(Ca să fie clar pentru toată lumea, PNL-ist nu poate fi sub nicio formă, pentru că PNL-ul ca entitate politică istorică, cu tradiția sa și onoarea numelor care i-au făcut cinste a dispărut odată cu fuziunea făcută cu PDL-ul, care l-a acaparat și l-a distrus. Din vechiul si mărețul partid au rămas doar sigla și inițialele, acesta fiind și motivul pentru care se scufundă în sondaje mai ceva ca Titanicul). El se remarcă printr-un discurs politic echilibrat, cu substanță, dând dovadă ani la rând de o diplomație ieșită din comun pentru un lider de dreapta. Am convingerea că dacă în Suceava n-ar exista marca Flutur, Balan ar fi cel mai important politician din zonă.
Ca deputat a reușit în toate mandatele să-și îndeplinească în proporție de peste 80% promisiunile făcute alegătorilor arondați colegiului său, acesta fiind probabil și motivul pentru care se află la al treilea mandat. Nu a făcut-o cu tam-tam, a făcut-o într-un mod decent, normal, firesc, așa cum le-ar sta bine multor politicieni să o facă. În acest sens este mai degrabă omul care tace și face. Pare fi un om al culiselor, care stăpânește foarte bine arta negocierii, înțelegând că politica este un teritoriu al compromisului, cu mențiunea că respectivul compromis trebuie să aibă ca rezultat promovarea proiectelor care îl interesează. În fond, este un om de afaceri. El a intrat din afaceri în politică, nu invers, așa cum s-a întâmplat în cazul multor fețe politice de prin urbea noastră și nu numai. Când provii din acest mediu, pe lângă educația școlară, ai și școala vieții care e extrem de utilă într-o funcție publică. Știi deja cum să lucrezi cu oamenii, cum să-i motivezi pentru a obține rezulte, cu alte cuvinte, știi ce să faci ca să fie toată lumea mulțumită.
Ioan Balan poate fi un model de politician pentru cei din echipa PNL-ului pedelizat. Dacă viitorii candidați ai acestui partid ar învăța politică de la un profesionist ca dânsul, ar avea alte rezultate în alegerile parlamentare. Nu cred că vor face asta. Sunt prea aroganți și prea atotștiutori. Ei se raportează la modele artificiale, fără conținut. Altfel nu ne putem imagina ce au căutat la conducerea acestui partid personaje ca Alina Gorghiu sau actuala Raluca Turcan. Prin aceste două alegeri, nu au reușit decât să cadă din lac în puț.
Ioan Balan nu va candida la președinția PNL-ului. E prea deștept să facă asta. Orgoliile colegilor nu l-ar lăsa să fie în fruntea lor. Dacă ar fi măcar puțin deștepți, i-ar acorda funcția de președinte executiv sau măcar de prim-vicepreședinte. Dintr-o asemenea poziție, prin experiența avută, diplomația dovedită, claritatea gândirii și pragmatismul dovedit ar ști să organizeze partidul astfel încât să facă un procent măcar decent la alegerile viitoare. Dar până când colegii domniei sale vor da dovadă de înțelepciune politică, va curge multă apă și pe Dâmbovița și pe Suceava…