Comuna Bosanci, locuită încă din timpuri străvechi, are aproximativ 7.000 de locuitori, în fruntea cărora se află Neculai Miron, un primar cu dragoste de oameni, serios și cu putere de muncă.
Comuna este formată din satele Bosanci și Cumpărătura, satul Bosanci fiind una dintre cele mai vechi așezări din județul Suceava, Prima atestare documentară a satului Bosanci datează din 14 august 1432, când „Ilie Voievod (fiul lui Alexandru cel Bun) dăruiește boierului său Isaiea satele Tișăuți, … jumătate din Bosancea, Selajănii, Dobrovleanii…”. După anexarea părții de nord a Moldovei de către Imperiul Habsburgic, în anul 1774, satul Bosanci s-a aflat pentru o perioadă de 144 de ani în provincia Bucovina stăpânită de austrieci. El a fost inclus în districtul Suceava. În 1780, conform recensământul efectuat de austrieci, în Bosanci locuiau 138 de familii. După Unirea Bucovinei cu România, satul Bosanci, pe atunci Bosancea, a făcut parte din județul interbelic Suceava, având o populație de 6.649 locuitori, conform recensământului din 1930. În anul 1944 apropierea frontului româno-sovietic de sat a determinat evacuarea locuitorilor. Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Bosanci se ridică la 6.719 locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 6.275 de locuitori
De la venirea lui Neculai Miron în fruntea comunei Bosanci, în primărie se lucrează într-o transparență totală în administrarea banului public, s-au demarat investiții, atât cu fonduri europene, cât și din bugetul de stat și bugetul local, iar anul 2017 se va încheia cu un excedent bugetar mare, de aproximativ 2.500.000 de lei.
La investirea sa în funcție, Neculai Miron a declarat că prin acest post de primar își dorește să fie în serviciul tuturor bosâncenilor, indiferent de etnie, vârstă sau religie.
„Cei care au votat sunt cetățeni ai comunei Bosanci și în anii care urmează, nu doar în timpul campaniei electorale”, a spus Neculai Miron.
Învățământ, sănătate, apă-canalizare, prin PNDL 2
Prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2, comuna Bosanci este beneficiara a trei proiecte importante pentru bunăstarea locuitorilor.
În infrastructura medicală comuna beneficiază de proiectul „Construire Centru Medical în satul Bosanci, Comuna Bosanci, Județul Suceava”. Acolo va fi construit un cabinet de stomatologie, patru cabinete de medicină generală, un spațiu pentru ecografie, o farmacie și patru saloane de internare temporară. Clădirea va avea două etaje și mansardă. La mansardă vor fi trei apartamente și o garsonieră pentru cadrele medicale.
Tot prin PNDL 2, printr-un proiect în valoare de 2.130.580 de lei se va extinde rețeaua de apă potabilă și canalizare, iar un alt proiect, în valoare de 1.550.000 de lei prevede modernizarea și dotarea Școlii Gimnaziale din Bosanci. De modernizarea acestei școli vor beneficia 565 de elevi.
„De asemenea, prin PNDL 1 avem în lucru un drum, de 4,2 kilometri, de la Școala Deal până în Varatec, apoi din Varatec la Cooperativa Puiu și Fântâna cu Cruce, din care deja s-au asfaltat aproximativ 3 kilometri, iar ultima parte este pregătită pentru asfaltare”, a declarat primarul Neculai Miron.
Trei proiecte derulate prin AFIR
Alte proiecte importante pentru comuna Bosanci sunt derulate prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Primarul localității a participat pe data de 4 septembrie 2017, la Iași, la semnarea Contractului de Finanțare pentru proiectul „Regiunea Nord-Est-Axa rutieră strategica 1: Iași – Suceava”, în prezența Rovanei Plumb, ministru delegat pentru fonduri europene. Axa rutieră strategică Iași-Suceava cuprinde și modernizarea drumului DJ 208 ce străbate comuna Bosanci din Udești spre Ipotești.
De asemenea, sunt cuprinse într-un proiect AFIR 8 tronsoane de drum, din care 7 în Bosanci și unul în Cumpărătura, pe o lungime de 5,2 kilometri. Valoarea proiectului este de 5.300.000 de lei.
Un alt proiect important derulat prin AFIR, în valoare de 988.000 de lei, prevede dotarea Căminului Cultural din localitate cu mobilier, aparatura necesară, instrumente muzicale și costume populare. Sala va fi destinată spectacolelor și evenimentelor culturale ale comunității. Tot prin AFIR este derulat și proiectul pentru Grădinița „Căsuța din povești”, în valoare de 1.421.000 de lei, care prevede consolidarea clădirii, schimbarea acoperișului, toalete moderne și centrală termică, proiect de care vor beneficia 101 copii.
Tractor multifuncțional, achiziționat prin GAL
Pe GAL Valea Siretului de Jos, primăria a depus un proiect pentru achiziționarea unui tractor multifuncțional cu remorcă, prevăzut cu un utilaj pentru deszăpezire, dar și un utilaj pentru întreținerea spațiilor verzi. Valoarea proiectului este de aproximativ 340.000 de lei, din care 50% din sumă este suportată de primărie.
Proiecte din finanțări proprii
Din finanțări proprii, cu aproximativ 320.000 de lei, s-a realizat extinderea rețelei de gaz cu 2,2 kilometri, în zona Cooperativei Puiu, unde 55 de gospodării deja s-au branșat la conductă. Au fost aprobați indicatorii tehnico economici pentru extinderea rețelei de gaz pe zona Vârât 1, de la Pletosu Ioan până la Antonița și ulițele adiacente, iar documentația a fost depusă pentru obținerea avizului de racordare pentru extinderea rețelei de gaz în zona Lan.
„Avem aprobat de la E-on Gaz realizarea a 1.596 m extindere de gaz în strada Vârât, pentru 42 de beneficiari, valoarea proiectului fiind de 172.000 de lei, din care 50.228, cu cotă parte Distrigaz. Așteptăm indicatorii și pentru o altă lucrare cu E-on Gaz, pentru 5.463 de metri, în zona Lan, pentru 152 de beneficiari. Avem în execuție și extinderea cu 2,2 km a rețelei de apă potabilă, proiect în valoare de 280.000 de lei, în zona Coastă”, a mai spus primarul Neculai Miron.
Un alt proiect care se află în execuție, în valoare de 450.000 de lei, prevede extinderea rețelei de iluminat public, și presupune realizarea unui post de transformare, care va asigura alimentarea cu energie a trei zone din comună.
„Avem 13 locații cu extinderi de rețele electrice. Acestea sunt aprobate de Consiliul Local pentru a fi puse în execuție pe o perioadă de 3 ani. Trei dintre ele sperăm să fie executate până la sfârșitul acestui an, în zonele Heșcu, Dealul Costi și fostul C.A.P deal, iar anul următor alte 4-5 rețele, printre care și cea din Cumpărătura, din spatele depozitului de marmură spre Morar. Alături de aceasta se va pune în execuție și zona din spate la Cobzei, zona Văduț și zona romi”, a precizat edilul din Bosanci.
La categoria investiții proprii se mai numără și două parcuri de joacă, proiect în valoare de 50.000 de lei.
Un alt aspect la care primarul ține foarte mult este curățenia în comună. De aceea, zona Șipte a fost ecologizată pentru ca acolo să fie construite locuințe. Conducerea primăriei atrage atenția că, după ecologizare, cei care vor mai arunca gunoaie, vor fi aspru sancționați.
Trebuie amintit faptul că, în luna martie a acestui an, primarul din Bosanci i-a îndemnat pe toți gospodarii din localitatea pe care o conduce să participe la o campanie de curățenie de primăvară.
Tot din fonduri proprii, s-a realizat un studiu de fezabilitate pentru 8 kilometri de drum, iar 15 tronsoane de drumuri comunale vor fi modernizate. Este vorba despre DC70A – zona CAP Deal, Heșcu 3 și Heșcu 4, de la biserica ortodoxă vale spre peco, dar și alte zone.
De asemenea, pentru anul 2016 un număr de 461 de imobile au fost intabulate gratuit, iar pentru anul 2017 sunt încheiate contracte cu două firme, cu una pentru 975 de imobile și cu una pentru 1389 de imobile. Foarte important pentru bosânceni este și faptul că a fost câștigat procesul pentru pământul de sub luciul de apă, în urma căruia cetățenii vor fi împroprietăriți.
„Referitor la culte, pentru construirea și întreținerea bisericilor au fost alocați 100.000 de lei. 23.000 de lei au fost alocați pentru premierea elevilor care au participat la olimpiade și pentru rezultatele bune obținute la învățătură în anul școlar 2016-2017”, a precizat edilul din Bosanci.
Prin investiții proprii, cu suma de 147.000 de lei, s-a realizat amenajarea curții interioare a Primăriei Bosanci. Toată curtea a fost pavată, împrejmuită, a fost achiziționată o poartă metalică și amenajat un podeț de intrare.
De asemenea, a fost achiziționată o autogunoieră, în valoare de 125.000 de lei, a fost achiziționat un grup electrogen pentru alimentarea clădirii primăriei în caz de situații de urgență și s-a făcut arhivarea tuturor documentelor din comună.
De asemenea, a fost realizat și Planul Urbanistic General care în cel mult trei luni va fi gata. PUG-ul cuprinde analiză, reglementări şi regulament local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unităţii de bază (suprafeţe din intravilan, cât şi din extravilan). În acelaşi timp, PUG-ul stabileşte norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scară mai mică, PUZ-urile şi apoi PUD-urile.
Tot în comuna Bosanci a fost realizat și nomenclatorul stradal, cu redenumirea străzilor, aproximativ 130 la număr, și renumerotarea imobilelor, aproximativ 2.000, urmând a se monta tăblițe cu denumirile străzilor și numărul imobilelor.
Un alt lucru de mândrie pentru comuna Bosanci îl reprezintă locurile fruntașe pe care aceasta le-a ocupat în acest an la „Gala Excelenței în Afaceri”. Așezarea condusă de Neculai Miron a ocupat locul 2 în topul localităților după numărul mediu de salariați, locul 2 după în topul localităților după cifra de afaceri netă, locul 3 în topul localităților după profitul curent și locul 4 în totul localităților după numărul societăților comerciale.
Primarul comunei Bosanci, Neculai Miron, are și o latură filantropică, din banii proprii acesta distribuind lunar câte 1.050 de pâini orfanilor, văduvelor și persoanelor aflate în nevoie. De asemenea, tot din salariul personal, edilul a construit și o casă unei familii greu încercate, după ce tatăl a 6 copii a murit de cancer, iar mama copiilor este de asemenea bolnavă de cancer. Neculai Miron a refăcut și caselor celor cărora incendiile le-au mistuit munca de o viață, a premiat patru cadre didactice, iar cei care au fost debranșați de la curent electric au primit banii necesari pentru rebranșare.
Planuri pentru 2018 în comuna Bosanci
Pentru anul 2018, Primăria Bosanci are în plan mai multe proiecte care să contribuie la bunăstarea localnicilor.
Extinderea rețelei electrice în zonele Văduț pentru 10 case, în zona Cobzei 10 case și în zona Cumpărătura pentru 6 case, dar și pavarea trotuarelor de pe marginea DJ208, cât și pavarea trotuarelor drumului din zona Peco spre Cumpărătura, din zona Morii până la ieșirea spre Suceava, de la școala din vale până la ieșirea spre Luncușoara, și în centrul comunei, în fața farmaciei până la Peco, se numără printre proiectele propuse de primarul Neculai Miron pentru anul viitor.
De asemenea, se intenționează construirea unui bazin de înot pentru elevii din comună, bazin cu cinci culoare, care va fi amplasat lângă sala de sport din localitate și va funcționa câte 10 ore pe zi.
„Avem în vedere, ca și propuneri pentru viitor, servicii tip proiectare plus sistem de supraveghere video a comunei, dar și modernizarea și reabilitarea remizei PSI.
A fost aprobată montarea de lămpi led pe șoselele principale, pe șoseaua națională din Cumpărătura, pe șoseaua județeană DJ208 ce traversează Bosanciul spre Udești și pe șoseaua de la Peco din vale, până spre Cumpărătura”, a precizat primarul din Bosanci.
Și cum sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, 12.000 de lei au fost destinați cumpării de cadouri pentru cei mici, primarul din Bosanci având grijă ca toți școlarii din localitate să primească câte o pungă cu dulciuri.
Lasa un raspuns