În secolul vitezei și al gadgeturilor, care sunt omniprezente în viața copiilor și adulților, pare că orice alte activități importante pentru formarea acestei generații nu-și mai au locul, însă, contrar tendințelor, la Câmpulung Moldovenesc, profesorul Lucian Preutescu reușește să îi distragă pe copii și să facă performanță în sport.

Deja ne-am obișnuit ca numele Școlii Gimnaziale „Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc să fie pe buzele tuturor atunci când vine vorba de locuri fruntașe la diferite concursuri și olimpiade, iar sportul trebuia neapărat să se regăsească în tabloul victoriilor. Și, iată că un om al școlii, împreună cu „o mână” de copii și părinții acestora, au adus în orașul lor rugby-ul, un sport atipic, dar de care te îndrăgostești imediat.

Povestea rugby-ului de la Câmpulung Moldovenesc a început în urmă cu două luni când profesorul de sport s-a decis să-i coopteze pe elevii săi într-o echipă ce avea să cunoască imediat succesul. Și, după cum spune cu mândrie chiar Lucian Preutescu, numărul copiilor ce au îmbrățișat sportul cu balonul oval s-a dublat, acest lucru dovedind că iubirea pentru sport nu a dispărut, ci trebuie doar redescoperită.

Prima competiție a rugbyștilor de la „Bogdan Vodă” a fost etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, când echipa „a cucerit aurul”, trecând astfel în etapa următoare. Deși experiența în rugby nu a fost una mare, câmpulungenii au reușit să egaleze Iașul la etapa zonală a olimpiadei, însă numărul eseurilor înscrise în celelalte meciuri a clasat echipa de la Iași pe primul loc, iar pe cea de la Câmpulung Moldovenesc pe locul al II-lea.

„Este prima participare a Școlii din Câmpulung la competiția de Rugby Tag, de când se organizează, și, de asemenea, este cea mai mare performanță la nivelul cercului pedagogic de care aparținem. Sunt mândru de elevii mei! Acest sport are o priză deosebită la copii, dar și la părinții acestora, care au înțeles cât de important este ca cei mici să desfășoare cât mai multe activități”, a spus prof. Lucian Preutescu.

Tânărul profesor își răpește ore din timpul liber pentru a le insufla elevilor săi dragostea și pasiunea pentru rugby, sportul care îi poate duce pe podiumuri înalte, iar alături de acesta sunt, necondiționat, părinții micilor campioni.

Și pentru că în municipiul Câmpulung Moldovenesc nu este încă un club de rugby, Lucian Preutescu intenționează să deschidă unul pentru ca antrenamentele echipei să fie desfășurate într-un mediu specific, iar câmpulungenii să poată participa, în timp, la competiții organizate de Federația Română de Rugby.

„În această zonă este un material uman fantastic! Copiii sunt sănătoși, crescuți la munte, alimentați bine și provin din familii foarte sănătoase și ar fi păcat ca aceștia să nu fie îndrumați spre lucrurile care contează cu adevărat. Sunt foarte încântat și de implicarea și susținerea părinților care au înțeles că sportul reprezintă o bază pentru copiii lor și pentru că sunt foarte serioși când vine vorba de antrenamente”, a mai spus Lucian Preutescu.

Pentru membrii echipei de rugby, respectiv Ștefan Tihon, Theodore Iamandei, Rareș Neagu, Mihai Mandrilă, Paul Mihali, Luca Dranca, Alexandru Boteza, Flavius Doroftei, Andi Budeanu, Natalia Codreanu, Natalia Ungureanu și Miruna Lateș, drumul spre succes abia acum începe, aceștia urmând să participe la mai multe competiții locale chiar în acest an. Acum elevii se pregătesc intens pentru competiția de Rugby Tag ce va avea loc în dimineața zilei de 1 iunie în localitatea Baia, dar și pentru cea ce se va desfășura în aceeași zi, după prânz, în comuna Cornu Luncii. Tot ca o încununare a muncii lor, câmpulungenii au fost invitați pe data de 6 iunie să ia parte la Festivalul Sporturilor ce se va desfășura la Putna.

Acesta este doar începutul poveștii rugbyului de la Câmpulung Moldovenesc, celelalte file urmând a fi scrise după ce sita timpului va fi cernut victoriile și le va fi așezat cu măiestrie în condica vremii.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.