Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o intermpelate ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke privind oportunitățile de finanțare a investițiilor administrațiilor publice locale prin Planul Național de Redresare și Reziliență

 Acesta a subliniat că a descoperit cu satisfacție în cuprinsul Planului Național de Redresare și Reziliență, varianta aprobată în ședința de Guvern din 7 aprilie 2021, faptul că Guvernul a realizat o diagnoză corectă asupra dificultăților financiare cu care se confruntă mare parte din administrațiile publice locale din România, ca efect al scăderii economice generate de pandemia Covid-19, dar și ca urmare a unei palete înguste de venituri proprii care stau la dispoziția unităților administrativ-teritoriale.

„Așa cum bine cunoașteți, veniturile administrațiilor publice locale sunt direct proporționale și cu nivelul de dezvoltare al activităților economice din regiune. Ori, din acest punct de vedere, Regiunea Nord-Est se confrunta cu dificultăți severe de finanțare a cheltuielilor curente, chiar și înainte de declanșarea pandemiei. Astfel, singura sursă de finanțare a investițiilor de interes local rămânea în programele derulate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației sau prin unele axe de finanțare din fonduri europene.

Având în vedere faptul că Planul Național de Redresare și Reziliență pune la dispoziția României resurse financiare de cca. 30 de miliarde de euro, preponderent pentru relansarea economică și reziliență, prin stimularea investițiilor publice cu efecte pozitive în economie și societate, vă solicit, domnule ministru, următoarele clarificări:

  • Ce măsuri financiar fiscale aveți în vedere pe termen mediu și lung, astfel încât descentralizarea deciziei locale să fie însoțită de o descentralizare financiară mai puternică, care să asigure resurse financiare suficiente, în special pentru primării, pentru finanțarea proiectelor de investiții de interes local?

  • Care este valoarea totală a investițiilor de interes local pe care le-ați propus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență?

  • Din valoarea totală a investițiilor de interes local, care este ponderea/valoarea sumelor care pot fi accesate direct de către UAT-uri și care este ponderea/valoarea ce va fi gestionată prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației/Compania Națională de Investiții?

  • Având în vedere termenele foarte scurte în care se pot accesa aceste resurse financiare, vă rog să precizați dacă proiectele aflate în derulare întrunesc condițiile impuse de Comisia Europeană și ar putea să beneficieze de finanțare prin PNRR”, a transmis deputatul Ioan Balan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.