NATO estimează că este „iminentă” intrarea în a doua etapă a războiului din Ucraina, o fază a conflictului care va fi mult mai complicată și mai sângeroasă, care se va desfășura pe un front mult mai larg și care, din punct de vedere militar, se va apropia de un război clasic. Tocmai de aceea, aliații au decis să furnizeze Ucrainei tipuri de armament adaptate la noua situație, a declarat pentru Digi24 adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană. În plus, NATO urmărește, prin consolidarea flancului său estic, să asigure inclusiv o navigație liberă în Marea Neagră, într-o zonă care este vitală pentru interesele strategice, dar și economice ale NATO, ale Europei și ale României, a explicat Mircea Geoană.

„Ne este și nouă teamă într-un fel, ca oameni, că ceea ce am văzut până acuma nu este decât vârful icebergului și ne este teamă că acest lucru va putea să reprezinte, poate, pata cea mai sângeroasă a acestui război ilogic”, a declarat Mircea Geoană despre relatările care vin din Ucraina privind uciderea masivă de civili, pe care oficialul NATO nu a ezitat să le califice drept crime de război.

„Dosarul de crime de război pe care Federația Rusă – la nivel politic, dar și militar – le efectuează și le-a efectuat, din păcate, în Ucraina reprezintă o realitate. Există un efort sistematic din partea Ucrainei și a aliaților din NATO, care asistă și ajută Ucraina, pentru a documenta aceste crime de război, pentru a crea un dosar la Curtea Penală Internațională, pentru că această speță nu are cum să rămână nejudecată și nepedepsită”, a spus Mircea Geoană.

O nouă etapă a războiului, diferită: „Din păcate, vom avea și victime din partea populației civile”

Întrebat la ce se așteaptă să se întâmple în Ucraina în următoarele două săptămâni, în contextul în care se discută despre presiunea datei de 9 Mai, când, de Ziua Victoriei, Rusia va trebui să livreze triumfalist un rezultat al invaziei, Mircea Geoană a spus că evaluarea NATO este că reluarea ofensivei de către partea rusă este „iminentă”.

„Avem toate indiciile legate de regruparea forțelor, de completarea pierderilor masive suferite în prima etapă a războiului, problemele de logistică și de pregătire militară indică, toate, că vom avea iminent intrarea în a doua etapă a acestui război, foarte sângeros deja. Intrăm într-o a doua etapă, mai complexă, diferită ca natură de prima etapă, pe un spațiu mult mai larg de teren, atât în est, în Donbas, cât și în sud, către Crimeea și către Mariupol. Deci, estimarea noastră este că intrăm în a doua etapă, și mai complicată, a acestui război care pare să se prelungească”, a arătat secretarul general-adjunct al NATO.

Întrebat dacă Alianța se așteaptă ca armata lui Putin să continue să omoare civili în mod intenționat, Mircea Geoană a răspuns: „Sperăm că acest lucru nu va continua să se întâmple, pentru că deja este extrem de barbar și de sălbatic ceea ce fac dânșii, dar repet, ne așteptăm la reluarea iminentă a ostilităților, pe un front mult mai larg. Acesta va avea o componentă militară mult mai apropiată de un război clasic, și nu de ceea ce am văzut în primele șase săptămâni de război, și din păcate, vom avea și victime din partea populației civile”.

O diferență „deliberată” de abordare a armatei ruse

Oficialul NATO a explicat că există „o diferență deliberată” în modul în care partea rusă a abordat incursiunea către Kiev, care a fost imaginată ca o incursiune temporară și menită să blocheze armata ucraineană în apărarea capitalei, și ceea ce pregătește în sud și est, zone pe care Moscova vrea să le păstreze.

„Este complet altceva, din punct de vedere al intensității și sălbăticiei atacului, în zonele pe care rușii vor să le păstreze eventual după acest acest război, deci o diferență în modul în care se raportează la populație. E o încercare, practic, de a crea o nouă realitate, inclusiv din punct de vedere populațional, deci este, din păcate, o diferență deliberată de abordare, ceea ce ne face să fim extrem, extrem de precauți și de îngrijorați inclusiv față de partea de victime civile, mai ales în Donbas și în sudul Ucrainei”, a subliniat Mircea Geoană.

Mai mult armament pentru Ucraina

Aliații din NATO, un număr important de state NATO, continuă să sprijine Ucraina în războiul „drept și just” pe care îl poartă împotriva invadatorului rus și odată cu intrarea într-o altă etapă a războiului, cu altă configurație, cu alte necesități, Ucraina are nevoie de sprijin și primește sprijin din partea aliaților NATO pentru acest tip de război, a confirmat Mircea Geoană.

El a explicat că este vorba de mai multe blindate, mai multe echipamente, mai multe capabilități pentru a putea atinge obiective și ținte la distanță mai lungă. „Dacă în prima parte a războiului, am văzut-o cu toții, (rachete) Javelin și arme antitanc, această parte a doua a războiului va fi diferită în calitatea, intensitatea și consistența acestuia, deci, este firesc ca noi să ajutăm Ucraina pentru această etapă a războiului”, a arătat oficialul NATO.

„Eu aplaud determinarea și modul în care președintele Zelenski și liderii armatei ucrainiene definesc obiectivul lor pentru a înfrânge definitiv Rusia –  este și aici o schimbare importantă a modului în care Ucraina își vede propriile șanse, evident, cu sprijinul nostru, dar mai ales datorită eroismului lor -, dar, spunea și secretarul general Stoltenberg, trebuie să fim pregătiți ca un astfel de război să fie unul care să dureze, iar noi aici, aliații din NATO, suntem hotărâți să rămânem cu Ucraina atâta vreme cât va fi nevoie de noi și vom ajuta în lupta justă, dreaptă și bravă pe care aceștia o au în continuare de luptat”, a dat sigurări Mircea Geoană.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Știm că reclamele sunt obositoare...

Am detectat faptul că folosești o extensie de blocare a reclamelor (AdBlocker). Pentru a putea vizualiza conținutul SuceavaLive și pentru a ne susține munca, te rugăm să dezactivezi extensia și să „Reîncarci pagina”.