Sucevenii au tot plătit până acum pierderile pentru încălzirea și apa caldă pe care o consumă, însă acest lucru s-ar putea încheia dacă va fi aprobată o propunere a celor de la Thermonet.

Primarul Ion Lungu a informat la conferința de presă intențiile pe care Thermonet le-a comunicat adiminstrației locale: „O problemă importantă pe care vom continua să o discutăm în ședințele următoare este cea privind reparațiile și investițiile pe care vrem să le facem pe transport-distribuție. Cei de la Thermonet ne-au adus două programe unul pentru schimbarea  sau repararea contoarelor și unul pentru investiții în rețelele primare și secundare. ”

Se pare că este vorba de peste 1100 de contoare ce sunt mai vechi de 10 ani, și care ar trebui schimbate pentru ca sucevenii să plătească exact atât cât consumă.

„Așa cum se știe, de doi ani de zile, Termica fiind în situația deja cunoscută, nu a mai făcut acele verificări la contoarele de gigacalorii și celelalte aparate de măsură, în așa fel încât este necesar să facem acest lucru pentru că noi mai avem o problemă pe care încercăm să o rezolvăm prin fonduri europene, anume că vrem să reducem pierderile pe rețea. Până una alta, aceasta este responsabilitatea autorității locale și a operatorului, dar trebuie să ne asigurăm că populația plătește corect, atât cât consumă. De aceea primul aspect este legat de verificarea contoarelor. Dintr-un total de 3.927 de contoare, 1.638 sunt pentru încălzire, iar 1.659 pentru apă caldă. Cei de la Thermonet spun că 2.161 de contoare vor fi verificate, iar 1.136 de contoare sunt propuse pentru schimbare pentru că au o vechime mai mare de 10 ani. În condițiile în care aceste contoare au stat în abur, umiditate, degeaba le mai reparăm. Ca atare propun să schimbăm 1.136 de contoare, din care 570 de contoare pe încălzire, și 566 de contoare pe apă caldă. ” detaliază primarul.

Teoretic ar fi bani în bugetul acordat termoficării orașului, având în vedere ponderea sa considerabilă din bugetul local, mai ales având în vedere că schimbarea contoarelor vechi este responsabilitatea administrației locale, nu a operatorului.

„Conform legii în vigoare repararea acestor contoare intră în atribuțiile operatorului, în timp ce schimbarea acestora intră în responsabilitatea autorității locale. Ei vin cu o fundamentare, noi avem prinsă în acest an o sumă destul de importantă pentru termoficare, 12,08% din bugetul local, și avem posibilitatea să schimbăm aceste contoare. În urma fundamentării făcute de către dumnealor, rezultă că au nevoie de 3.716.200 de lei pentru a schimba cei 1.136 de contoare, pentru a fi siguri că populația plătește exact atât cât consumă. Sigur vom discuta aceste aspecte și cu asociațiile de proprietari și vom vedea dacă vom aproba în final.” a încheiat edilul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.