Rezultatele record obținute de UDMR la alegerile europarlamentare, care au avut loc duminică, 26 mai, în județe în care locuiesc puțini etnici maghiari au fost analizate în presa maghiară care invocă o posibilă implicare a partidului de guvernământ, PSD.
„În mod surprinzător, zeci de mii de voturi au fost primite de UDMR în alegerile pentru Parlamentul European în județele care nu sunt locuite aproape deloc de etnicii maghiari. Fie că a fost un miracol, fie că pur și simplu UDMR «a cumpărat» voturi de la vechiul său aliat, social-democrații, probabil că nu vom ști niciodată.
Este clar că miracolul a avut loc în principal în județele Olteniei și Moldovei, care sunt fiefuri electorale pentru PSD. Unele dintre ele ies în evidență: Dambovița, Ialomița sau Prahova unde UDMR a obținut de aproape șapte ori mai multe voturi, comparativ cu situația din 2016”, scriu jurnaliștii maghiari de la magyarhang.org
Este și cazul județului Suceava, unde, la ultimul recensământ, au fost înregistrați 183 de etnici maghiari, iar numărul de voturi obținut de UDMR în județ la alegerile de duminică a fost de 1.485. Și în județul Botoșani, unde conform recensământului trăiesc aproximativ 38 de maghiari, UDMR a obținut 926 de voturi. La Vaslui, maghiarii au obținut 1.301 voturi, deși numărul acestora declarați la recensământ a fost de 52 de persoane.
Acestea nu sunt singurele județe în care diferența dintre numărul maghiarilor declarați la recensământ și numărul de voturi obținute de UDMR este foarte mare. În această situație se află și județele Argeș, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Neamț, Olt, Teleorman și altele.
Potrivit jurnaliștilor de lamagyarhang.org, o posibilă explicație pentru aceste rezultate este direcționarea de voturi de la PSD către UDMR, formațiune care a sprijinit până acum guvernarea în Parlament. Astfel, în județele cu puțini etnici maghiari, PSD a trimis cetățeni de etnie română ca să voteze cu UDMR.
Jurnaliștii maghiari plasează această ipoteză în contextul în care UDMR a rupt protocolul de colaborare parlamentară cu PSD-ALDE, cu puțin timp înaintea alegerilor, ca urmare a scandalului de la cimitirul din Valea Uzului. Inclusiv această decizie ar fi fost o înțelegere între UDMR și coaliția guvernamentală. În acest mod UDMR ar fi reușit să își mobilizeze propriul electorat în condițiile în care cele mai recente sondaje cotau UDMR sub pragul electoral.
Lasa un raspuns