Conform noului act normativ, angajaţii vor putea cere angajatorilor concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 25/2020, document publicat miercuri în Monitorul Oficial, prevede că cei ce suferă de SIDA sau cancer nu mai sunt nevoiți să se prezinte lunar la medicul expert al asigurărilor sociale pentru a prelungi, până la un an și jumătate, certificatul de concediu medical. În esență, de-acum, bolnavii de SIDA și cancer primesc din prima un concediu medical de un an și jumătate.

Anterior, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 stabilea că bolnavii de SIDA sau cancer primeau, în primă fază, un concediu medical de un an, ulterior putând să-l prelungească până la un an și jumătate, dar, pentru a-l prelungi, aceștia erau nevoiți să se prezinte lunar în fața medicului.

Pe de altă parte, în cazul celor bolnavi de TBC, concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se acordă acum pe toată perioada de tratament, până la vindecare, indiferent de durata acestuia. Până acum, legislația în vigoare stabilea că aceștia puteau beneficia de un concediu medical de cel mult un an și jumătate, dar el se acorda doar în cazul tuberculozei pulmonare operate. În cazul tuberculozei pulmonare neoperate, concediul medical nu putea fi mai lung de un an.

O altă modificare adusă prin acest OUG vizează concediile medicale de care beneficiază personalul militar în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special. Astfel, de-acum, aceștia vor putea cere angajatorilor concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.

După cum prevede legislația momentului, acesti tip de concediu medical se acordă pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta de șapte ani și în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile nelegate de dizabilitate, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Sursa: RomâniaTv.ro

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.