În cadrul videoconferinței desfășurate in data de 30 aprilie 2015 la sediul Instituției Prefectului – județul Suceava, au fost discutate măsurile necesare a fi aplicate la nivelul unităţilor administrativ teritoriale din judeţ, în vederea menţinerii ordinii și siguranței publice pe perioada minivacanţei de 1 mai.

Structurile MAI din judeţul Suceava au convenit la aplicarea mai multor acţiuni şi anume:
În perioada 1 – 3 mai a.c., Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava va acţiona pentru asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia evenimentelor cultural-artistice sau sportive organizate la nivelul judeţului, astfel:
– Campionatul Naţional de Alergare Montană, organizat la Vatra Dornei în ziua de 2 mai;
– Spectacolul organizat de Primăria municipiului Fălticeni şi Clubul Copiilor şi Elevilor Fălticeni în ziua de 1 mai;
– patru meciuri din cadrul Ligilor a III-a şi a IV-a de fotbal, în localităţile Rădăuţi, Pojorâta, Gura Humorului şi Liteni;
Pe lângă efectivele destinate pentru desfăşurarea în siguranţă a acestor manifestări, 90 de jandarmi vor acţiona zilnic în cadrul dispozitivelor de menţinere a ordinii publice organizate în cooperare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava în localităţile în care funcţionează structuri de jandarmerie, activitatea acestora având un caracter preponderent preventiv
Lucrătorii celor 8 posturi de jandarmerie montană (Vatra Dornei, Broşteni, Dorna Candrenilor, Câmpulung Moldovenesc, Suceviţa, Arbore, Frasin şi Gura Humorului) vor desfăşura activităţi preventive pe traseele turistice şi în staţiunile montane de interes naţional, pentru menţinerea unui climat de linişte, prevenirea şi combaterea infracţiunilor, respectarea legislaţiei privind organizarea activităţilor de picnic, a normelor de mediu şi a celor privind ariile şi rezervaţiile naturale protejate, precum şi pentru informarea şi acordarea de sprijin turiştilor aflaţi pe traseele montane. Jandarmii montani vor patrula în apropierea spaţiilor de cazare şi a locurilor de campare a turiştilor, în zona munţilor Călimani şi Rarău, în locurile de agrement din Parcul Dendrologic „Ariniş”, lunca râului Moldova şi zona Piatra Pinului, fiind pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale.
Jandarmeria Montană sfătuieşte turiştii să ţină cont de următoarele recomandări:
• să se informeze cu privire la itinerarul propus şi gradul de dificultate al acestuia, condiţiile climaterice locale;
• să aibă în vedere că unele trasee şi drumuri pentru acces în zona montană nu sunt accesibile, un exemplu constituindu-l căile de acces auto către Masivul Rarău, unde sunt formate poduri de gheaţă ce limitează accesul tuturor categoriilor de autovehicule;
• să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;
• să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii;
• să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit;
• să nu rişte sa plece singuri la drum;
• să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice;
• să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane şi serviciilor Salvamont (apelând numărul unic de urgenţă 112), specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” recomandă respectarea următoarele măsuri de apărare împotriva incendiilor:
– Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
– Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
– Distanţe de siguranţă: 50 de metri faţă de păduri şi lanuri de cereale, 40 de metri faţă de substanţe inflamabile şi 10 metri faţă de materiale combustibile;
– Monitorizaţi în permanenţă arderea, deoarece, chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mari;
– Supravegheaţi continuu copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul;
– Asiguraţi la locul arderii mijloace de stingere: un stingător sau o găleată cu apă;
– Şi nu în ultimul rând, înainte de plecare stingeţi focul şi acoperiţi cenuşa cu pământ. Strângeţi şi depuneţi toate resturile numai în locuri special amenajate.

Măsurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava sunt:
a) Pe linie de ordine publică
1. Dimensionarea corespunzătoare a dispozitivelor de siguranţă publică în zonele cu fluenţă mare de persoane, în care urmează a se desfăşura activităţi cultural-artistice, de agrement, precum și în zona cluburilor, barurilor și discotecilor, pentru menţinerea unui climat de normalitate, prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă şi a furturilor.
2. Intensificarea acţiunilor în sistem integrat pentru combaterea infracţionalităţii stradale, traficului şi consumului de droguri, prostituţiei, proxenetismului şi identificarea persoanelor urmărite în temeiul legii.
3. Asigurarea intervenţiei operative la evenimentele sesizate prin SNUAU 112.
4. Intensificarea activităților de patrulare în zona hyper/supermarket-urilor, centrelor comerciale, staţiilor de distribuţie de carburanţi, magazinelor cu reţea extinsă de unităţi şi altor entităţi care vehiculează valori însemnate (case de schimb sau amanet etc.), în scopul prevenirii producerii unor evenimente negative.

b) Pe linie de siguranţă rutieră
1. Se va asigura prezenţa activă a efectivelor de poliţie rutieră, la orele de vârf, pe principalele artere care converg către zonele turistice sau de agrement, pentru combaterea excesului de viteză, a conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența alcoolului sau substanţelor psihoactive, precum şi pentru controlul circulaţiei, prevenirea accidentelor şi blocajelor rutiere.
2. Folosirea, în perioada de referinţă, la capacitate şi cu eficienţă maximă, a aparaturii de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, de către toate formaţiunile teritoriale de poliţie rutieră și de ordine publică.
3. Intensificarea colaborării structurilor de poliţie rutieră cu celelalte formaţiuni de poliţie, pentru asigurarea fluenţei traficului pe arterele rutiere intens circulate, în special pe cele care converg către zonele turistice sau de agrement.
4. Organizarea de acțiuni pentru combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau substanțelor psihoactive.

c) Pe linie de combatere a infracţiunilor de natură judiciară
1. Intensificarea activităţilor de prevenire şi combatere a infracţiunilor comise cu violenţă în zona barurilor, discotecilor, locurilor de cazare şi a altor locuri pretabile, precum şi monitorizarea stărilor conflictuale.
2. Intensificarea activităţilor informative în zonele şi mediile pretabile comiterii de furturi şi tâlhării şi valorificarea cu celeritate a informaţiilor privind intenţiile infracţionale, în vederea contracarării activităţilor grupărilor infracţionale cunoscute.
3. Executarea de activităţi specifice pentru localizarea şi prinderea persoanelor urmărite şi punerea în executare a mandatelor de arestare preventivă ori de executare a pedepsei închisorii.
4. Desfăşurarea de activităţi în colaborare cu structurile de ordine publică şi poliţie rutieră, în vederea prevenirii şi combaterii furturilor de şi din auto, a faptelor de cerşetorie, vagabondaj, prostituţie-proxenetism şi asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică.
5. Verificarea respectării de către inculpaţi a obligaţiilor ce le revin pe durata controlului judiciar/controlului judiciar pe cauţiune/arestului la domiciliu.

d) Pe linie de combatere a infracţiunilor de natură economică
1. Planificarea şi efectuarea de acţiuni, după caz, împreună cu alte autorităţi ale statului, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate de unităţile de alimentaţie publică şi de cazare a turiştilor.

e) Pe linie de arme, explozivi şi substanţe periculoase
1. Desfăşurarea de activităţi pentru prevenirea şi combaterea faptelor care aduc atingere regimului armelor, muniţiilor şi substanţelor explozive, în special a portului şi folosirii în locuri publice a armelor de foc.

f) Pe linie de intervenţie şi acţiuni speciale
1. Asigurarea echipelor de intervenţie la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, care, la solicitare, să intervină pentru sprijinirea elementelor de dispozitiv existente, în vederea evitării producerii unor evenimente cu impact negativ asupra climatului de ordine şi siguranţă publică.

«Doresc să asigur cetăţenii judeţului, precum şi turiştii ce vor tranzita ţinutul Bucovinei în perioada acestei scurte vacanţe, de o prezenţă permanentă a forţelor de ordine şi totodată să mulţumesc anticipat tuturor structurilor implicate în asigurarea liniştii şi siguranţei publice», a precizat Constatin HARASIM, prefectul județului Suceava.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.