Preşedinţia a promulgat la data de 11 iulie 2016, prin decret prezidenţial propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. Conform noii legi, diminuarea cuantumului pensiei anticipate parţiale va fi calculată în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. În prezent, diminuarea pensiei anticipate parţiale se face cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşesc stagiul complet.

Noile modificări legislative prevăd schimbarea modului în care se calculează pensia anticipată parţială. Astfel, cuantumul va fi stabilit din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum este acum.

Conform modificărilor, „Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare” Cu privire la aceste aspecte, noul text de lege face referire la următoarele reduceri:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare: Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare:
până la un an 0,50%
peste un an 0,45%
peste doi ani 0,40%
peste trei ani 0,35%
peste patru ani 0,30%
peste cinci ani 0,25%
peste şase ani 0,20%
între şapte şi opt ani 0,15%

Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit stagiul complet cu până la opt ani. Legea veche prevedea: „cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”. După ce modificarea va fi publicată în Monitorul Oficial,  pensiile anticipate parţiale vor fi mai mari decât cele stabilite în baza actualului mod de calcul.

Noua lege nu se va aplica pentru trecut, ea  producând efecte doar pentru viitor. Prin urmare, persoanele deja pensionate anticipat parţial nu vor beneficia de o recalculare.Astfel, de noul mod de calcul se vor putea bucura doar persoanele care se vor pensiona anticipat parţial începând cu data intrării în  vigoare a propunerii legislative promulgată de Preşedinte.

Noua lege mai prevede faptul că persoanele care au muncit în grupa I de muncă şi/sau în condiţii speciale mai puţin de doi ani vor putea să beneficieze, totuşi, de o reducere a vârstei de pensionare. În acest caz,  fracţiunile de stagiu de cotizare în grupa I şi/sau în condiţii speciale vor putea fi cumulate cu perioadele de stagiu realizate în condiţii deosebite de muncă. Pentru reducerea vârstei standard de pensionare pentru munca în condiţii deosebite, o persoană are nevoie de cel puţin şase ani lucraţi în asemenea condiţii.  În momentul de faţă, cei care au fracţiuni de stagiu în grupa I şi/sau în condiţii speciale (sub doi ani) nu se pot bucura de reducerea vârstei de pensionare.

One Response

  1. Alexa

    mi-am dorit aceasta modificare din anul 2011,dupa legea 263/2010,cand am fost penalizata nejustificat dupa 36 de ani lucrati,am iesit anticipat fortat pentru ca nu se mai gaseau locuri de munca,am suferit cumplit si inca mai sufar pentru aceasta penalizare foarte mare,nu este corect sa nu se aplice retroactiv,poate va mai ganditi la unele modalitati de recompensare pentru cei care au iesit in 2011.

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.