Cei înfrigurați se strâng pe lângă foc, cei flămânzi la masă, cei chinuiți într-o noapte ce pare fără sfârșit se bucură când răsare soarele, iar cei ce au purtat o luptă cruntă se bucură de biruința venită pe neașteptate. O, Iisuse, Mântuitorule, Tu le ești tuturor acestea prin Învierea Ta!

De biruința Lui Hristos se bucură toată făptura, de la cea dintâi zidită, până la cea din urmă. Orice altă victorie de pe pământ îi dezbină pe oameni. Un rege biruie pe alt rege: unul se bucură, iar altul se jelește! Un om biruie pe alt om: sub un acoperiș e cântec, sub altul plângere.

Nu-i biruință pe lume neînveninată de răutate: biruitorul se bucură pe înfrângerea și lacrimile celui învins. Nici nu-și dă seama cum răul își taie drum prin bucuria sa.

Singura biruință a Lui Hristos e ca un soare care împrăștie doar strălucire asupra tuturor. Doar biruința Lui Hristos umple toate sufletele de bucurie. Doar ea este fără de răutate. Cine să nu salte de bucuria biruinței Lui Hristos? El a biruit pentru noi, nu pentru Sine. Victoria nu L-a făcut pe El mai bogat, nici mai slăbit, nici mai puternic, ci pe noi. Victoria Lui nu e înălțare de Sine, ci iubire. Nu e luare, ci dăruire.

Cuceritorii Pământului câștigă biruința. Hristos e singurul care o aduce altora. Niciun învingător din lume n-ar vrea să-i scape din mână biruința și s-o ia altul. Singur Dumnezeu cel înviat dă biruința cu amândouă mâinile fiecăruia dintre noi, singur. El nu se mânie, ci se bucură, când prin biruința Lui suntem noi mai bogați, mai slăviți, mai puternici.

Victoriile pământești arată mai bine de departe, când privești mai de aproape, ele sunt respingătoare. Cât despre biruința Lui Hristos, nu poți spune când e mai frumoasă: de departe te minunezi cât e de strălucită, de curată, de plină de har. De aproape, te uimești ce potrivnici cumpliți a înfrânt, ce mulțime de robi a slobozit.

Astăzi este ziua, mai mult decât oricare zi din an, închinată prăznuirii acestei biruințe a Lui Hristos și se cuvine să o privim cât mai de aproape, atât spre o mai bună cunoaștere, cât și spre o mai mare bucurie.

Hristos a Înviat!

Cuvânt semnat de Părintele Iuvenalie

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.