„România rămâne ferm angajată în protejarea instituțiilor și proceselor sale democratice în fața interferențelor și manipulărilor străine fără precedent”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după ce președintele Klaus Iohannis a luat decizia de a declasifica documentele CSAT privind alegerile prezidenţiale din România. 

„Autoritățile române au luat decizia de a declasifica și de a face publice rapoarte care cuprind informații relevante privind operațiuni externe maligne, inclusiv finanțare ilegală, amplificare sintetica a unor campanii digitale și atacuri cibernetice de amploare care au avut ca tinta alegerile prezidențiale din România.

Rapoartele declasificate arată o interferență externă fără precedent și semnificativă, îndreptată împotriva instituțiilor și proceselor democratice. Aceste acțiuni fac parte dintr-o încercare continuă si persistenta de a submina angajamentul ferm al României față de valorile euroatlantice și față de apartenența noastră la UE și NATO”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

„Autoritățile române investighează această tentativă de influențare, care este în desfășurare. Ne-am informat aliații cu privire la această încercare de interferență externă și vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”, a transmis MAE.

Reacţia SUA după desecretizarea CSAT

Statele Unite reacționează după declasificarea documentelor CSAT privind alegerile prezidenţiale din România. Reprezentanţii Departamentului de Stat american se declară îngrijoraţi cu privire la implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne, menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc. 

Washingtonul a avertizat miercuri România asupra „consecinţelor negative grave” ale distanţării ţării de Occident, într-un moment în care candidatul naţionalist Călin Georgescu se află într-o poziţie favorabilă în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale.

„Progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, referindu-se la acuzaţiile de ingerinţă rusă formulate de autorităţile de la Bucureşti. „Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securităţii, în timp ce o decizie de restricţionare a investiţiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”.

„Suntem îngrijoraţi de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menţionate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”, se arată în comunicat.

Statele Unite apreciază contribuţiile României ca aliat NATO puternic şi partener în Uniunea Europeană. „Printr-un parteneriat durabil, am realizat progrese importante în cooperarea în domeniul apărării şi în parteneriatul nostru economic şi am luat măsuri în vederea eliminării vizelor.  Vom continua să lucrăm împreună pentru a menţine securitatea naţiunilor noastre şi prosperitatea şi bunăstarea cetăţenilor noştri”, mai spune Miller.

AEP şi BEC, atacate ciberbetic chiar şi în ziua alegerilor

Cu doar patru zile înainte de al doilea tur de scrutin, preşedintele Klaus Iohannis a decis să declasifice documentele secrete de la serviciile speciale care arată clar că turul intai al alegerilor prezidenţiale a fost influenţat de mii de atacuri cibernetice asupra instituţiilor statului. Mai exact, 85.000 de atacuri din 33 de ţări. 

Autoritatea Electorală Centrală şi Biroul Electoral Central au fost ţinta atacurilor ruse, iar TikTok a manipulat opinia publică printr-o reţea de conturi afiliate cu publicatia rusă Sputnik. Mai mult, campania electorală a cadidatului Călin Georgescu a fost finanţată cu milioane de euro. 

Scenariul prin care CCR poate invalida mandatul lui Georgescu, dacă va fi preşedinte

Greu de crezut că în acest moment Călin Georgescu poate fi eliminat din cursa prezidenţială, asta în contextul în care CCR a validat primul tur şi a decis că Elena Lasconi şi Călin Georgescu merg în turul 2. Însă, potrivit unor surse politice, ne putem afla în situaţia în care după alegerile de duminică, în cazul în care Călin Georgescu ar obţine funcţia de preşedinte, CCR ar putea să îi invalideze acestuia mandatul de preşedinte. Nu doar preşedintele Klaus Iohannis poate face o astfel de sesizare la CCR, ci şi Elena Lasconi, contracandidatul lui Călin Georgescu.

Cert este că din documentele desecretizate, aflăm că România a devenit o ţintă pentru acţiuni hibride ofensive din partea Federaţiei Ruse, iar serviciile secrete române au descoperit persoane implicate sau care şi-ar dori să iniţieze atacuri pe teritoriul României.

Rămâne de văzut ce va face Elena Lasconi şi USR, şi dacă după desecretizarea acestor documente preşedintele Klaus Iohannis va cere invalidarea mandatului de preşedinte în cazul în care Călin Georgescu va fi votat în finala de duminică, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.