CEx-ul PSD a început duminică în plin scandal după ce Robert Negoiță nu s-a sfiit să atace Guvernul pentru bugetul redus al primăriilor. Edilul Sectorului 3 nu mai este dispus să accepte tăierile de buget ale lui Dragnea și, în același timp, vrea ca primăriile să reducă din dependența de Executiv. Lucru care, evident, nu este deloc pe placul lui Dragnea, deoarece nu va mai reuși să controleze celelalte teritorii din România.

Nu au ezitat să apară atacurile la Negoiță după aceste critici și Marian Oprișan a cerut excluderea acestuia din partid. Nu e cazul ca Dragnea să pornească un război cu primarii PSD înainte de alegeri, tocmai de aceea intențiile lui Oprișan au fost trecute imediat cu vederea. Robert Negoiță poate declanșa ofensiva la Dragnea, dacă partidul va încerca să scape de el.

Problema bugetului pe 2019 nu lasă pe nimeni indiferent. Dragnea s-a îngropat singur în promisiuni și banii nu ajung la toată lumea. Pe de altă parte, partidul este slăbit de tot mai multe plecări din grupul Parlamentar, în special la Camera Deputaților, acolo unde PSD-ALDE a pierdut majoritatea și are nevoie urgentă de transferuri politice. Numai că transferurile, cel mai probabil vor veni în zilele următoare, au și ele un preț și PSD abia are bani pentru ai lor.

O vacă de muls ar fi banii serviciilor secrete, unde Guvernul, la fel ca în fiecare an, a mărit bugetul fără să existe o justificare reală. Pe de altă parte, bugetul SRI este mai mare decât bugetul serviciului secret intern al Germaniei. Astfel, o tăiere a bugetului ar fi logică și necesară, dacă Dragnea va avea curajul să o facă, deși în trecut petrecerea alături de șefii serviciilor.

Așa cum a spus Dragnea după CEX, bugetul se va decide în Parlament, numai că pe problema serviciilor secrete, Iohannis nu va face jocurile PSD, având avantajul CSAT. Dacă ar fi să calculăm în voturi, Dragnea va ieși învingător dintr-o astfel de dispută.

Cu ce rămânem după CEX

Bugetul care nu mulțumește pe nimeni. Asistăm la o bătaie internă în PSD și Guvern pe banii românilor. Cine ia mai mult, dar nicio discuție despre proiecte viabile. Guvernul este hipnotizat de puterea pe care o are și ignoră problemele reale din România, din județe sau orașe uitate de lume, unde primarii se chinuie să le țină pe linia de plutire.

Posibilitatea unei noi majorități. Asistăm la un paradox politic. PSD-ALDE nu are majoritatea, dar nici opoziția nu o are ca să dea jos Guvernul. Pentru că între ele se află două partide-balama care își caută locul la masa Guvernului: Pro România și UDMR. Chiar dacă Pro România este PSD 2, Dragnea va merge prima dată la maghiari, încercând să-i convingă. Nici PNL-USR nu vor reuși să dea jos Guvernul, în tot acest timp. Ponta nu ar vota niciodată pentru Orban premier, știind că PNL nu-i poate oferi nimic. Iar PNL-UDMR sunt într-un conflict, întreținut de liderii celor două partide. Astfel, negocierile PSD-UDMR vor fi esențiale. Și după cum ne-au obișnuit maghiarii cu politica lor șantajistă, prețul voturilor nu va fi deloc mic.

Mutările din teritoriu. S-a anunțat organizarea alegerilor interne în 13 filiale, printre care și București. Miza lor este aceea de a-i instala la conducere pe oamenii fideli lui Liviu Dragnea, pentru a-și pregăti campaniile electorale. Este evident că dacă există o ruptură între centru și teritoriu, va fi în pericol rezultatul PSD la alegerile din 2019.

Mai rămânem și cu replica lui Dragnea, când iritat de întrebările jurnaliștilor, a spus: „E nevoie de avizul lui Iohannis și pentru viață?” Replica aceasta reflectă neputință, frustrare și epuizare a omului care împarte banii în PSD și în țară.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.