Spre exemplu, doar în luna decembrie ITM a efectuat 177 de controale la firmele sucevene, și puține au fost acelea care au scăpat „nevătămate” de amenzile corecte ale inspectorilor ITM. Spre exemplu, în luna decembrie nu mai puțin de 79 de persoane desfășurau muncă nedeclarată. După cum ne explică insectorul șef al intituției, 6 persoane nu aveau contracte de muncă transmise către registrul general de evidență a salariaților, în timp ce 70 de persoane aveau astfel de contracte trimise prea târziu către REVISAL.
Același inspector șef – Romeo Butnariu – a mai declara că 3 anagajați lucrau pentru câte doi angajatori, fără contracte de muncă. În ceea ce priveşte munca la negru, inspectorul şef Romeo Butnariu precizează că firmele descoperite că aveau la lucru muncitori fără contracte de muncă individuale au avut parte de amenzi totalizând 11.000 de lei.
Nici relațiile de muncă nu s-au desfășurat conform legislației în vigoare în cazul a 40 de persoane. Pentru acestea, ITM a aplicat sancțiuni contravenționale angajatorilor, în valoare de 51.800 de lei.
Alte nereguli în mediul angajatorilo din Suceava sunt nerespectarea perioadelor de concediu de odihnă, repausul săptămânal ori lipsa evidenței orelor prestate de angajați. Cu alte cuvinte, așa cum ne-am obișnuit deja în România, angajatorii nu respectă în totalitate Codul Muncii, drept pentru care suceveanul devin din ce în ce mai obosit, mai sărac și mai închistat într-o societate ce îi este mai mult ciumă, decât mumă.
Întrebarea este: în perioada vieții noastre, vom ajunge să fim plătiți și respectați ca și angajați, în mod corect?
Lasa un raspuns