Românii sunt mari fani Loto și Bingo, două jocuri de noroc în care suspansul ajunge la cele mai înalte cote și care pot fi practicate online pe platformele licențiate de ONJN. Deși în principiu sunt asemănătoare, aceste jocuri au origini diferite, trecerea de la primele forme la cele cunoscute astăzi făcându-se în sute de ani.

Care dintre ele a apărut primul? Înainte să răspundem la această curiozitate, îți propunem o incursiune în istoria fiecărui joc.

S-au ridicat clădiri și orașe din banii de la loto

Se spune că lumea juca la loterie încă din vremea Romei Antice. Nu era vorba despre ce înțelege lumea prin loterie în ziua de azi, adică de extragerea unor numere, ci mai degrabă de trageri la sorți. Un fel de tombolă. De exemplu, erau evenimente în care „fondul de premiere” este reprezentat de sclavi. Fiecare participant primea câte o bucată de lemn numerotată, iar la final avea loc o extragere. Cine avea lemnul cu simbolul extras, câștiga premiul. 

În acest context, nu este o întâmplare că primele loterii, în adevăratul sens al cuvântului, au fost organizate în Italia, în secolul al XV-lea. Banii plătiți pe tichete erau folosiți în cauze sociale și umanitare, după ce erau scăzute premiile. Prima loterie publică care a acordat premii în bani s-a ținut în orașul-stat Modena, în 1476. Apoi, în anul 1566, Regina Elisabeta I a Marii Britanii a organizat o loterie pentru a strânge bani pentru repararea porturilor și pentru alte proiecte publice. De exemplu, din fondurile strânse pe această cale, peste ani, s-a construit British Museum. În 1612, Regele Iacob I a acceptat să fie creată prima loterie privată, pentru a ajuta la ridicarea orașului Jamestown pe tărâmul american.

În America, prin contribuția loteriilor s-au construit mai multe colegii: Harvard, Dartmouth, Yale, King’s College, William și Mary, Union și Brown. În Franța, acest tip de jocuri a devenit tot mai cunoscut începând cu anul 1500. 

În ceea ce privește țara noastră, prima loterie menționată în anale s-a desfășurat în 1793, la București, fiind organizată de un austriac cu permisiunea lui Alexandru Moruzi, domnitorul Țării Românești. Loteriile din străinătate erau mult mai populare decât cele din țară, așa cum se întâmplă și în prezent, când pasionații accesează cazinourile online pentru sloturi noi și pentru jocuri loto din toată lumea.

„Bingo!”, o exclamație preluată de la vameși

În unele relatări ale exegeților din acest domeniu, jocul de bingo are denumirea de „loto”, datorită similitudinilor care există, plecând chiar de la principiul de bază: sunt extrase niște numere, manual sau automat, iar jucătorii stau „cu sufletul la gură”, așteptând să vadă dacă următorul număr afișat se regăsește pe biletul pe care l-a cumpărat.

Se spune că prima atestare a unei activități asemănătoare cu practicarea bingo-ului datează din 1530. Inventatori au fost italienii, dar cei care au adus îmbunătățiri regulamentului au fost francezii, în secolul al XVIII-lea. Atunci au fost introduse jetoanele trase la sorți, iar numerele înscrise de ele erau strigate, astfel încât toți participanții să le audă foarte clar. Din Franța, jocul a fost preluat și jucat pe scară largă în Germania.

Prima denumire de „bingo” datează din 1778, dar ea nu a fost respectată peste tot. Astfel, în 1880, soldații britanici din marină jucau „ Tombola Royal Navy”. În 1900, cei din armata terestră jucau „Housy-housy”, iar pe continentul american se jucau Beano, Lucky, Radio sau Fortune. Yankeilor le datorăm „împământenirea” denumirii de Bingo, mai precis lui Hugh J. Ward, un actor care a dus jocul la carnavalurile din Pittsburgh și Pennsylvania. În anul 1933, el chiar a publicat o carte cu regulamentul.

Încă de pe atunci se striga „Bingo!”. Exclamația a fost preluată de la vameși, care o foloseau atunci când descopereau un lucru ascuns. Jocul a câștigat rapid în popularitate și a început să fie organizat săptămânal în locuri publice precum cinematografe, cartoanele fiind primite de participanți gratuit, după ce cumpărau un bilet la film. Se acordau premii de sute de dolari. În 1942, antreprenorul Erwin S. Lowe a prezentat prietenilor din New York jocul văzut la Ward. Observând cât este de apreciat, l-a produs la scară largă. De atunci, se joacă bingo peste tot, în special în cazinourile terestre și online.

În concluzie, potrivit informațiilor furnizate de cei care au petrecut timp mult în arhive, jocul de loto a apărut înaintea celui de bingo. De-a lungul istoriei, au existat variante de distracție care au combinat elementele din aceste două jocuri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.