Premierul Ludovic Orban a anunțat că a luat decizia asumării răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi, în detrimentul unei ordonanțe de urgență, pentru că, în cazul unei OUG, exista riscul să fie atacată de Avocatul Poporului și să fie declarată neconstituțională.

Ludovic Orban a precizat, într-un interviu acordat hotnews.ro, că asumarea pe legislația electorală nu vizează președinții de Consilii Județene.

„Am ajuns la concluzia că e imposibil să adoptăm ordonanța de urgență. Au făcut o șmecherie în Birourile Permanente. Proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi a fost trimis către o comisie de cod electoral. De fapt, îngropat în comisia de cod electoral. A doua variantă era OUG. Și aici am fost extrem de rezervat în ceea ce privește OUG. Trebuie temei constituțional. Nu puteam să adoptăm o OUG cât aveam în discuție asumarea răspunderii. Am ajuns la concluzia că nu puteam să adoptăm o ordonanță de urgență pentru că exista riscul să o atace Avocatul Poporului și să fie declarată neconstituțională”, a declarat Ludovic Orban.

”Nu este operată nicio modificare pe alegerea șefilor de consilii județene. Vrem clar ca președinții de consilii județene să fie aleși în CJ”, a mai spus Ludovic Orban.
Ludovic Orban a subliniat că angajarea răspunderii este superioară ordonanței de urgență, ca procedură, și are puține elemente care să permită PSD să aibă succes la Curtea Constituțională.
”E vorba de o modificare care permite o  legitimitate mai mare pentru cei care susțin destinele comunităților locale. E o chestiune care întărește democrația”, a mai spus Orban.
 

 

 

 

sursa: www.antena3.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.