Managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi, a declarat că unitate spitalicească pe care o coordonează continuă să fie pe baricade, chiar și după aproape trei luni de când a preluat urgențele din județul Suceava.

Spitalul Rădăuți refuză să cedeze și nu va ceda. Acest lucru este posibil datorită colectivului de oameni devotați, cărora nu știu cum să le mulțumesc pentru efortul pe care îl fac”, a declarat managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi.

Pe de altă parte, acesta a subliniat că unitatea spitalicească își continuă eroic activitatea, în ciuda faptului că autoritățile abilitate ale statului nu au decontat integral sumele aferente serviciilor medicale prestate de către Spitalul Rădăuți.

Singurul absent din rezistența noastră este acea instituție a statului care ar trebui să susțină financiar efortul pe care îl fac unitățile sanitare. Cu titlu de exemplu, în ceea ce privește serviciile medicale prestate în Compartimentul de Primiri Urgențe, decontarea acestor servicii a fost de doar 15,8%. Întrebarea mea, care sper să nu rămână retorică, este: diferența de 84,2% de unde se va recupera? Pentru că, în momentul de față, spitalul a suportat această cheltuială a suportat-o prin diminuarea altor cheltuieli. Adică, de undeva a trebuit să tai”, a explicat managerul Andronachi.

În ceea ce privește recompensarea simbolică a cadrelor medicale care au depus și depun eforturi, Traian Andronachi a precizat că și-ar dori să le dea câte un bonus, însă, în contextul actual, nu are fonduri pentru a face acest lucru.

Mă doare sufletul, pentru că mi-aș dori să am posibiltatea să premiez acești oameni, să pot să le dau sporuri pentru tot ceea ce au făcut, bani care n-ar reuși să răsplătească munca lor, dar măcar să simtă că au primit ceva. Din păcate, raportat la finanțarea pe care o are Spitalul Rădăuți, nu am de unde să fac acest lucru, în condiția în care, până acum, de la începutul anului, noi avem de încasat datorii de ordinul milioanelor de lei. Acești bani ar trbui să îi primim de la Casa de Asigurări de Sănătate, însă CAS Suceava nu are niciun fel de vină că este subfinanțată”, a subliniat Traian Andronachi.

 

CAS Suceava a decontat sumele aferente serviciilor medicale stipulate în contract

 

De cealaltă parte, președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate, Victor Cristi Bleorțu, a explicat că instituția pe care o reprezintă a decontat integral suma prevăzută în contractul încheiat între Spitalul Municipal Rădăuți și CAS Suceava.

Noi, la Spitalul Rădăuți, am decontat serviciilie după legislație, la nivel de contract. Unde am avut posibilitatea legală, să plătim peste valoarea din contract, am încheiat acte adiționale și am decontat serviciile peste valoarea din contract. Pentru serviciile din CPU avem un contract pe o anumită sumă pe care noi o onorăm. Serviciile medicale prestate de către unitatea medicală peste contractul încheiat cu noi, nu sunt de competența Casei de Asigurări pentru că nu avem posibilitatea legală să decontăm aceste sume”, a explicat președintele – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Victor Cristi Bleorțu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.