Conferinţa a reunit experţi, reprezentanţi ai Consiliului Europei şi actori implicaţi în lupta împotriva traficului de persoane.
Proiectul a fost implementat de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane şi a fost finanțat de Regatul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul Programului RO20 „Violență domestică și violență bazată pe deosebirea de sex”.
Obiectivul general al proiectului a constat în realizarea unui sistem integrat pentru acordarea asistenţei victimelor traficului de persoane, în scopul întăririi capacităţii Sistemului de asistenţă a victimelor şi armonizării acestuia la instrumentele şi standardele antitrafic europene.
Proiectul s-a derulat pe parcursul a 24 de luni şi a avut ca parteneri: Consiliul Europei, Poliția Norvegiană, Inspectoratul General al Poliției Române și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București.
Conform unui studiul privind exploatarea prin cerșetorie din perspectiva traficului de persoane, la nivel naţional, obligarea la practicarea cerşetoriei ca formă a traficului de persoane ocupă locul al 3-lea în ordinea modalităţilor de exploatare, după cea sexuală şi cea prin muncă forţată. Anual, aproximativ 10% din totalul victimelor identificate la nivel naţional, exploatate atât intern cât şi extern, cad pradă traficanţilor de persoane în scopul obligării la practicarea cerşetoriei.
În acest context, la nivelul Centrului Regional Suceava s-au desfăşurat numeroase activități de informare în școlile gimnaziale și liceele din mediul rural și urban în cele două județe de competență , respectiv Suceava și Botoșani. Totodată au fost desfășurate sesiuni de instruire cu specialiști din cadrul Primăriilor și Centrelor de plasament precum și workshopuri cu reprezentanții instituțiilor cu atribuții de prevenire și combatere a traficului de persoane pe plan local.
La nivelul Școlii Gimnaziale „Dimitrie Păcurariu” din comuna Șcheia și al Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII din comuna Zamostea au fost derulate proiecte educaționale, în cadrul cărora elevii au realizat o expoziție de lucrări artistico-plastice prin care și-au exprimat mesajul lor antitrafic. Câștigătorii concursurilor au fost premiați de către Centrul Regional Suceava cu ghiozdane, tricouri, șepci, brățări siliconice și rechizite școlare cu mesajul campaniei „Cere Ajutor, nu cerși!”.
Întrucât unul din obiectivele proiectului vizează reducerea vulnerabilităţii comunităţilor cu potenţial victimologic ridicat, inclusiv persoanelor de etnie romă, specialişti din cadrul Centrului Regional Suceava au realizat o activitate de informare la nivelul comunei Pătrăuţi, județul Suceava. La această acţiune au participat reprezentanţi ai cultelor religioase, ai comunităţii rome, ai postului de poliţie local, ai instituţiilor şcolare, dar şi ai primăriei. Dezbaterea realizată a urmărit creşterea gradului de conştientizare cu privire la traficul de persoane, identificarea principalelor cauze ale vulnerabilităţii, precum şi găsirea posibilelor soluţii la nivelul grupului ţintă existent la nivelul acestei comunităţi.
În cadrul ședinței de lucru din cadrul Grupului Interinstituțional de Lucru pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane de la nivelul Instituției Prefectului Botoșani au fost dezbătute aspecte ce țin de dinamica fenomenului de cerșetorie de pe plan local, modalități de identificare a soluțiilor concrete și metodologia de lucru, în special cu categoria de minori cerșetori, precum și stabilirea la nivel informal a zonelor de risc pentru categorii vulnerabile. Mesajul Campaniei ,,Mâna întinsă nu primește ajutor, primește bani pentru traficanți” a fost postat cu sprijinul autorităților locale în locuri publice de maximă vizibilitate.
În parteneriat cu Poliţia Locală Suceava au fost distribuite un număr de 80 de afişe cu mesaj antitrafic, acestea fiind postate în locuri de maximă vizibilitate în centrul oraşului, la avizierele principalelor instituţii de pe raza județului Suceava şi în mijloacele de transport în comun.
Totodată, în incinta Aeroportului Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava se derulează zilnic filmul documentar realizat în cadrul campaniei pe ecranele poziţionate în sala de aşteptare a unităţii, fiind postate şi afişe cu mesaj antitrafic pe panourile publicitare.
Lasa un raspuns