Constantin Moldovan este un nume cunoscut bucovinenilor deoarece este legat atât de activitatea culturală a acestor locuri cât și de cea administrativă.

Profesor de istorie, poet, epigramist și primar al comunei Mănăstirea Humorului, promotor și păstrător al tradițiilor acestor locuri, el poate fi ușor numit și Ambasador al Bucovinei deoarece, pe oriunde îl poartă pașii, el duce cu sine faima acestor locuri.

Cei care au norocul să îl cunoască personal știu că este un om foarte modest, reticent atunci când vine vorba despre sine, pe care rareori îl poți determina să vorbească despre realizările sale. Fiind unul dintre aceia care pot bea cu el un ceai verde și o apă plată în vreo duminică după amiază când nu e ocupat cu alte activități, am reușit să fac acest lucru iar acest articolul este rezultatul ”vânătorii” mele.

O întânire cu primarul din Mânăstirea Humorului, chiar dacă se desfășoară în altă parte, este una dificilă deoarece se găsesc mereu oameni care vin să îl salute așa că trebuie să-ți alegi cu atenție locul unde se desfășoară ea. Apoi e un adevărat tur de forță să-l faci pe Nelu, așa cum numai prietenii îl poti numi, să vorbească despre sine sau despre ceea ce face. După ceva ani de ”antrenament”, duminică 24 ianuarie, am putut să-i iau un interviu adevărat ”omului” Constantin Moldovan.

Aflat între două festivaluri de epigramă, ”Donici-cuib de înțelepciune” de la Chișinău și deja tradiționalul ”Romeo și Julieta la Mizil” dar și în febra nașterii primului său volum de poezii programat să apară în această primăvară, Constantin Moldovan se află mereu pe fugă între obligațiile de edil, cele artistice și cele de familie ceea ce îi creează probleme mai ales la capitolul odihnă. Din fericire activitatea sa îi procură îndeajuns de multe satisfacții pentru a găsi mereu resursele necesare ca să o continue. În acest context mi-a povestit despre invitația primită de la Chișinău pentru a participa la cel de-al 11 festival închinat de  comfrații de pe peste Prut celui care a fost Alecu Donici. Prin tradițe, festivalul a avut numai concurenți din România, atât la categoria epigramă cât și la cea de fabulă, 53 în total, la gala de la Chișinău fiind prezenți doar laureații și câțiva invitați.

Ca o notă aparte a acestei ediții, organizatorii și participanții au ținut să comemoreze 40 de zile de la trecerea în neființă a confratelui în ale condeiului, Efim Tarlapan, decedat la sfârșitul anului trecut. Lui Constantin Moldovan i-a fost decernată Medalia Ion Luca Caragiale pentru merite deosebite în promovarea culturii românești pe ambele maluri ale Prutului. La festivitățile care au avut loc la Teatrul Satiricus – I.L. Caragiale din Chișinău, pe 16 ianuarie, organizatorii și invitații au oferit publicului prezent un adevărat regal de poezie, epigramă și fabulă. Constatin Moldovan chiar era, la momentul discuției noastre, încă sub influența celor petrecute la Chișinău, a activităților oferite vizitatorilor români, printre care și o vizită la mormântul lui Grigore Vieru.

Despre viitoarea carte nu a vrut să spună prea multe deoarece, în pofida faptului că are poezii pentru 4-5, nu s-a hotărât încă ce structură poetică vrea să-i confere volumului său de debut. Perfecționist în tot ceea ce face, Nelu Moldovan dorește un volum ”la 4 ace” adică ireproșabil pentru care și-a asigurat deja girul grafic al lui Radu Bercea. Nici despre participarea la festivalul de la Mizil n-a vrut să spună prea multe deși este o participare devenită tradiție iar despre activitatea de primar nici n-a vrut să audă, invitându-mă să-l caut la Primărie, în cadrul programului de audiențe.

În speranța că îl voi mai prinde la un ceai, îi urez numai bucurii în 2016 și dumneavoastră de asemenea.

 

 

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.