Începând cu luna iunie a anului în curs, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este reprezentată în cadrul European Open Science Cloud (EOSC) și Research Data Alliance (RDA), prin lector dr. Geta Mitrea, de la Departamentul de Științe Umane și Social-Politice, Facultatea de Istorie și Geografie, care a fost numită Ambasador pentru domeniul Științe sociale (Educație).
Research Data Alliance (RDA) a fost lansată în anul 2013, ca o inițiativă comună, condusă de Comisia Europeană, Fundația Națională pentru Știință a Guvernului Statelor Unite, Institutul Național de Standarde și Tehnologie, precum și de Departamentul de Inovare al Guvernului Australian, cu scopul de a construi infrastructura socială și tehnică, pentru a permite partajarea deschisă și reutilizarea datelor. În prezent, Research Data Alliance (RDA), care are peste 10.000 de membri din 145 de țări, oferă un spațiu neutru în care membrii săi se pot reuni pentru a dezvolta și adopta infrastructura care promovează partajarea datelor și cercetarea bazată pe date.
European Open Science Cloud (EOSC) oferă o platformă cu un set durabil de componente ușor de utilizat, care sunt proiectate pe termen lung, conectând împreună alte portaluri de cercetare, resurse și servicii pentru a răspunde nevoilor de date ale unei game largi de cercetători din diferite domenii, la nivel global. În practică, se dorește atingerea următoarelor obiective: extinderea rețelei de cercetare, creșterea impactului științific european, promovarea participării sectorului comercial, instruirea și sprijinirea utilizatorilor, implicarea comunităților și a utilizatorilor etc.
În calitate de Ambasador RDA, Geta Mitrea va activa în domeniul Științelor sociale (Educație), iar activitățile pe care le va derula se vor axa pe: participarea la conferințe și workshopuri sau organizarea acestora, la nivel național și/sau internațional, pe tema FAIR Movement în domeniul științelor sociale; organizarea de întâlniri cu mediul academic și diverși decidenți locali pe teme de interes comun, cu scopul de a face schimb de informații și de a crea parteneriate durabile, care să conducă către aderarea la RDA. De asemenea, se intenționează publicarea unui articol științific într-o revistă de specialitate cu vizibilitate internațională, pe tema oportunităților oferite de accesul deschis la date.
Lasa un raspuns