In conditiile in care tot mai multe persoane lucreaza de acasa sau isi continua munca ori activitatile de relaxare acasa, pe laptop, acest echipament a devenit de nelipsit din vietile noastre. Atunci cand laptopul functioneaza cum trebuie, suntem multumiti ca putem lucra, putem sa ne uitam la filme, sa intram in contact cu prietenii de pe social media, sa citim stirile sau sa ascultam muzica. Totusi, putini sunt cei care inteleg ca laptopul este ca o masina ce are nevoie de mentenanta periodica. In lipsa acestei mententante, el poate sa inceapa sa ofere indicii ca ceva nu este in regula.

Desigur, uneori se poate intampla si ca laptopul sa se inchida subit, fara sa intelegem exact care este cauza problemei. Daca laptopul nu se mai aprinde, cu siguranta ai vrea sa stii de ce s-a intamplat acest lucru, daca iti mai poti recupera datele, daca este ceva grav sau daca se poate solutiona totul destul de usor intr-un service laptop cu experienta.

Iata cele mai frecvente cauze pentru care laptopul nu mai porneste si cum trebuie sa actionezi in continuare.

Cauze externe

– Bateria s-a defectat sau incarcatorul are o problema

Aceasta este o cauza des intalnita atunci cand laptopul nu se mai aprinde. Poate ca te intrebi ce ar fi putut sa pateasca bateria ta, insa aceasta este consumabil si trebuie schimbata la un moment dat. Daca intr-adevar bateria nu mai da randament (nu mai tine deloc sau tine foarte putin), solutia este destul de simpla: trebuie doar sa cumperi o baterie noua. Asigura-te ca noua bateria este perfect compatibila cu laptopul. Poti gasi baterii originale sau compatibile, iar cele originale sunt evident mai scumpe.

Daca incarcatorul este cel care s-a defectat, din nou, laptopul nu se va mai aprinde. Aici exista mai multe variante, pentru ca incarcatoarele nu se defecteaza de obicei. Este posibil ca doar mufa laptopului sa fie defecta, pentru ca nu a fost conectata in mod corespunzator. Daca alimentatorul este bun, iar mufa defecta, intr-un service de laptopuri, aceasta se va putea schimba, iar costurile de reparatie vor fi mai mici. Acelasi lucru este valabil si pentru cablul de alimentare, care poate capata de-a lungul timpului galme sau noduri sau chiar ciupituri, din cauza neglijentei in utilizare.

In schimb, daca alimentatorul s-a defectat, atunci va trebui sa cumperi un incarcator nou (original sau compatibil). Daca alegi un incarcator compatibil, asigura-te ca acesta este de buna calitate, pentru ca sunt foarte multe incarcatoare chinezesti pe piata, de calitate indoielnica (se defecteaza in doar cateva saptamani, sfaraie sau nu incarca bateria in mod corespunzator).

 

– Scurtcircuit

O alta cauza aici poate fi atribuita fluctuatiilor si caderilor periodice de curent. Se intampla mai rar, dar cand exista fluctuatii puternice, acestea pot defecta laptopul si circuitele sale. Repornirea laptopului poate fi un soc atat de mare, incat specialistii in reparatii si intretinere laptopuri recomanda scoaterea mufei de alimentare.

Cauze interne

In afara de cauzele externe enumerate mai sus, exista si o serie de cauze interne ce pot determina inchiderea subita a laptopului. De fapt, de cele mai multe ori, cauza va fi una din cele inscrise in aceasta categorie.

– Placa de baza defecta sau display defect

Intre display si placa de baza exista o conexiune speciala, in cadrul laptopului. Daca aceasta conexiune este problematica, laptopul nu va mai afisa nimic pe ecran. Astfel, poti sa auzi coolerele cum se invart si unitatea cum porneste, dar pe ecran nu se va afisa nimic. In aceasta situatie, un specialist in reparatii laptopuri poate interveni pentru remedierea problemei.

Daca ecranul a suferit actiuni mecanice ce au determinat defectarea circuitelor, se poate ca problema sa fie din cauza unor decuplaje interne.

– Placa video defecta

Daca placa video s-a defectat, laptopul nu va afisa nimic pe ecran, pentru ca ea este strans legata de imagini si grafica. Sunt multe cauze care pot duce la defectarea placii video si in functie de diagnosticul exact, intr-un service laptop vei primi solutiile aferente.

– Praf si impuritati

In timp, orice ai face, laptopul capteaza praf si impuritati, iar coolerele se pot bloca ori pot functiona cu viteza redusa, ceea ce duce in final la supraincalzirea laptopului. Aceasta este o alta cauza pentru care laptopul nu mai porneste. Cand se intampla asta, cel mai intelept lucru pe care il poti face este sa mergi intr-un service laptop pentru curatare si igienizare. Daca nu este prea tarziu, componentele laptopului pot fi salvate.

In concluzie, atunci cand laptopul nu se mai aprinde, ar trebui sa faci urmatoarele lucruri:

– sa testezi alimentatorul

– sa testezi bateria

– sa verifici ecranul

– sa testezi hard diskul si memoria

 

Pentru a evita situatiile neplacute cu un laptop care nu mai porneste, iti recomandam sa mergi in service-ul de laptopuri pentru curatare periodica, testare si intretinere corespunzatoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.