Viorel Seredenciuc, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, a făcut anumite precizări în legătură cu cele doua depozite ecologice de deșeuri din județ, cel de la Moara și cel de la Pojorîta, despre capacitatea lor, dar și despre licitațiile pentru operatorii acestora.

La Moara se vor duce cam 85% din deșeurile din județul Suceava, iar restul de 15% la depozitul de la Pojorîta. Vor fi doi operatori pe cele două depozite ecologice, operator fiind cel care primește gunoiul pe depozit și face toate operațiunile, astfel încât să nu fie groapă, să fie depozit. În fiecare zi se nivelează, este pământ de umplutură, se pune deasupra, se ajunge la o anumită înălțime, apoi se închide, tot pe banii operatorului, se înierbează și rămâne ca un munte, exact cum este groapa închisă din lunca Sucevei”, a precizat acesta.


Seredenciuc susține și că a întâmpinat anumite probleme din cauza fostei Legi a achizițiilor.
Legea achizițiilor pentru concesiuni spunea că trebuie să fie minim trei oferte admisibile. Așa era legea atunci, și am avut o singură ofertă admisibilă, asta și deoarece condițiile de participare erau foarte ridicate. Caietul de sarcini a fost modificat de consultant, pentru că noi am solicitat să vedem ce se poate modifica din condiții, să avem mai mulți solicitanți. Între timp legea s-a modificat, iar acum se poate și cu un singur operator, cu o singură ofertă admisibilă”, a precizat vicepreședintele CJ Suceava

 

15 milioane de euro pentru mutarea gunoiului la Moara

 

Viorel Seredenciuc susține că, potrivit unor calcule, mutarea deșeurilor din depozitele temporare în depozitul de la Moara ar costa în jur de 15 milioane de euro. Vicepreședintele Consiliului Local Suceava vine însă cu o soluție pentru această problemă.
Toate cele cinci gropi temporare sunt pe terenul operatorilor, cu acordul Agenției de Protecție a Mediului. În fiecare aviz scrie că în momentul deschiderii depozitului ecologic de la Moara se va reloca toată cantitatea de deșeuri pe banii operatorului. Așa a primit aviz fiecare operator. Pentru a fi transportate la Moara, au calculat consultanții și au zis că trebuie 25.000 de transporturi, pentru că sunt aproape 300.000 de tone de deșeuri, iar costurile sunt undeva la 15 milioane de euro”, a declarat Seredenciuc.
Potrivit vicepreședintelui CJ Suceava, acest lucru ar umple cu aproximativ 40% depozitul ecologic de la Moara și ar scurta din durata de viață a acestuia.
Ne-ar umple circa 40% din depozitul de la Moara. Asta înseamnă că din durata de viață de 10 ani, aproape 5 ani îi mâncăm cu gunoaiele pe care le avem în depozitele temporare. Varianta cea mai bună ar fi să se permită închiderea depozitelor in sit, cu toată tehnologia specifică, ca și la vechile gropi, să fie plantată iarbă deasupra și să nu mai fie transportate deșeurile. Banii vor fi tot de la operatori, pentru că îi va costa mai puțin decât să transporte deșeurile”, a mai declarat Viorel Seredeciuc.
Însă, pentru realizarea acestui lucru, potrivit vicepreședintelui Consiliului Local Suceava, este nevoie de aprobare de la Ministerul Mediului.

 

Accesul la depozitul de la Mestecăniș

 

Despre data la care depozitul ecologic de pe Mestecăniș va fi funcțional, Viorel Seredenciuc susține că nu poate ști cu siguranță care este acesta deoarece, în acest moment, se așteaptă semnarea unui contract cu Guvernul României. Este vorba despre contractul pentru drumul de acces în depozit, care trebuie lărgit.
Drumul va fi mai lat, pentru că acum abia încape o basculantă. Va fi o rigolă în partea de jos, un fel de triunghi, la accesul către drumul național. Cheltuielile pentru acest lucru nu sunt mari și sunt suportate din fonduri europene. Nu pot aproxima când această groapă va fi funcțională, până nu vom semna contractul de finanțare cu Guvernul României”, susține acesta.
Viorel Seredenciuc speră ca semnarea contractului să aibă loc în această vară, pentru ca mai apoi, constructorul, în termen de o lună, așa cum a dat asigurări, să se ocupe de drumul de acces.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.