Dacă veți ajunge în comuna suceveană Frumosu, în satul Dragoșa, la câțiva kilometri de drumul principal, veți zări, printre case și dealuri ondulate, o cruce.
E semn că vă apropiați de lăcașul de cult al locuitorilor acestui sat, o biserică care până acum câțiva ani în urmă nici nu exista. Până în anul 2006 localnicii se închinau într-o biserică mică, însă cu o mare încărcătură istorică și cu o vechime impresionantă.
Deși în satul Dragoșa sunt puțin peste 100 de familii acasă, restul fiind plecate peste hotare, părintele Laurențiu a îndrăznit să creadă în minuni și în oameni buni. E drept că a avut și cu cine, câteva persoane care îi sunt și astăzi alături au avut același crez.
„În anul 2006 am pus piatra de temelie la noua noastră biserică. A fost o lucrare grea și din punct de vedere al construcției, însă astăzi avem și biserică nouă și o clopotniță cu 3 clopote de mare valoare. Credem că toate reușitele noastre sunt o minune a Sfintei Cuvioase Parascheva”, spune părintele de la Drgoșa.
„Biserica pictată este cerul adus pe pământ”
Există și cazuri în care parohia este prosperă și are fonduri să picteze biserica parohială așa cum trebuie, însă la Dragoșa nu poți să nu observi câte s-au făcut și cât de mari au fost sacrificiile: ale comunității locale, ale preotului satului și ale celor care au dorit să nu le știe nimeni numele.
Astăzi însă oamenii de aici au nevoie de ajutor pentru a strânge bani pentru pictură, peste 70% din suprafața bisericii nefiind încă acoperită cu chipurile sfinților și scenele marcante din Biblie.
Localnicii recunosc că se fac eforturi și spun că își doresc să se picteze biserica în așa fel încât omul, atunci când va intra în ea, să creadă cu adevărat că a intrat în cer.
„Va fi suficient dacă părintele va privi pereții, pentru a-i invita pe oameni să învețe din istoria mântuirii și din istoria dogmelor. Cum să nu ne dorim să reușim acest lucru?”, a mai spus un alt localnic.
Lasa un raspuns