Discursul său acoperă, în doar zece puncte, mai toate nevoile stringente ale orașului, plus câteva planuri bune pentru următoarele 2-13 mandate fără să menționeze de unde va scoate banii pentru realizarea lor.
Interesant pare faptul că domnia sa urmează să fie candidatul PSD, dar platforma civică este personală, deoarece, oricât de potent financiar ar fi domnul Sandu, mă îndoiesc că poate subordona interesele PSD ca și ferma orientare socialistă a acestuia unei mișcări civice de interes local. Chiar dacă obiectivele platformei sunt reale, certificate de situația în care se găsește orașul în acest moment, nu înțelegem cum poate rezolva noul candidat contradicția dintre obiectivele conținute de platforma politică a partidului care urmează să-l susțină și nevoile stringente și imediate ale orașului Rădăuți, conținute în platforma sa.
Cum lansarea cu pricina a avut loc înainte de evenimentele de la Clubul Colectiv și de repercusiunile lor, vă propun să analizăm motivele acestei mișcări cel puțin ciudate. Mai întâi ar fi de luat în calcul faptul că USL a pierdut alegerile la Rădăuți în 2012, demonstrând că și atunci când alergi singur, dacă ai talent, reușești să ajungi pe locul doi. Continuând o foarte lungă indiferență față de rădăuțeni, Guvernul condus de Victor Ponta și Parlamentul majoritar suporter Puterii, au permis ca un MUNICIPIU să rămână fără adminstrație locală timp de șase luni, lucru care a dus la formarea unui partid de orientare civică care să urmărească exclusiv câștigarea alegerilor locale. Surpriza tuturor celor care au aflat de înființarea Uniunii pentru Rădăuți, a fost că acest partid are doar câteva principii morale și o singură țintă, aceea de a recâștiga orașul pentru locuitorii săi.
Ca urmare a acestei apariții meteorice, mediul politic Rădăuțean, și nu numai, a ieșit din amorțire, ceea ce a dus mai întâi la soluționarea problemei administrației locale a orașului, printr-o decizie care ar fi putut fi luată cu ușurință și cu șase luni mai devreme și apoi la o campanie concentrată de denigrare a ideilor noului UpR și a membrilor lui. Acum apare și domnul Sandu din poziția modernă de tehnocrat, sprijinit de PSD, să mute în Bucovina modelul de succes al lui Sorin Oprescu, oferind rădăuțenilor o platformă civică strălucitoare care are doar ținte, iar la capitolul garanții, numai poziția sa de afacerist de succes și promisiunea că PSD îl va sprijini în campania de alegeri.
Trecând peste cele câteva puncte destul de asemănătoare cu cele ale UpR, platforma sa conține o sumă de priorități eterogene, din moment ce partidul care îl propune pentru primăria Rădăuțiului a considerat acest oraș inexistent, mai mult de 20 de ani. De altfel, platforma sa, lansată pe 12 noiembrie, atunci când părea că nimic nu va dărâma supremația guvernului Ponta, pornea de la siguranța că PSD va câștiga la pas alegerile locale din 2016, asigurând astfel și succesul ei, teoretic. Despre necesitatea înființări unei noi episcopii, a Rădăuțiului, cu acordul BOR, despre zona metropolitană sau stațiunea turistică, cred că este inutil să mai vorbesc, deoarece este absurd să-ți faci planuri de viitor, atunci când îți arde casa. Am să mă mulțumesc să trag un semnal de alarmă în privința planului său de omogenizare urbanistică a orașului, deoarece o asemenea întreprindere necesită foarte mulți bani, bani care nu pot proveni decât din buzunarele rădăuțenilor.
Evenimentele de la Clubul Colectiv, dar mai ales cele ulterioare lor, au evidențiat carențe uriașe în activitatea PSD, ceea ce a dus la un recul în popularitatea acestui partid. Conducătorii au înțeles momentul de cumpănă și au făcut pas înapoi din lumina reflectoarelor, aruncând în luptă așa numitul eșalon doi. Speranța lor este aceea că poporul român va continua să se hrănească cu programe și speranțe. Această platformă civică nu este decât o foarte utilă blană de oaie, îmbrăcată de lupul care până mai ieri își asuma rolul de lider incontestabil al vieții românilor, PSD-ul, prin intermediul unui interpus.
Domnul Surdu îmi amintește de discursul politic al lui Mircea Geoană deoarece, ca și acesta, promite să identifice căile de realizare a promisiunilor politice, abia după ce va fi ales. Pornind de la ideea simpă că dacă UpR a captat atenția rădăuțenilor cu numai câteva noțiuni elementare de civism, o altă platformă paralelă sprijinită de un partid puternic va avea mult mai multe șanse de câștig, domnul Gabriel Sandu se prezintă în fața cetățenilor cu un program pe care-l consideră de succes deoarece el a funcționat atât la alegerea lui Sorin Oprescu, cât și la susținerea guvernului minoritar al Premierului Tăriceanu. Nu ne rămâne decât să vedem dacă rădăuțenii au aflat că maieul e mai aproape decât cămașa sau au rămas visători, dacă vor alege să-și rezolve singuri problemele sau vor continua să aștepte ca politicienii de la București să se țină de promisiunile electorale. Dacă aparent alegerea primarilor în două tururi de scrutin pare să fie în defavoarea partidelor mici, deoarece, între tururi, partidele mari au timp mai mult decât suficient să facă înțelegeri la masa verde, care să susțină candidatul cu cele mai bune șanse, este la fel de posibil ca ele să avantajeze candidații propuși de partidele mici sau chiar pe cei independenți, deoarece Strada va fi aflat până la alegeri că, dacă nu poate schimba direct clasa politică, poate, dacă vrea, să schimbe formula administrațiilor locale.
Lasa un raspuns