Media la nivel național a pacienților care spun că medicii sau asistentele le-au cerut bani a crescut, în ianuarie 2025, față de decembrie 2024.

Procentul celor care spun că au dat şpagă a fost în decembrie 2024 de 4,21%, iar în ianuarie 2025 a urcat la 4,47%, susține Ministerul Sănătății. Datele sunt colectate şi puse pe platforma graphs.ro, fondată de clujeanul Dragoș Vana.

Harta șpăgii este realizată lunar pe baza datelor colectate de Ministerul Sănătății prin „Mecanismul de feedback al pacienților”, instrumentul prin care sunt chestionați pacienții referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea sanitară. 

Chestionarul, primit pe telefon sau e-mail, nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată și respondentului i se garantează anonimatul.

Printre întrebările din chestionar se află și aceasta: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”. Pacientul poate răspunde cu „Da” sau cu „Nu”.

Conform datelor centralizate de Harta Spăgilor, în luna ianuarie județul Suceava a înregistrat 3,86% una dintre cele mai mici rate din țară privind solicitarea de mită de către personalul medical.

Așadar, în topul județelor unde s-a luat cea mai puțină șpagă se află,  Clujul cu 2.77%, urmat de Maramureș (3.28%), Ilfov (3.61%), Constanța cu 3.79% și Suceava cu 3,86%.

La polul opus, cel mai slab procent l-a obținut județul Harghita cu 9.43%, urmat de Olt (9.12%), Covasna (7.89%) și Argeș cu 7.50%. Potrivit datelor centralizate pe graphs.ro, Bucureștiul se află la 3.95%.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.