Credincioșii romano-catolici sărbătoresc, de ieri, Învierea  lui Cristos. Paștele Catolic este celebrat la o diferență de cinci săptămâni față de cel Ortodox.

Sâmbătă seară, în Sâmbăta Mare, catolicii din Suceava au asistat la Liturghia Învierii, la care s-a oficiat Sfinţirea Focului şi a Lumânării Pascale,  după  care au luat Lumina lui Cristos cu care au participat la procesiunea Preasfântului Sacrament. Duminică au venit din nou la biserică, pentru a asculta Liturghia Solemnă.

Tot în Sâmbăta Mare, pe lângă sfințirea bucatelor tradiționale de Paște, au avut loc și slujbe de sfințire a apei de botez, apă ce se va folosi pentru botezul nou-născuților, cât și pentru copii mari, care nu au primit botezul.

Sărbătorile pascale încep din Joia Mare. Se merge la biserică joi și vineri seara, iar sâmbătă seară este Învierea. Înainte de a merge la biserică în seara de sâmbătă, în unele zone, se face o vizită în cimitir, unde se aprind lumânări și se spun rugăciuni celor adormiți.

În prima zi de Paște, se merge la slujbă, iar după terminarea Sfintei Liturghii de la prânz, toată lumea se retrage acasă și se așează la masa oficială din ziua de Paște. În general, în ziua de Paște nu se merge în vizită, ci fiecare își petrece sărbătoarea în familie. A doua și a treia zi de Paște vin în vizită copiii și se vizitează prietenii.

Paștele Catolic și cel Ortodox se sărbătoresc în zile diferite de la Marea Schismă din 1054. Catolicii calculează data Învierii în funcție de luna plină ecleziastică și o dată fixă din calendarele bisericești a echinocțiului de primăvară. În schimb, ortodocșii folosesc luna plină astronomică și data reală, astronomică, a echinocțiului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.