Potrivit documentelor depuse la instanţa de judecată, deliberativul local nu s-a întrunit timp de două luni consecutiv în perioada 1 aprilie – 30 mai 2014, deşi a fost convocat conform prevederilor legale, încălcându-se astfel dispoziţiile legii administraţiei locale 215/2001 republicată cu modificările şi completările ulterioare. În demersul său, Instituţia Prefectului se prevalează de prevederile articolului 55, alineatul 1, litera a din Legea 215/2001, potrivit căruia „Consiliul Local se dizolvă de drept în cazul în care acesta nu se întruneşte timp de două luni consecutiv, deşi a fost convocat conform prevederilor legale”.
Concret, Consiliul Local Rădăuţi a fost convocat în şedinţe ordinare prin dispoziţie de primar în zilele de 11 aprilie şi 23 mai. Şedinţele nu au avut loc deoarece nu s-a întrunit cvorumul, fiind prezenţi doar 9 din cei 19 consilieri locali. Legea administraţiei publice locale spune că şedinţele Consiliului Local se desfăşoară legal în prezenţa majorităţii consilierilor locali în funcţie.
„În consecinţă neasigurarea cvorumului prevăzut de lege de către consilierii locali în funcţie la nicio şedinţă timp de două luni consecutiv, deşi au fost convocaţi cu respectarea prevederilor legale, echivalează cu neîntrunirea Consiliului Local, fiind incidente prevederile articolului 55, alineat 1, litera a referitoare la dizolvarea de drept a Consiliului Local. Prin neîntrunirea timp de două luni consecutiv considerăm că se afectează interesul legitim public al comunităţii locale”, se spune în sesizarea făcută de Prefectură la instanţa de contencios administrativ. În cazul în care Tribunalul decide prin hotărâre judecătorească dizolvarea Consiliului Local al municipiului Rădăuţi, atunci Guvernul va stabili în termen de 90 de zile data alegerilor pentru noul deliberativ local. Legea mai precizează că nu se mai organizează noi alegeri cu şase luni înaintea alegerilor locale.
Lasa un raspuns