Actul normativ aduce o modificare foarte importantă modului în care se acordă indemnizația pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
După intrarea în vigoare a prezentei legi, valoarea indemnizației acordată părintelui ce intră în concediu de creștere a copilului este în procent de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului, fără a fi plafonată superior. Anterior, indemnizația a fost plafonată la suma maximă de 1.200 lei pentru părinții ce au ales să rămână 2 ani în concediu pentru creșterea copiilor și la suma maximă de 3.400 lei pentru părinții ce au decis să rămână doar un an în concediu pentru creșterea copilului. De asemenea, nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei stabilite. Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte astfel:
- până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
- până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap.
De asemenea, persoanele ce se întorc în activitate înainte de terminarea perioadei de concediu de 2 ani beneficiază de un stimulent de inserție. Sperăm să se clarifice mai exact prin normele de aplicare baza de calcul a acestui stimulent de inserție întrucât interpretarea la prima lectură este contradictorie. Respectiv, acest stimulent de inserție poate să fie 50% din cuantumul indemnizației ce s-ar cuveni în funcție de veniturile din perioada anterioară sau 50% din indemnizația calculată la salariul minim pe economie.
În sensul ordonanţei de urgenţă, veniturile din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente şi din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură prevăzute pentru acordarea indemnizaţiei, sunt cele definite la art. 67, art. 76 alin. (1) şi (2) şi art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit. Toate aceste venituri sunt supuse impozitului pe venit, contribuției la asigurări sociale de sănătate și contribuției la asigurări sociale – pensii sau, după caz, și pentru alte contribuții în condițiile legii. Dacă în perioada concediului pentru creșterea copilului intervine o altă naștere, pentru acest din urmă nou născut se va acorda o indemnizație de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată. Perioada pentru care părintele beneficiază de indemnizație de creștere a copilului este considerată vechime în muncă și în specialitate pentru acordarea drepturilor privind pensia și șomajul. De asemenea, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru aceste persoane se asigură de la bugetul de stat şi constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate. Angajatorul are obligația să acorde concediul de creștere a copilului iar durata acestuia se stabilește de comun acord cu angajatul. O situație normală de altfel pentru ca și angajatorul să poată determina perioada contractuală pe termen scurt a salariatului ce va suplini persoana în cauză.
Măsuri similare de majorare a cuantumului indemnizației se aplică și pentru indemnizațiile plătite în momentul actual la persoanele ce se află deja în concediu pentru creșterea copilului. Desigur, se au în vedere veniturile realizate anterior nașterii copilului ce au fost luate în considerare la stabilirea actualei indemnizații.
Astfel, pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului
Această lege se aplică de la 1 iulie 2016 iar normele de aplicare trebuie publicate în termen de 60 zile.
Lasa un raspuns