Dora Gheață, născută în Botoşana, judeţul Suceava, pe 10 februarie 1917, a primit Crucea Moldavă, de Mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, duminică, 14 octombrie.

Femeia, alături de încă patru persoane care au fost născute deja sau urmau să se nască în 1918, au fost la Iași, de hramul Sfinetei Parascheva, pe scena mare amplasată în faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, unde Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, le-a înmânat Crucea Moldavă şi i-a binecuvântat, mulţumindu-le pentru anii pe care şi i-au dedicat ţării şi bisericii.
I-am adus aici, în faţa dumneavoastră, pentru că, în pofida faptului că erau abia copii, s-au născut în Regatul României, în Imperiul Ţarist, în Imperiul Austro-Ungar şi găsindu-i de-a lungul şi de-a latul ţării am considerat că este bine să îi onorăm alături de dumneavoastră, fiindcă ei au cunoscut Primul Război Mondial, chiar dacă erau copii, au trăit în perioada interbelică, au cunoscut trei dictaturi şi au trăit după ’90 ca să ne fie pildă despre toate aceste vremuri, despre acest veac, cu bucuriile şi greutăţile lui“, a spus IPS Teofan.
Potrivit www.ziarde iasi.ro, ineditul demersului mitropoliei este că fiecare dintre aceşti români de peste 100 de ani, care au trecut două războaie mondiale şi trei dictaturi, vine din câte o provincie istorică a ţării. Astfel, alături de Dorna Gheață din Bucovina, au fost decorați și Daria Vătavu din Moldova, Dobre Clinciu din Ţara Românească, Constantin Cojocari din Basarabia şi Gavrilă Bîrluţ din Ardeal.

Sursa foto: Gheață Georgel

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.