Uneori ne este greu să apreciem joburile neobișnuite la adevărata lor valoare. Cu toate acestea, ele prind din urmă generația de aproximativ 20 de ani și iau avânt odată cu noi.

Imaginaţie, precizie, gândire, independentă şi capacitatea de a lucra în echipă sunt necesare unei persoane care doreşte să devină designer vestimentar. Pe lângă acestea, talentul trebuie însoţit şi de cunoştinţe de specialitate, dobândite în cadrul unei şcoli de specialitate.

Designerul vestimentar este deseori confundat cu croitorul, deşi diferă de el prin multe elemente. „Designerul este persoana care trebuie să aibă puterea să transpună o viziune într-o schiţă, într-un tipar sau într-o piesă vestimentară, să poată stabili o interacţiune între material, corp şi societate”, mărturiseşte Alexandra Calafeteanu, designer vestimentar.

Astfel, designerul nu este un simplu executant care lucrează pe tipar, ci se foloseşte de multe abilităţi care îl fac să vină mereu cu ceva nou. Carmen Siminie, designer vestimentar, consideră că imaginaţia, creativitatea, precizia, gândirea independentă, decizia promptă şi iniţiativa individuală sunt calităţi indispensabile pentru o persoană care nu se mulţumeşte doar cu statutul de croitor. În plus, Alexandra Calafeteanu spune că unui designer îi mai sunt necesare şi abilităţile de comunicare şi capacitatea de a lucra în echipă.

Deşi, pentru a fi creator de modă trebuie mult talent, acesta poate fi cizelat într-un cadru formal. Ca să înţelegi principiile artistice ale designului, respectiv grafica aplicată, cunoaşterea procesului tehnologic în industria de îmbrăcăminte, dezvoltarea ideilor creatoare, trebuie studiată arta şi designul vestimentar în şcoli specializate. Mai mult, moda nu se bazează doar pe inspiraţie şi talent, ci şi pe cunoaştere.

În spatele unei piese vestimentare, a unui costum, stau cunoştinţe despre istoria costumului, a artei, estetică, stiluri, tendinţe, despre tot ce este vechi şi nou în modă. Dacă alte profesii pot fi deprinse şi din studiu autodidact, în situaţia designului vestimentar, chiar şi în cazul pasiunii şi al imboldului manifestate, fără îndrumarea venită de la un maestru, studiu şi multă muncă, rezultatul nu poate fi decât unul «penibil»”, precizează Alexandra Calafeteanu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.