Joi, 25 octombrie, a avut loc la Ministerul Educației și Cercetării o întâlnire în cadrul căreia s-au abordat  probleme legate de programul EDUSAL, întâlnire solicitată de FSLI în urma deciziei luată în ședința CNL din data de 03 octombrie 2018.

FSLI a fost reprezentată la această întâlnire de Simion Hancescu – președinte, George Adrian Purcaru – prim vicepreședinte, Cornelia Popa Stavri – secretar general, coordonatorul Departamentului salarizare și legislație – Danut Ienașescu, Ștefania Petrov – contabil și Gațea Florina – secretar. Din partea  MEN au participat: Mihai Păunică  – director Direcția  General Economică, George Ghelmez – director Direcția Resurse Umane și Salarizare și din partea SIVECO – Mihaela Dascălu.
Temele principale abordate au fost structurate pe doua capitole: probleme generate de programul EDUSAL și cele generate de Legea153/2017 și de HG nr.598/2018.

În legătură cu problemele generate de programul EDUSAL, FSLI face mențiunea că, așa cum s-a demonstrat în timpul discuțiilor, cele mai multe sesizări nu sunt justificate, ele fiind cauzate de utilizarea incorectă a programului.
Reprezentanții FSLI au semnalat următoarele probleme:

  • Neacordarea dirigenției pentru cei încadrați doar în regim de plată cu ora;
  • Neaplicarea sporului de simultan la învățământul preșcolar;
  • Nerezolvarea posibilității de a se plăti sumele restante pentru infirmiere pentru lunile mai-august;
  • Neacordarea sporului de penitenciar cumulat cu cel de învățământ special;
  • Numărul de marcă pentru cei noi angajați să fie generat automat de program;
  • Deblocarea rubricii “Corecții”.
  • Neplata integrală a orelor în regim plata cu ora;
  • Neaplicarea sporului de zonă izolată și a sporului de simultan la plata cu ora.

În urma discuțiilor, reprezentanții MEN și-au luat angajamentul că vor rezolva următoarele probleme: dirigenția la plata cu ora, recuperarea restanțelor pentru infirmiere, numărul de marcă sa fie generat automat de către EDUSAL.

„Am primit asigurări că, începând cu salariul aferent lunii octombrie, orele în regim de plată cu ora se vor plăti integral. A rămas în discuție sporul de penitenciar cumulat cu cel de învățământ special. Nu a fost acceptat deblocarea câmpului “Corecții”, pe motiv că există riscul să se facă  abuzuri de către utilizatorii programului, iar în ceea ce privește sporul de zonă izolată si simultan la plata cu ora este doar o utilizare incorectă a programului. Legat de plata sporului de simultan la învățământul preșcolar, chiar dacă el este prevăzut în Legea nr.153/2017, reprezentanții MEN susțin că se impune modificarea LEN, având în vedere că aceasta nu prevede așa ceva”, a transmis FSLI.

Referitor la problemele generate de Legea 153/2017, reprezentanții FSLI au propus, pentru înlăturarea discriminărilor de natură salarială, emiterea unei OUG care să permită elaborarea, printr-un act normative, a unei  grile.

„Reprezentanții MEN au recunoscut că această propunere este singura soluție viabilă și rapidă prin care să fie rezolvate aceste inechități și s-au angajat că vor susține această propunere.
Legat de HG nr.598/2018, reprezentanții FSLI  au atras atenția că sunt foarte multe cazuri în care salariile au scăzut și se impune emiterea unei noi HG, care să fie întocmită pe alte criterii.Nu se justifică atât de multe criterii, pentru fiecare grad al unității de învățământ fiind suficiente 3-4  criterii în funcție de care să se acorde aceste indemnizații de conducere. Reprezentanții MEN au afirmat că nu au nimic împotrivă. Dar, mai întâi, noi trebuie să convingem Guvernul României că se impune o astfel de HG și sperăm că o să reușim”, a mai transmis FSLI.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.