A fost pus în transparenţă publică proiectul privind prelungirea plafonării adaosului comercial. Se va prelungi cu trei luni măsura. În plus, pe lista cu produse care vor avea adaosul plafonat vor fi introduse și alte alimente. Vorbim de produse folosite în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Spre exemplu: carne tocată, orezul, bulionul, margarină, smântâna, drojdia, cozonacul şi usturoi. A fost scoasă însă varza murată. Adaosul comercial va fi plafonat la 20% pentru retaileri şi procesatori şi 5% pentru distribuitori.

Măsura plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită cu 90 de zile, în timp ce alte nouă produse, respectiv carne tocată, usturoi, orez, bulion de roşii, cozonac, margarină, drojdie, smântână şi pere, vor fi adăugate în listă, potrivit unui proiect de OUG postat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Documentul poate fi consultat la finalul articolului. Varză murată a fost înlocuită pentru că nu e nici foarte scumpă și cam toată lumea își pune la murat varză iar plafonarea are efecte mai mari la carnea tocată. 

Cum arată „Marea ieftineală”, episodul 2

„Având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilităţile în locuinţe şi gospodării cresc şi, ţinând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum creşte, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderenţă achiziţia de alimente, pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, s-a considerat ca fiind necesară extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr.67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare pentru o nouă perioadă de 90 de zile. Proiectul de act normativ de modificare a OUG nr. 67/2023 prevede extinderea listei cu produse agricole şi alimentare cu următoarele produse: carne tocată, usturoi, orez, bulion de roşii cozonac, margarină, drojdie, smântână şi pere”, se arată într-un comunicat al MADR.

O altă măsură nou introdusă prin acest proiect vizează produsele agricole şi alimentare care intră vrac pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare. În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii de gestiune. Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 litri, precizează MADR.

De asemenea, proiectul de act normativ aduce unele clarificări la măsura de limitare a comisionului de decontare la un procent de 1%, care poate fi aplicat comercianţilor de către unităţile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hârtie, şi de tipul acestora. Potrivit noilor prevederi măsura se aplică pentru toate produsele agricole şi alimentare care se pot achiziţiona cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă.

MADR a postat vineri în transparenţă decizională proiectul de OUG ce vizează modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare. Reprezentanţii instituţiei susţin că instituirea măsurii cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare prin limitarea, pentru o perioadă de 90 de zile, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuţia şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale a determinat scăderea preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, a crescut puterea de cumpărare a populaţiei. Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 a intrat în vigoare pe 1 august 2023, scrie observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.