UMB, cel mai mare constructor de autostrăzi din România, își suspendă lucrările pe șantierele A8 și A3 începând de săptămâna viitoare, pe o perioadă nedeterminată. Decizia, neanunțată oficial până în acest moment, a fost dezvăluită prin mesaje interne între muncitori, postate ulterior pe rețelele sociale, notează Libertatea.

Potrivit informațiilor publicate de pagina de Facebook „Drum Expres Focșani-Brăila-Constanța”, compania a blocat toate plățile pentru șantierele aflate în lucru, inclusiv cele de pe Autostrada Transilvania (A3) și Autostrada Unirii (A8). Muncitorii vor fi trimiși în „vacanță” forțată, pe termen nedefinit.

„A încetat orice plată… nu se mai fac comenzi… s-a blocat tot financiar și pe A8 s-a spus că vor intra mai devreme cu o săptămână în vacanță, pe termen nedeterminat, deși vacanța era de o săptămână”, a scris un angajat într-o conversație internă postată online.

Surse din interior susțin că nici diurnele șoferilor nu mai sunt achitate, iar situația privind plata salariilor este incertă. „Vom vedea săptămâna viitoare ce se va întâmpla, fiind 15 zi de salariu”, se arată într-un alt mesaj.

Singurul șantier unde lucrările nu se vor opri este cel de pe tronsonul A1 Lugoj–Deva, cunoscut și ca „lotul urșilor”, acolo unde UMB continuă mobilizarea, în ciuda anunțului recent privind o nouă întârziere a finalizării proiectului.

În luna februarie 2025, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, lăuda ritmul susținut al lucrărilor pe cei 13,13 kilometri ai A1 Lugoj–Deva, menționând mobilizarea a 600 de angajați și 300 de utilaje, cu lucrări desfășurate non-stop. Totuși, la doar două luni distanță, UMB a transmis că termenul de finalizare a fost împins până în 2027, o nouă amânare pentru un proiect critic al infrastructurii rutiere naționale.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a reacționat oficial și a negat că ar fi vorba de altceva în afară de pauza programată a lucrărilor UMB, cel mai mare constructor de autostrăzi din România.

„UMB intră în pauză programată de o săptămână. Nu este nimic diferit de activitatea de până acum a UMB. Este firesc să nu poți cere unor constructori să stea departe de familii mai mult de câteva săptămâni. Deci nu este nimic excepțional în această situație. Pe de altă parte este normal că toți constructorii să fie preocupați de asigurarea fluxurilor financiare care le permit continuarea activității în viitor. Iar aceste fluxuri sunt asigurate atât din fonduri europene cât și din bugetul de stat”, au transmis reprezentanții CNAIR, potrivit știripesurse.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.