În luna septembrie 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfăşurat Campania la nivel naţional pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, la angajatorii care își desfășoară activitatea în următoarele domenii de activitate: fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase – cod CAEN 107 și întreținerea și repararea autovehiculelor – cod CAEN 452.
Obiectivele Campaniei
* Identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfăşoară activități în domeniile următoare: fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase – cod CAEN 107, întreținerea și repararea autovehiculelor – cod CAEN 452, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.
* Identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor.
* Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui raza teritorială angajatorul își are sediul social.
* Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.
* Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniile fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase și întreținerea și repararea autovehiculelor, a prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă, securitate și sănătate în muncă.
* Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.
* Luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID – 19.
* Eliminarea neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă în activitățile specifice din societățile comerciale din domeniile vizate de acțiunile campaniei.
Grupul ţintă
* Angajatori şi lucrători care îşi desfăşoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie și a produselor făinoase – cod CAEN 107, întreținerea și repararea autovehiculelor – cod CAEN 452.
- Activitatea în domeniul Relaţiilor de Muncă/Muncă nedeclarată:
La acţiune au participat un număr de 12 inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă și compartiment control muncă nedeclarată care au efectuat un număr de 51 controale, în urma cărora s-au aplicat un număr de 7 sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi în valoare de 6.000 lei și 5 avertismente.
Deficienţele constatate sunt următoarele:
* Nu se ține evidența orelor de muncă.
* Nu este menționată in contractul individual de muncă repartizarea programului de lucru, în cazul contractului individual de muncă cu timp parțial.
* Nu este menționat în contractului individual de muncă locul de muncă al salariaților.
* Erori de transmitere în REVISAL.
* Transmitere în REVISAL a contractului individual de muncă cu întârziere.
- Activitatea în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă:
La acţiune au participat inspectori de muncă care au controlat un număr de 21 angajatori cu 470 lucrători, fiind sancţionaţi 18 angajatori. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate un număr de 43 avertismente.
Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
* Neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate la toate locurile de muncă.
* Neefectuarea controlului medical periodic de către toți lucrătorii.
* Nu a fost revizuită evaluarea riscurilor.
* Nu au fost elaborate instrucțiuni proprii de securitate și sănătate în muncă pentru
toate activitățile desfășurate.
* Nu s-a acordat echipament individual de protecției corespunzător activităților desfășurate.
Lasa un raspuns