Mai mulți bugetari ar putea primi, în viitor, sporuri la salariu, după cum se arată în două propuneri legislative aflate în dezbatere la Parlament, una dintre ele fiind foarte aproape de adoptare. Este vorba despre militari, polițiști, personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și despre angajații Autorității Naționale Sanitare Veterinare (ANSVSA).
Sporuri de până la 25%, pentru cei care lucrează cu informații clasificate.
Propunerea legislativă care ar urma să acorde sporuri de până la 25% pentru angajații care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate din clasa secret de stat a primit raport favorabil la Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională. Asta înseamnă că are mari șanse să fie adoptată de Parlament, într-o ședință viitoare, iar ca să ajungă să se aplice, va mai trebui semnată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial.
Propunerea legislativă stabilește că mărimea concretă a sporului ar urma să fie stabilită în funcţie de locul de muncă şi de certificatul de securitate deţinut. De asemenea, va mai conta și nivelul de secretizare al informaţiilor la care persoana are acces.
Cei care vor putea beneficia de aceste sporuri sunt militarii, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Angajații ANSVSA ar putea beneficia și ei de sporuri la salariu
Angajații ANSVSA care nu au beneficiat de sporuri anul trecut și personalul nou încadrat ar putea beneficia de sporuri la salariu, calculate în funcție de salariul de bază existent în plată.
Propunerea legislativă a primit raport favorabil la Senat, ceea ce înseamnă că are mari șanse să fie adoptată într-o ședință viitoare. Totuși, votul decisiv va trebui dat de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională. Apoi, ca să se aplice, propunerea legislativă va trebui adoptată de Parlament, semnată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.
Potrivit expunerii de motive, Legea nr. 153/2017 i-a discriminat pe unii angajați ai ANSVSA, pentru că, în momentul de față, sporurile salariale nu se pot acorda decât personalului plătit din fonduri publice care a ajuns la nivelul maximal al salariilor de bază prevăzut pentru anul 2022. Practic, cei cu salarii mari beneficiază de sporuri la salariu, pe când celor cu salarii mai mici, expuși acelorași riscuri, nu li se acordă niciun spor.
“Această prevedere dezavantajează categoriile de personal cu salarii mici care după majorarea salariului din decembrie 2017 (cu 25%) nu au ajuns la grilele maximale stabilite pentru 2022”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.
Lasa un raspuns