când creezi ceva, cel mai greu este să începi. Nu este mai ușor să crești un fir de iarbă decât un stejar“. Dintr-o mulțime de puncte de vedere, este mai simplu să faci lucrurile la scară mare. Este mai ușor să construiești un zgârie nori în Manhattan decât să cumperi un bungalou în Bronx. În primul rând ai nevoie cam de tot atâta timp ca să închei și o afacere mare, și una mică. Vei avea de suferit tot atâta stres și bătăi de cap. Este mai ușor să finanțezi o afacere mare. Bancherii preferă mai curând să împrumute bani pentru un proiect mare decât pentru unul mic. Se simt mai în siguranță să investească într-o clădire mare și prestigioasă decât într-o casă dărăpănată dintr-un cartier prost. Dacă ai succes cu proiectul mare, te afli în poziția de a câștiga cu mult mai mulți bani.

4. Absoarbe cât mai multe cunoștințe, astfel încât să fii cel mai bun în domeniul tău. Formează-ți obiceiul de a învăța și acumula mereu informații noi. Folosește ce ai învățat și devino cel mai bun în ceea ce faci.

Donald Trump a declarat că obișnuiește să se trezească dimineața foarte devreme și să își dedice primele ore ale zilei studiului. Obișnuiește să citească toate știrile financiare și din domeniile de interes pentru a fi mereu la zi cu tot ce i-ar putea influența afacerile. Cea mai bună cale de a învăța este studierea succeselor și eșecurilor din industria ta. Donald Trump – Nu renunța niciodată

5. Nu accepta să ți se răspundă nu.

Dacă vrei să ai succes trebuie să te obișnuiești să auzi de multe ori nu și să înveți să-l ignori. Când erai copil părinții îți spuneau să nu faci asta, profesorii îți spuneau nu, cei mari îți spuneau și ei nu. Iar tu trebuia să îi asculți, pentru că erai copil. Majoritatea adulților continuă să asculte de nu mult timp după ce nu mai sunt copii. Refuză să accepți pe nu. Concentrează-te pe soluții, nu pe probleme. Nu permite ca un nu al altcuiva să -ți oprească planurile.

6. Urmează-ți instinctele.

Trump citează mereu decizia sa de a accepta să se implice în emisiunea “Ucenicul” ca fiind una bazată pe instincte. Avea o aversiune față de orice gen de spectacol filmat în care i se cerea să se implice. Când Mark Burnett, creatorul emisiunii, l-a contactat și i-a propus să creeze spectacolul, Trump spune că “la câteva secunde am știut că [el] era sută la sută de încredere pe plan personal și profesional, lucru rar în industria divertismentului și cu atât mai remarcabil.”Atunci când ai de luat decizii importante, ascultă vocea instinctelor. Ascultându-le vei dobând experiență și instinctele tale vor lua deciziile cele mai bune.

7. Angajează cei mai buni oameni și nu avea încredere în ei.

Sfatul lui Donald Trump: dacă vrei ca afacerea ta să ajungă departe, ia-ți cei mai buni oameni din domeniu și menține mereu legătura cu ei. Ți s-a întîmplat să-ți aduci un meseriaș în casă pentru a zugrăvi, pune faianța, schimba instalațiile, etc? L-ai lăsa să-și facă treaba și ai verifica la final totul, sau ai reveni periodic să vezi cum merge treaba? În care caz crezi că vei obține cele mai multe rezultate?

8. Bucură-te de o treabă bine făcută.

Când ai reușit aniversează momentul, alături de familie și cei care ți-au fost alături. Momentele de celebrare încheie complet procesul și te lansează în următoarea cursă și următorul succes. Sărbătorește când ai succes.

9. Concentrează-te pe soluție, nu pe problemă.

Când fabrica lui Thomas Edison a fost mistuită de flăcări, reacția lui imediată a fost “Valoarea acestui foc este că toate greșelile noastre au fost șterse. Slavă Domnului că o putem lua de la zero“. Edison avea atunci 67 de ani. A doua zi de dimineață, Thomas Edison și-a chemat muncitorii la lucru pentru a elibera locul și a începe reconstrucția fabricii. Câți oameni de 67 de ani cunoști, care ar reacționa astfel? Concentrează-te pe modul în care vei rezolva problema, nu pe problemă în sine.

10. Hrănește-te cu gînduri pozitive.

Legat de decizia sa de a realiza emisiunea “Ucenicul“, Donald Trump spune: Știam că realizarea acestui spectacol presupunea un risc. Toată lumea mi-a spus că “majoritatea noilor spectacole de televiziune dau greș”, că “reality-tv este pe ducă” sau “îți vei pierde credibilitatea”. M-am gândit bine la toate acestea și am cântărit toate riscurile punându-mi întrebări cu “și dacă”? Și dacă este un succes? Și dacă o să-mi facă plăcere? Și dacă se va dovedi a fi lămuritor? Și dacă aduce Organizației Trump o mai mare recunoaștere, pe care o merită? Și dacă slujba pe care o obține câștigătorul se dovedește a fi o treaptă importantă pentru un individ care merită? Dacă s-ar fi concentrat asupra aspectelor negative ce puteau să apară, “The Apprentice” nu ar fi existat. Trump a avut încredere în oferta lui Mark Burnett, s-a concentrat pe aspectele pozitive care le-ar putea câștiga și a acceptat să participe.

11. Învață din ceea ce ai greșit, dar nu lăsa să te afecteze.

Fiecare greșeală te învață un nou mod de a nu face un lucru. Cimentează învățămintele și mergi mai departe. E ca în golf: Un pont bun pentru golf, încearcă să lovești ușor și bine și prefă-te că nu contează. Apropo, e valabil și în viață.

12. Ieși din zona de confort.

Să ieși din zona de confort este neplăcut. Dar este și singurul mod de a supraviețui și crește. Chiar dacă imperiul pe care l-a creat se bucură de un succes imens, Donald Trump continuă să lucreze 7 zile din 7 și păstrează la înălțime standardele în tot ceea ce face: Ar fi ușor să devenim mulțumiți pentru că am avut o mulțime de succese, dar știm că riscul pândește întotdeauna după colț. Evităm să fim nepăsători, fiind foarte silitori cu privire la pregătirile pe care le facem. Dacă pretinzi că ești invulnerabil, te poți înscrie pe un drum care te poate duce către o mare greșeală.

13. Când ți-ai dat cuvântul, respectă-l.

Unul din principiile de bază după care Trump își conduce afacerile este să își respecte cuvântul dat. Odată ce a bătut palma cu cineva, înțelegerea rămâne în picioare. Cuvântul dat e lege.

14. Cu cât muncești mai mult, cu atât ești mai norocos.

Unii oameni se nasc favorizați în familii bogate, alții au mai mult noroc sau inteligență. Asta este însă doar un avantaj la start, norocul nu îți mai este de folos când te afli în cursă.

15. Fii deschis la idei și informații noi.

Donald Trump este deschis la tot ce este nou. Trump a profitat mereu de oportunități pe care le-a sesizat acolo unde ceilalți nu s-ar fi gândit că există. A primit porecla  de “omul care orice atinge se transformă în aur“. Asta pentru că a fost mereu deschis la ideile noi și le-a transformat în oportunități de afaceri.

16. Stabilește-ți obiectivele cu atenție. Dă-le și scopuri care să nu aibă legătură cu banii.

Un sfat de la Trump, mai ales dacă ești interesat de anteprenoriat și business: Setează-ți obiective care să aibă și un substrat diferit de bani. Nu alege doar “să câștig X lei lunar până la sfârșitul anului” sau “cifra de afaceri să fie X lei începând cu trimestrul 2”. Adaugă-le și o motivație diferită de bani. Banii te vor motiva doar până când vei avea suficienți și îți vor asigura un trai confortabil, mai departe doar motivațiile interne îți pot aduce satisfacția.

17. Întotdeauna așteaptă-te la ce este mai bine și pregătește-te pentru ce poate fi mai rău.

Gândește pozitiv, alimentează-ți mintea și inima cu lucruri pozitive. Fii gata să acționezi dacă lucrurile nu vor merge cum te așteptai tu.

18. Fii capabil de autoironie.

Toți am cunoscut în viață diverse catastrofe. A fi în stare să râzi de ele e sănătos și util. Întoarce în avantajul tău micile probleme pe care le întâmpinăm cu toții în viață. Nu te lua niciodată prea în serios. Învață să râzi de tine însuți și de problemele prin care ai trecut. Dă-le o notă de umor și nu te vor mai apăsa la fel.

19. Învață-i pe copiii tăi valoarea banilor.

„Copiii mei cunosc valoarea banilor. Văd că muncesc mult. Nu vorbesc despre asta cu ei pentru că nu e necesar: au ochi să vadă. Și văd cum trăiesc. Sting luminile când părăsesc biroul. Sunt întotdeauna fericit când obțin un preț avantajos, fie că e vorba de un imobil sau de o spumă de bărbierit. Părinții mei erau cumpătați, în sensul că știau că banul se câștigă greu și că trebuie tratat cu respect. Trăiau bine, dar simplu, fără nebunii. Copiii mei au bugete pe care le respectă. Au limită pe cartea de credit, care le folosește mai mult pentru cazuri de urgență.” Donald Trump – Cum să devii bogat

20. Înconjoară-te de oameni cu atitudine pozitivă.

Oricât de pozitiv vei gîndi, oamenii negativi din apropierea ta vor avea o influență neplăcută. Cu cât ai mai mult de-a face cu ei, cu atât vei avea mai multe piedici. Nu o fac intenționat, așa este firea lor. Acum câțiva ani am cunoscut pe cineva, care, la orice idee ce trebuia pusă în practică, venea cu 3-4 motive pentru care nu va merge. De la un punct discuția devenea frustrantă pentru mine. Am preferat să îi evit compania. Elimină din anturajul tău persoanele care te trag în jos prin atitudinea lor negativă. Caută oameni pozitivi, care să te ridice alături de ei.

21. Joacă golf.

„Am învățat multe despre integritatea oamenilor jucând golf cu ei. Acesta este motivul pentru care multe afaceri se încheie în timpul sau după un meci de golf. În golf este necesară o anumită conduită, iar oamenii care respectă asta vor fi, de obicei, parteneri de afaceri buni. Unii o numesc etichetă, eu o numesc onestitate. Un meci de golf poate fi un foarte bun indicator al acestei virtuți.” Donald Trump, Robert Kiyosaki – De ce vrem să fii bogat. Doi oameni, același mesaj

22. Transformă-te într-un brand și promovează-l.

„Trump a devenit o marcă celebră datorită riguroaselor mele criterii de calitate. Admirăm cu toții mașinile Rolls-Royce și consider că toate realizările mele au acest caracter elitist. Rigoarea a fost profitabilă, deoarece construcțiile mele sunt cele mai bune din lume… Subtilitatea și modestia sunt potrivite călugărițelor, dar în afaceri e mai bine să-ți spui cu glas tare realizările, să le afle întreaga lume, pentru că nimeni nu o va face în locul tău.”

23. Concentrează-te pe prezent, nu pe trecut.

Oricât de mult ai fi greșit vreodată, trecutul nu îl mai poți schimba. Poți schimba viitorul, prin micile acțiuni de astăzi. Învață ce e de învățat din greșelile trecutului. Concentrează-te pe ceea ce vei face astăzi ca să ai succes.

24. Apreciaza oamenii care îți sunt loiali.

Recompensează angajații care rămân loiali și și-au făcut treaba. Loialitatea este greu de găsit în zilele acestea, apreciaz-o atunci când un angajat al tău o are.

25. Iartă pe oamenii care ți-au greșit, dacă sunt onești.

Cu toții greșim, fiecare dintre noi. Nu sări la gâtul celorlalți imediat ce au greșit. Dacă pedepsești foarte dur fiecare greșeală, vei obține mai multă atenție din partea celorlalți. Fiecare va fi atent să nu îți greșească. Dar va scădea creativitatea și productivitatea personală. Nu vor excela, vor încerca să fie fără cusur ca să nu îi poți pedepsi. Când cineva îți greșește și este bine intenționat, acordă-i o a doua șansă. Însă nu îi mai acorda aceeași încredere, până dovedește din nou că o merită.

26. Nu ierta niciodată un escroc.

Când cineva te înșeală sfatul lui Donald Trump este să nu te lași mai prejos. Dacă te-a înșelat, răspunde-i cu aceeași monedă, dar de 10 ori mai mult. În acest fel atât el, cât și ceilalți se vor gândi bine înainte de o face. Vor știi că dacă o fac se aleg cu un război. Ripostează întotdeauna și adu scorul în favoarea ta. Dacă ți-e teamă să ripostezi lumea te va crede un fraier. „Vor știi că scapă nepedepsiți dacă te insultă, dacă nu-ți acordă respect și dacă profită de tine. Nu permite să se întâmple așa ceva! Întotdeauna ripostează. Oamenii te vor respecta pentru asta.„Fii nemilos cu cei care te-au înșelat.”

27. Nu uita că totul începe cu tine. Tu dai exemplu celorlați.

În afacerile pe care le conduce, Trump este omul care vine primul și pleacă ultimul de la lucru. În fiecare zi dă exemplu angajaților săi și îi motivează să își folosească întregul potențial. Dacă angajații îți văd și percep energia, îi va influența puternic.

28. Stabilește standarde ridicate pentru cei din jurul tău. Anunță-i că te aștepți să le respecte.

Trump povestește evoluția lui Matthew Calamari. Angajat ca și agent de pază, Calamari a excelat și a ajuns, douzeci de ani mai târziu, vice-președinte executiv al Trump Properties. Cum s-a întâmplat asta? S-a ridicat la standardele definite de Trump, și-a corectat greșelile și a muncit mereu. Fiecare om are potențial să ajungă oriunde. De multe ori, oamenii din jurul tău își doresc doar o șansă pentru a arăta ceea ce sunt capabili. Acordă-le această șansă. Crează un mediu în care să-i recompensezi pe cei care au obținut rezultate bune. Așteaptă-te la ce este mai bun de la ei, iar când greșesc acordă-le o a doua șansă când vor să se îndrepte.

29. Când cineva te hărțuiește, lovește-l dur și imediat.

După lansarea spectacolului “Ucenicul”, au apărut treptat copii mai mult sau mai puțin reușite. Richard Branson a încercat să lanseze un astfel de spectacol, sub denumirea “The Rebel Billionaire: Branson’s Quest for the Best“. Promovat intens în media, cu ajutorul aerostatelor și prin alte mijloace media de senzație, spectacolul n-a reușit să atragă suficient interes. Ca urmare Richard Branson, probabil sfătuit de cineva din echipa spectacolului “Rebel Billionaire” a lansat o campanie de declarații urâte la adresa lui Trump cu scopul să atragă atenția publicului asupra lui. A vorbit printre altele despre obiceiul lui Trump de a evita să dea mâna cu oamenii (Trump preferă salutul japonez, fără strângere de mână). Lansarea spectacolului lui Branson a fost un eșec, iar criticii l-au urât (cel puțin așa declară Trump), spectacolul fiind anulat de altfel. Imediat Trump a ieșit în toată media cu declarații la adresa lui Branson: “Cred că spectacolul lui Branson a fost îngrozitor. “Ucenicul” este cel mai tare spectacol care există! Richard Branson, ratingurile tale vorbesc în gura mare și tocmai ai fost concediat!” Există nenumărate alte exemple din viața lui Trump: de fiecare dată când este atacat, răspunsul este pe măsură. Cu siguranță data viitoare oricine se va gândi bine înainte de a îl ataca!

30. NICIODATĂ nu te da bătut.

Dacă vrei să reușești, nu renunța atunci când ai probleme. Dacă pui pasiune în ceea ce faci și îți place, nu o să renunți. Vor fi momente în care îți vei spune să e mai bine să o lași baltă; vei fi tentat să renunți. Dar îți vei reveni și vei merge mai departe. Iar acele momente sunt cele mai importante pentru că te învață să vezi hopurile din drum ca o parte naturală a drumului. Întotdeauna te vei lovi de obstacole, poți conta pe ele. Alege să nu renunți, dacă îți place ce faci.

31. Concentrează-te mereu pe ce ți-ai propus, mai ales când lucrurile merg bine.

Când ai probleme ești motivat să te concentrezi pentru succes. Când lucrurile însă merg bine, este în natura umană să ne culcăm pe lauri și să ne pierdem concentrarea. Vezi și punctul 2, “Nu pierde mingea din ochi”.

32. Învață când victoria nu se justifică și e mai bine să renunți.

Să nu renunți niciodată nu înseamnă să fii obtuz în gândire. Uneori este potrivit să te oprești. Nicolae Iorga spunea: Sunt succese care te înjosesc și înfrângeri care te înalță.

33. După fiecare pas înapoi, începe cât mai repede să gândești din nou în stil mare.

O cădere te poate afecta. Cu cât cazi mai de sus, cu atât te vei lovi mai tare. Nu pierde din ochi obiectivul tău. Imediat ce ai căzut amintește-ți unde vrei să ajungi și ia-o de la capăt. Vezi și 9, “Concentrează-te pe soluție, nu pe problemă”.

34. Nici un eșec nu este permanent.

Când am avut un eșec financiar la începutul anilor ’90, l-am privit mai degrabă ca fiind o deviere de la regulă decât ca pe o sentință pecuniară implacabilă. Știam cum era să fii întreg și tot ce aveam de făcut era să mă întorc în acel loc. Simțeam că se aștepta de la mine o revenire, chiar eu mă așteptam la așa ceva de la mine. Tot ce aveam de făcut era să-mi pregătesc următorul pas, acela de a îmi recăpăta energia și impulsul care mă animaseră până atunci, lucru pe care l-am și făcut. Revenirea nu s-a petrecut peste noapte, dar, în cele din urmă, lucrurile au început să se limpezească. Timpul este aliatul tău, lucrurile nu pot merge la infinit pe o pantă descendentă.

35. Așteaptă-te ca lucruri neprevăzute să-ți dea planurile de succes peste cap.

Oricât de bine ți-ar merge, mai devreme sau mai târziu o să apară probleme. Pregătește-te ca în acele momente să reacționezi prompt și eficient. În 2000 Trump a început să construiască în Chicago o clădire de 92 de etaje, cu o suprafață totală de peste 250.000 mp. Locația aleasă era cea a a Chicago Sun-Times, o locație perfectă pentru ce dorea el. După demararea șantierului, apa râului Chicago a inundat șantierul, printr-o scurgere apărută. Chicago Sun-Times s-a retras din proiect, ca urmare a unei interdicții judecătorești apărute. Arhitectul care a gestionat proiectul și cunoștea toate detaliile și-a dat demisia din compania Skidmore, Owings & Merrill, care se ocupa de proiectarea clădirii. Cu toate acestea proiectul a mers mai departe. Lucuri neprevăzute pot apărea. Tu alegi cum reacționezi la ele. Vezi și 9, “Concentrează-te pe soluție, nu pe problemă.”

36.  Pune-ți întrebarea “Ce mă prefac că nu văd?”.

De multe ori ne lăsăm purtați de euforia unui moment și pornim la acțiune. Înainte de a lua decizii și acționa analizează cu multă atenție faptele și informațiile pe care le ai. Alteori există oportunități în fața ta, care îți scapă. Ce anume?

37. Înainte de a te căsători, semnează un contract prenupțial.

Căsătoria este un contract. Te căsătorești din dragoste. Însă semnătura ta pe certificatul de căsătorie are legătură cu drepturi, îndatoriri și proprietate. Este un contract juridic care stabilește o legătură ce nu are de-a face cu dragostea. Dacă dragostea moare, tot ce-ți mai rămâne este un/o fost/fostă soț/soție încărcat de resentimente și un certificat de căsătorie. Nimic nu este mai îngrozitor decât un fost soț/soție cu un topor în mână, în lipsa unei înțelegeri privitoare la împărțirea proprietății comune. De regulă, asta duce la un război deschis, mai rău decât orice război juridic și poate să te ducă cu ușurință la ruina emoțională și financiară. Întotdeauna asigură-te cu un contract prenupțial. Pur și simplu este prea riscant să nu o faci.

38. Ajută comunitatea din care faci parte.

Un principiu des întâlnit la oamenii de succes: când ai ajuns sus, dăruiește înapoi către cei care nu au și către comunitate.

39. Concentrarea și disciplina sunt abilități pe care le poate învăța oricine.

Contrar a ceea ce se crede, oricine își poate îmbunătăți capacitatea de a fi disciplinat și de a se concentra. Nu e nevoie să ajungi un spartan, e suficient să-ți dezvolți disciplina și să te ții de ce ți-ai propus.

40. Grijile îți distrug capacitatea de concentrare.

Dacă vrei să rămâi centrat pe minge evită să te lași cuprins de griji. Când ai o problemă concentrează-te pe rezolvarea ei, nu dezvolta în minte scenarii dramatice. Nu te ajută cu nimic să te gândești ce tragedii s-ar putea întâmpla. Te ajută însă să rezolvi problema din fața ta. Vezi și 9, “Concentrează-te pe soluție, nu pe problemă.”

41. Petrece cât mai mult timp în compania unor persoane care gândesc în stil mare.

Dacă vrei să gândești în stil mare, găsește persoane care o fac deja și stai aproape de ei. Lasă-te inspirat de modul lor de gândire. Vezi și 20, “Înconjoară-te de oameni cu atitudine pozitivă”.

42. Succesele mici îți vor aduce încrederea în sine ce te poate duce spre succese mari.

Începe cu pași mici pentru a ajunge spre realizări extraordinare. Astfel îți vei construi încrederea în tine și în propriile acțiuni. Fii devotat lucrurilor mărunte, căci în ele stă puterea ta.

43. Nu lăsa sentimentele să-ți întunece judecata.

Deciziile trebuie luate pe baza datelor și a faptelor. Nu acționa pe baza emoțiilor de moment, nu lua decizii până ai mintea limpede. Mai bine așteaptă până a doua zi, noaptea e de multe ori un sfetnic bun.

44. Întotdeauna gândește despre tine că ești o persoană importantă.

Dacă vrei să ajungi departe și să fii respectat, începe prin a te respecta tu însuți. Dacă vrei să fii văzut ca o persoană importantă, începe prin a te vedea tu însuți ca o persoană importantă. Nu te auto-critica! Sunt destui alții care o pot face.

45. Lucrurile importante negociază-le față în față.

Când ai de negociat ceva important, evită telefonul sau mailul. Discuțiile față în față îți pot fi mai favorabile. Pregătește-te bine și discută față în față.

46. Când ți se întâmplă ceva rău rămâi încrezător.

Este doar un hop pe drum. Va trece, peste ani îți vei aminti zâmbind de el. Vezi și 34 “Nici un eșec nu este permanent”.

47. Mergi la clasa întâi.

Formează-ți imaginea interioară a unei persoane de succes. Fii atent la cum te îmbraci și ce aduci în viața ta. Crează-ți o garderobă de calitate. Costumele, cămășile, pantofii, ceasul și toate celelalte elemente vestimentare trebuie să te prezinte celorlalți ca un om de calitate, de prima clasă.  Dacă nu îți permiți – deocamdată– să porți doar haine de calitate, ia mai puține, dar de calitate bună. Și de bun gust! Fii selectiv cu ceea ce pui pe tine. În loc să mergi în 5 concedii de calitate slabă, unde să fi nemulțumit de chelnerii care te-au servit  mergi în 1-2 concedii de prima clasă. Tratează-te ca și cum ești o persoană de clasa întâi. Apreciază lucrurile care sunt de calitate și bun gust. Nu trebuie să cheltuiești o avere pentru asta. Începe prin a învăța cum să te îmbraci. În plus, hainele transmit celorlalți ceva despre tine. Dacă vrei să fii respectat ca și om de afaceri un costum potrivit te-ar putea ajuta. Purtând haine care te ajută să reușești arată că îți cunoști mediul: îi cunoști cultura și faci efortul de a o respecta.

48. Dacă prietenul tău este un ratat, spune-i-o. Mai ales dacă ții la el.

Îmi aduc aminte că un vechi prieten, care era extrem de nemulțumit de munca lui, îmi povestea la nesfârșit despre necazurile sale, cu toate că îi spusesem că își alesese meseria greșit de la început. În cele din urmă, am devenit foarte dur cu el și i-am spus că era un ratat de prima clasă. Asta însemna să tai în carne vie și chiar asta voiam să fac, pentru că doream să îl determin să se schimbe. În acest caz chiar am reușit … și acum are o viață fericită, plină de succese.

49. Curajul nu înseamnă absența fricii, ci cucerirea acesteia.

Odată am lucrat cu un director tânăr care nu vorbise niciodată în public, așa că a hotărât că nu era bun pentru asta. Mi-a spus acel lucru și am gândit în sinea mea: “Iată un om care nu a încercat niciodată să vorbească în public și îmi spune că nu este bun pentru așa ceva!!” Câteva luni mai târziu, când mi-am dat seama că nu voi putea participa la o cină festivă unde trebuia să țin un scurt discurs, i-am spus că trebuia să mă înlocuiască. El mi-a replicat: “Știți bine că nu mă pricep să vorbesc în public.” “Dar tu nu știi asta.” Am terminat discuția. Dar știți ce s-a întâmplat? A devenit un bun orator. Curajul nu înseamnă că nu ți-e frică, ci că ți-ai cucerit frica.

50. Ai credință în Dumnezeu și rămâi fidel ție însuți. Și poate sfatul cel mai important pe care îl dă Donald Trump ca să ai succes este că orice ai face, oriunde ai fi, păstrează-ți mereu credința în Dumnezeu și în tine însuți.

(sursa: https://florinrosoga.ro/blog/50-lectii-despre-succes-de-la-donald-trump/)

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.