Despre posibilităţile terapeutice ale dansului popular românesc, nimeni nu vorbeşte. Probabil un astfel de demers stârneşte mult prea multe zâmbete, ca să şi-l asume cineva în mod public.

Dragos HutuleacAsta în ciuda faptului că, tot mai multă lume, invocă în conversaţiile zilnice termeni ca: fizica cuantică, energia viului, structura energetică a materiei etc. Privit dintr-o astfel de perspectivă, dansul popular devine un act mult mai profund, iar misticul pe care îşi clădeşte „povestea” are corespondenţe tot mai evidente în realitate.

Ca să înţelegem acest aspect, trebuie să admitem că materia înseamnă vibraţie şi absolut toate corpurile a căror temperatură se situează peste 0 grade emit radiaţii electromagnetice de frecvenţă şi lungimi de undă care le sunt proprii. La rândul ei, informaţia, este percepută tot ca vibraţie care, odată intrată în biocâmpul, nostru ne „spune” ce să facem. Astfel, între elementele componente ale biocâmpului, se stabilesc relaţii care exprimă starea noastră energetică sau funcţională. În consecinţă, funcţia terapeutică a dansului popular o putem dovedi chiar ştiinţific. Deoarece acesta, prin figurile întâlnite, nu face decât să pună în practică un ritual instinctiv de activare a unor energii generatoare, aflate în rezonanţă cu câmpurile bio-fizice ce ne determină starea de sprit. Iar aici vorbim despre câmpuri bio-fizice binefăcătoare.

De asemenea, dansul popular, provoacă partenerii la un dialog mut care, prin atitudine şi costumaţie, nu face decât să devină un întreg alchimic plin de energie pozitivă. De fapt, costumul popular, prin motivele sale florale, geometrice, solare, depăşeşte cu mult limita esteticului. Vorbim aici despre o simbolistică ascunsă, arhetipală, pe care ştiinţa modernă abia acum o redescoperă. De ce afirm aceasta? Pentru că, acţiunea culorilor, mai exact a luminii monocromatice, asupra centrilor energetici ai organismului este un fapt pe care ştiinţa actuală poate să-l acrediteze. Vorbim aici despre armonia culorilor, care determină la nivelul receptorului vizual şi nu numai, o stare de echilibru bio-psihic optim, protejând astfel sănătatea şi viaţa îndelungată. Totodată şi simbolurile populare întâlnite generează receptorului (pe calea ochiului), o stare de echilibru psiho-fizic indusă printr-o cale naturală. Astfel, armonia vizuală a formelor activează, prin încărcătura energetică a unor astfel de simboluri şi vibraţiile implicite, starea de sănătate a fiinţei umane.

În folclorul neamului nostru, în zestrea sa populară vom găsi, dacă vom învăţa să căutăm, multe răspunsuri adecvate prezentului. Lumea arhaică, lumea satului nu este „înapoiată”, cum se grăbesc să o clasifice iubitorii de mall-uri. În ea vom găsi o ştiinţă a vieţii mult superioară ştiinţelor invocate în cărţile motivaţionale. Trebuie doar să avem disponibilitatea sufletească de a o căuta… Probabil abia acea lume ne va oferi liniștea de care avem nevoie, probabil doar acea lume va ști cum să ne vindece sufletul de bolile materiale, poate că respectiva lume e cea în care ar trebui să ne trăim poveștile vieții. Pentru că, la urma urmei, viața noastră e o poveste trăită în pași de dans, fie că-i horă, bătută sau brașoveancă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.