Președintele Klaus Iohannis l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat pentru Apărare din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Michael Fallon.

În cadrul discuțiilor dintre cei doi oficiali au fost abordate subiecte de interes comun aflate pe agenda Alianței Nord-Atlantice, precum și cooperarea bilaterală în domeniul securității și apărării.

„Cei doi interlocutori au afirmat determinarea de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în acest domeniu, subliniind faptul că cele două țări împărtășesc viziuni comune referitoare la provocările actuale de securitate”, se arată într-un comunicat.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat angajamentul ferm al României față de prioritățile NATO, în special față de cele referitoare la consolidarea posturii de descurajare și apărare a Alianței și partajarea echitabilă a responsabilităților între țările membre.

Secretarul de stat britanic pentru Apărare a felicitat România pentru eforturile întreprinse în cadrul Alianței, subliniind importanța alocării a 2% din PIB cheltuielilor pentru apărare, ca exemplu ce ar trebui urmat și de către alți aliați.

Referitor la viitoarele negocieri în contextul Brexit, oficialul britanic a evidențiat că Regatul Unit va rămâne ferm angajat în proiectele europene referitoare la securitatea continentului.

„Președintele Iohannis și secretarul de stat pentru Apărare britanic au salutat desfășurarea în condiții optime a Exercițiului Noble Jump 17, găzduit în această perioadă de România, extrem de important pentru verificarea în condiții reale a capacității de reacție a forțelor implicate”, precizează Administrația Prezidențială.

Oficialul britanic a evidențiat intenția de a continua programele de pregătire în comun la nivelul forțelor armate, atât în ceea ce privește NATO, cât și în context bilateral.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.