Ministrul PSD al Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, își justifică o decizie controversată, reclamând „o industrie a falsurilor” care ar exista în acest moment.

Astfel, indemnizațiile primite de mame în perioada concediului de creștere a copilului ar urma să fie plafonate din nou, la aproape un an de la eliminarea acestui prag, după cum a anunțat ministrul Olguța Vasilescu.

„8.000 de lei ar fi o sumă potrivită”, a apreciat ministrul marți, în fața Parlamentului, după ce a anunțat că guvernul Grindeanu intenționează să facă economii, prin taxarea mamelor bugetofage.

Conform oficialului, femeile însărcinate recurg la „o practică” prin care își majorează veniturile obținute în ultimele luni, cu scopul de a beneficia de o indemnizație mai mare în perioada concediului maternal.

„Gândiți-vă că timp de doi ani primește 85 la sută din salariu – e mai mult decât în orice altă țară din UE. Este de fapt o înşelătorie a statului român, ceea ce sigur că nu putem să acceptăm”, a atenționat Olguța Vasilescu.

În cursul lunii martie, doar 623 de părinți din România au beneficiat de indemnizații mai mari de 10.000 de lei, o categorie pe care ministrul Vasilescu ar vrea să o elimine prin plafonarea sumei maxime alocate în timpul celor doi ani de concediu maternal.

„Să iei 35.000 euro timp de doi ani de zile de la statul român doar pentru că ai un copil în creştere este mult prea mult. Nu există aşa ceva în toată această lume”, afirmă ministrul PSD.

Majoritatea beneficiarilor indemnizației (108.483 persoane) primesc până în 1.233 lei, iar următoarea categorie (cuprinsă în intervalul 1.234 – 3.400 lei) numără 39.700 persoane, de aici în sus numărul acestora scăzând considerabil.

La sfârșitul lunii trecute, vicepremierul Sevil Shhaideh vehicula ideea prelungirii duratei concediului maternal cu maximum 2 ani, pentru a compensa într-un fel pierderile suferite de familii prin plafonarea indemnizației mamelor. Pe de altă parte, Olguța Vasilescu a declarat că respinge această idee.

Plafonul anterior a fost de 3.400 lei, acesta fiind eliminat în martie 2016. Indemnizațiile mărite până la 85% din veniturile părintelui au început să fie acordate începând cu luna iulie 2016.

Despre autor

Postari asemanatoare